اگر یک برگ نعناع را بین دندان های خود قرار دهید، در دهان خود احساس خنکی می کنید. به این دلیل که نعناع، مانند فلفل قرمز، یک فرآیند بیوشیمیایی دارد. شگفتی این امر در مولکول های خاصی است که این گیاهان تولید می کنند. کپسایسین در فلفل ها و منتول در نعناع وجود دارد. گیاهانی که این ترکیبات را تولید می کردند احتمال کمتر خورده می شوند.

فرآیند بیوشیمیایی نعناع

منتول موجود در نعناع موجب کاهش دمای بدن می شود. منتول و کپسایسین هر دو بر روی سیستم گیرنده های حسی تأثیر می گذارند و مواردی مانند لمس، دما و درد را تحت تاثیر دارند. این شبکه پیچیده از نورون ها با نام سیستم حسی و حرکتی با سیستم  مسئول طعم و بو فرق دارد.

سوک یونگ لی، استادیار بیوشیمی در دانشگاه دوک، بیان می دارد: نورون هایی در زیر پوست وجود دارند که می توانند احساسات مختلفی مانند گرما و سرما را حس کنند. این نورون ها با استفاده از پروتئین های خاص غشای سلولی، محیط را رصد می کنند. پروتئین ها تونل های ریزی به نام کانال های یونی را کنترل می کنند. هنگامی که ماده از غشای سلولی عبور می کند، کانال های یونی بسته می شوند تا پروتئین گیرنده، محرک مورد نظر را تشخیص دهد.

هنگامی که آن ها ماده شیمیایی یا گرما را حس کنند، پروتئین ها روشن می شوند و به یون ها اجازه می دهند تا به غشای سلولی نفوذ کنند. یون های تازه از دنیای خارج، سیگنال الکتریکی کوچکی به نام پتانسیل عمل را تحریک می کنند و در نهایت سلول های عصبی به مغز منتقل می شوند.

پروتئین TRPM8 و ارتباط آن با خنک کردن دهان بعد از خوردن نعناع

بیشتر پروتئین های گیرنده برای باز کردن کانال های یونی خود هنگام شناسایی یک محرک خاص طراحی شده اند. به عنوان مثال، دانشمندان پروتئینی به نام TRPM8 را کشف کرده اند که هنگام لیس زدن یک بستنی قیفی، این پروتئن تحریک می شود.

دلیل اینکه  نعناع باعث خنک شدن دهان می شود، این است که مولکول های منتول باعث می شوند گیرنده های TRPM8 کانال های یونی خود را باز کرده و یک پتانسیل عمل به مغز بفرستند. غلظت بالای منتول همچنین می تواند باعث التهاب موضعی شود، که در نهایت منجر به افزایش اندک دما می شود. یک کانال یونی در TRPM8هر دو سرما و منتول را حس می کند و با آزاد کردن کلسیم نعناع، احساس خنکی را منتقل می کند.

دانشمندان می توانند حدس بزنند که چرا TRPM8 نسبت به سرما و منتول حساس است، اما هنوز مدارک و استدلال علمی وجود ندارد. تنها چند ماه می گذرد که لی و همکارانش مطالبی را در ژورنال Science منتشر کرده اند که شرح می دهد پروتئین چگونه مولکول های منتول را شناسایی می کند.

کد خبرنگار: ۱
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

پربازدید

پربحث

اخبار عجیب

آخرین اخبار

لینک‌های مفید

***