کشف اولین شواهد در مورد نان
در سال 2004، دانشمندان در یک محل به نام اوهالو دوم، در اسرائیل امروزی، یک دانه جو را که در یک سنگ آسیاب گیر کرده بود را یافتند. این جزءاولین شواهد در مورد انسان هایی که از غلات استفاده می کردند.
دانه های نان، اولین گیاهانی بودن که توسط ناتوفیان ها در طبیعت جمع آوری شدند. این گروه از شکارچیان Mesolithic در حدود 12.500 سال پیش در منطقه دره رودخانه جردن در خاور میانه زندگی می کردند.
ویلیام روبل، مورخ مواد غذایی و نویسنده کتاب نان، می گوید: تصور می شود که ناتوفیان ها اولین افرادی بودند که از طریق کشاورزی و کشت دانه ها مواد غذایی خود را تأمین می کردند.
ناتوفیان ها نخستین جامعه شناخته شده هستند که بر کشاورزی تاکید داشته و دانه ها را به یک نوع آرد درشت تبدیل می کردند، از این طریق آن ها یک نان کوچک، را به طور مستقیم با آتش تهیه شده از زغال سنگ، تهیه می کردند. چند هزار سال بعد، کشاورزی و زراعت غلات در خاورمیانه و جنوب غربی آسیا از طریق تماس های تجاری با دیگر مردمان شکارچی در بین النهرین و شرق دره ایندوس گسترش یافت.
نان و آغاز تکامل جوامع بشری
نان جرقه تکاملی بود که منجر به توسعه واحدهای بزرگ سیاسی و دولتی شد. نان اجازه تجمع بیشتر را می داد، بنابراین روستاها بزرگتر شدند تا اینکه شهرهای واقعی شکل گرفتند. بیش از 5000 سال پس از ناتوفیان، سه تمدن در دوره برنز به سرعت در حال رشد و گسترش بودند. مصریان، بین النهرین (در عراق امروزی) و هاراپان ها (در دره ایندوس)، هر سه تمدن که بزرگترین تمدن های جهان باستان محسوب می شدند به نان بستگی داشتند.
استفاده از مخمر نان یا همان مایع خمیر
استفاده از مخمر نان یا همان مایع خمیر به گفته میلر، به حدود 1000 سال قبل از میلاد در مصر بر می گردد. دانشمندان درباره منشأ دقیق آن چیز زیادی نمی دانند، اما شواهد نشان می دهد که در بین النهرین نیز نان برشته شده از مخمر تولید شده است.
براساس مطالعه سال 1994 در ژورنال باستان شناسی مصر، مصریان باستان از گندم و جو برای تولید آبجو ترش و تهیه نان استفاده می کردند. از مهد تمدن گرفته تا برش های بسته بندی شده نان سوپر مارکتی که امروزه می شناسیم، نان در کنار جامعه تکامل یافته است، از زمانی که انسان برای اولین بار هزاران سال پیش دانه ها را با سنگ آسیاب خرد می کرد.