سلام نو - سرویس فرهنگ و هنر : هفتادمین جشنواره فیلم برلین شب گذشته در حالی به پایان رسید، که خرس طلایی این جشنواره که از مهمترین جوایز آن نیز است، به فیلم «شیطان وجود ندارد» ساخته محمد رسول اف رسید، اما مسافران سینمای ایران در این جشنواره با مشکلاتی برای بازگشت به ایران روبرو شدهاند.
بسته شدن مرزها پس از ویروس کرونا باعث شده بسیاری از پروازها به ایران لغو شود و این سینماگران که تعدادی از مدیران سینمایی هم در بینشان هستند وضعیت نامشخصی برای بازگشت به ایران داشته باشند.
محمد رسول اف که به دلیل مسائل و مشکلات ممنوع الخروجی و منع خروج از کشور به مدت دو سال از سوی دادگاه انقلاب امکان حضورش در خارج از کشور وجود نداشت دخترش باران رسول اف این جایزه را به نمایندگی از او دریافت کرد، البته این در حالی است که این کارگردان ایرانی مقیم هامبورگ بوده، اما مدتهاست پس از سفر به ایران اجازهٔ خروج از کشور را نیافته است.
از نکات قابل ذکر این است که فیلم سینمایی «شیطان وجود ندارد» آخر ین ساخته محمد رسولاف با پشتیبانی مالی شهرداری هامبورگ تولید شده است.
جشنواره بینالمللی فیلم برلین یا همان «برلیناله» (Berlinale) یکی از قدیمیترین و معتبرترین جشنوارههای سینمایی در جهان و اروپا است که هرساله در ماه فوریه به مدت ۱۰ روز در شهر برلین آلمان برگزار میشود و این جشنواره در کنار جشنواره فیلم ونیز و جشنواره فیلم کن، مهمترین رویداد سینمایی اروپا بهشمار میرود.
جشنواره فیلم برلین یا همان «برلیناله» هر ساله به برگزیدگان بخش اصلی خود جایزه خرس طلایی و خرس نقرهای را اهدا میکند.
دلیل انتخاب خرس به عنوان جایزه این جشنواره این است که خرس بهعنوان نمادی از شهر برلین شناخته میشود و لازم به ذکر است که در بخشهای مختلف جشنواره برلین تقریباً ۴۰۰ فیلم به نمایش در میآیند و ریاست این جشنواره از سال ۲۰۰۱ تا به حال بر عهده «دیتر کاسلیک» است.
در برلیناله امسال که جزء جشنواره های مطرح اروپایی نیز است، ۳۴۰ فیلم در بخشهای مختلف حضور داشتند و در بخش مسابقه، ۱۸ فیلم برای کسب خرسهای طلایی و نقرهای جشنواره با یکدیگر رقابت می کردند.
در هفتادمین دوره جشنواره فیلم برلین به جز فیلم «شیطان وجود ندارد» نمایندگان دیگر از ایران نیز وجود نداشتند، از قبیل فیلم سینمایی «یلدا» ساخته مسعود بخشی، فیلم سینمایی «نامو» یا «بیگانه» ساخته نادر ساعیور که در بخش مسابقه این جشنواره حاضر بودند.
همچنین فیلم سینمایی «پری» ساختهٔ سیامک اعتمادی که در بخش پانوراما این جشنواره اکران شد و فیلم سینمایی «سلفی با دموکراسی» که در بخش بازار هفتادمین جشنواره فیلم برلین حضور داشت.
دو فیلم کوتاه با عنوان «بادبادکها» ساخته سید پیام حسینی و «اسب سفید بالدار » ساخته مهیار ماندگار نیز در بخش آثار ویژهٔ کودک و نوجوان در هفتادمین جشنواره فیلم برلین به نمایش در آمدند.
لازم به ذکر است فیلم سینمایی «درسهای فارسی» یکی از فیلمهای مورد استقبال جشنواره فیلم برلین بود که بر اساس یک ماجرای واقعی ساخته شده است.
داستان فیلم «درس های فارسی» پیرامون یک جوان یهودی بلژیکی به نام ژیل است که توسط اشغالگران نازی دستگیر شده و به اردوگاهی در آلمان منتقل میشود و بیشتر همران ژیل در اردوگاهی که او به آن منتقل شده، اعدام میشوند، اما او در لحظه تیرباران ادعا میکند که یهودی نیست، بلکه از خانوادهای ایرانی مقیم بلژیک است و نام اصلی اش نیز رضا است و رئیس آشپزخانه اردوگاه افسری، که به دلایلی مایل است پس از پایان جنگ به ایران مهاجرت کند، ژیل را مجبور میکند تا در قبال زنده ماندنش، زبان فارسی را به او یاد بدهد و این در حالی است که ژیل هیچ چیز از زبان فارسی نمیداند.
عباس امینی، فیلمساز ایرانی که پیش از این با فیلم «هندی و هرمز» در جشنواره فیلم برلین شرکت کرده بود، امسال داور فیلمهای شرکتکننده در بخشِ «نسل» بود.
با توجه به شرایط به وجود آمده و بسته شدن مرزها خیلی از خبرنگاران و هنرمندان و علاقمندان که به عنوان میهمان در این جشنواره حضور یافته بودند، با مشکلات عدیده ای در آن سوی مرزها برای بازگشت به کشور مواجه شده اند، که از چهره های شاخص ایرانی حاضر در آلمان که برای بازگشت با مشکل موجه شده اند می توان به محمد مهدی عسگرپور (دبیر سی و هشتمین جشنواره جهانی فیلم فجر که برای ارتباط با فیلمسازان خارجی به همراه تیمش در این جشنواره شرکت کرده بود.)، عباس امینی ( فیلمساز ایرانی که به عنوان داور بخش نسل در این جشنواره حضور داشت.)، علی عطشانی ( کارگردان فیلم «سلفی با دموکراسی» و دیگر عوامل فیلمش)، عوامل فیلم «شیطان وجود ندارد» و دیگر فیلمسازان و اهالی رسانه اشاره کرد.
در این شرایط به نظر میرسد یکی از هواپیماهای ایرانی که برای بازگشت مسافران ایرانی به اروپا میرود بزودی این سینماگران را به کشور برگرداند.