سلام نو - سرویس فرهنگ و هنر : بیش از یک ماه از تعطیلی سینماها گذشته، یک تعطیلی اجباری و البته لازم که رعایت آن ضروری است؛ اما موضوع مهم وضعیت سینماست که مانند بسیاری از مشاغل دیگر در آینده با یک بحران جدی مواجه خواهد شد، حال باوجود مشکلات موجود گذشته و اضافه شدن مشکلات ناشی از ویروس کرونا، این سوال مطرح است که متولیان سینما آینده را چطور مدیریت میکنند؟
صف اکران طولانیتر میشود!
صف اکران فیلمهای سینمایی در چند سال اخیر به مرور طولانیتر شده و هرچه جلو آمده فیلمهای بیشتری را به این لیست اضافه کرده است، تعطیلی سینماها بر تعداد فیلمهای در انتظار اکران اضافه میکند و در این شرایط بسیاری از فیلمسازان برای حداقلیترین شکل دیده شدن باید از زمانهای سوخته اکران استفاده کنند.
مخاطب سینما بر میگردد؟
آمارهای سازمان سینمایی نشان از کاهش مخاطب سینما در سال گذشته دارد، البته در این امر دلایل مختلفی دخیل است، بخشی به سیاستگذاریهای متولیان سینما برمیگردد و بخشی متأثر از اتفاقات ملتهب سال قبل است، درواقع از نیمه آبان سال گذشته باتوجه به اتفاقاتی که تا پایان سال به شکلهای مختلف درجریان بود، فروش فیلمها نیز کاهش پیدا کرد.
به عبارت دیگر مسیر سختی برای بازگرداندن مخاطب دور شده از سینما وجود دارد، آن هم مخاطبی که در دیگر روزهای سال هم راحت به سینما نمیرفته و حالا در روزهای قرنطینه خانگی بیشتر از هر زمان دیگری به فیلم دیدن در خانه و استفاده از وی او دیها خو گرفته است.
قاچاق فیلمها رونق میگیرد؟
فضای مجازی خطری برای قاچاق فیلمهای سینمایی شده است و کافیست تا فیلمی برای چند ثانیه روی خروجی یک سایت قرار بگیرد تا همه جا پخش شود، موضوع قاچاق فیلمهای سینمایی موضوع تازهای نیست اما در دورههایی با جدیت بیشتری دنبال شده و زمانهایی هم کمتر مورد توجه بوده است.
سال گذشته توزیع نسخه قاچاق فیلمها از دیگر اتفاقاتی بود که ضررش متوجه فیلمسازان و سینماداران شد، فیلمهایی که گاهی چگونگی انتشار نسخه با کیفیت آنها هم سوال برانگیز بود! نکته جالب توجه این اتفاق برای عدهای، تبدیل این امکان به یک فرصت برای دیده شدن فیلمهایی بود که به هر دلیل امکان نمایش عمومی برایشان فراهم نبود.
تهدید را به فرصت تبدیل کنید
سینماها از سوم اسفندماه تعطیل شده، یعنی درست زمانی که به فصل طلایی اکران نوروز نزدیک میشد و ظاهرا با ادامه وضعیت موجود این شرایط در بهترین حالت تا پایان فروردین ادامه دارد، سیدمحمدمهدی طباطبایی نژاد رییس شورای عالی اکران و معاون ارزشیابی و نظارت سازمان سینمایی در تازهترین گفتوگوی خود درباره آخرین وضعیت بازگشایی سینماهای کشور گفته است: «با توجه به پیشبینی وزارت بهداشت مبنی بر اینکه احتمالا بیستم فروردین عبور از پیچ کروناست به طور طبیعی تا پایان فروردین سینماها تعطیل خواهد بود و در کل احتمال بازگشایی تا قبل از اردیبهشت به شدت ضعیف است.»
از زمان تعطیلی سینماها، سینماگران زیادی درباره این شرایط اظهارنظر کردند، جشنواره جهانی فیلم فجر به تعویق افتاده و از طرفی راه اندازی کارگروه مدیریت بحران کرونا در خانه سینما در همان روزهای ابتدایی به این موضوع توجه داشته است. وزیر ارشاد، رئیس سازمان سینمایی و دیگر متولیان سینمایی نیز در اظهارنظرهای گوناگون به ضرورت عبور از این بحران تاکید داشتند.
سینمای ایران در ادامه راه، حتما مسیر سختتری پیش رو دارد و نیازمند راهکارهایی جدیتر از اظهارنظرهای توئیتری و هیجانی است، باتوجه به شرایط موجود و تعطیلیهای انجام شده به واسطه شیوع ویروس کرونا در بخشهای مختلف کشور که در همه حوزهها ازجمله فرهنگ و هنر نقش دارد، بحران سینما در سال ۹۹ موضوع پنهان یا دور از ذهنی نیست.
تعطیلی سینماها در این روزها میتواند فرصتی باشد برای همفکری و ارائه راهکارهای عملی برای عبور حداقلی از این بحران و یا ادامه گفتوگوهای بی حاصل و تکراری که نتیجهای جز تکرار و بدتر شدن شرایط ندارد، بحران امروز سینما تهدیدی جدی است که یا باید کاملا به آن تن داد و همراهش شد و یا با مدیریت صحیح و اصولی آن را تبدیل به فرصت کرد؛ وضعیت آینده سینما، عیار امرزو متولیان سینمایی را مشخص خواهد کرد.