سلام نو - سرویس بینالملل: بالاخره برنی سندرز، پیرمرد کهنهکار و سوسیالیست دموکرات برای دومین بار از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا کنار کشید تا علاقهمندان بسیارش به خصوص در خارج از مرزهای آمریکا حسابی ناامید شوند.
ظاهرا «فیض شاکر» مدیر کارزار انتخاباتی سندرز و «پرامیلا جایاپال» یکی از سناتورهای اصلی حامی سندرز از جمله کسانی بودند که او را برای این تصمیم تحت فشار قرار دادند تا بایدن زودتر به عنوان نامزد نهایی دمکراتها انتخاب شود و رقابت مستقیم با دونالد ترامپ را آغاز کند.
سندرز پایگاه رای خوبی داشت و امید قشرهایی مثل دانشجویان، لاتین تبارها و رنگین پوستها به حساب میآمد، اقشاری که حس میکردند صدایشان در سیستم سیاسی آمریکا شنیده نمیشود و سندرز نماینده آنها است، اما در نهایت زورش به کارزار سندرز نرسید.
سندرز وعده داد که جنبش عدالتطلبانه و ضدفساد آنها ادامه مییابد اما پس از پیروزی بایدن در ایالتهایی چون اوهایو و نیوهمپشایر اختلاف به بیش از 300 نماینده متعهد رسید که دستیابی به آن ناممکن بود.
او گفت که نمی تواند با وجدانی راحت بر ادامه کارزاری اصرار ورزد که نمی تواند برنده شود و افزود که برای شکست دونالد ترامپ هر کمکی بتواند به جو بایدن میکند.
بایدن در واکنش به بیانیه سندرز و کناره گیری او از انتخابات با تمجید از کارزار انتخاباتی او گفت: میدانم که این تصمیم، برای وی چقدر دشوار بود و برای میلیون ها هوادار وی به ویژه رای دهندگان جوانی که از برنامههای مترقی که او در رقابتها، الهام و انرژی گرفته و وارد سیاست شده اند، چه سخت است.
او با تمجیدهایی پی در پی از سندرز و کار بزرگی که انجام داده تاکید کرد که جنبش سندرز حرکتی است که امروز به اندازه دیروز قدرتمند است. او سپس با تعهد دادن به هواداران سندرز خطاب به این سناتور دمکرات گفت: من نماینده شما خواهم بود. صدای شما از طریق من شنیده میشود. همانطور که می گویید: من نه، ما.
جو بایدن چطور میتواند ترامپ را شکست دهد؟
اما آیا بایدن میتواند با کمک سندرز از پس ترامپ بر بیاید؟ ترامپی که هوادارانی متعصب دارد و از توسل به هیچ کاری برای پیروزی چشم پوشی نمیکند.
واقعیت این است که با وجود راستگرایی ترامپ، شکستهای متعددش در سیاست خارجی و بحران کرونا همچنان شکست او به شدت کار دشوار و بعیدی است.
بایدن اما به طور جدی در پی شکست ترامپ است و برای این کار از اوباما تا کری را پشت سر خود دارد و حالا هم برنی سندرز به جمع حامیان او اضافه شده.
او برای شکست ترامپ روی رای سیاه پوستان و البته زنان حساب ویژهای باز کرده. بایدن برای رای سیاه پوستان حمایت اوباما را دارد و برای رای زنان قصد دارد یک معاون اول زن معرفی کند. بایدن البته در جذب کامل سبد رای سندرز هم مسیر سختی پیش رو دارد چون بخشی از حامیان سندرز رای دهنده وفادار به شخص او هستند و جلب اعتمادشان سخت است.
توماس فریدمن، روزنامهنگار مشهور آمریکایی اما این اقدامات را کافی نمیداند و توصیههایی دیگری هم به بایدن دارد، از جمله معرفی کابینه همراه با معرفی معاون اول، آن هم کابینه وحدت ملی!
او در توصیهای قابل توجه به جو بایدن پیشنهاد میدهد که کابینه اتحاد ملی یا همان نجات ملی را با گستره نیروهایی از چپ مثل برنی سندرز تا راست مثل میت رامنی تشکیل دهد و همراه با معاون اولش به مردم معرفی کند. فریدمن معتقد است با درد و رنجی که اکنون مردم آمریکا تجربه میکنند به مقدار بیش از حد معمولی از اتحاد، انسجام و درمان از بالا نیاز دارند که با چنین کابینهای ممکن میشود.
او سپس با کنایه به رای چهل و هشت درصدیای که ترامپ از مردم گرفت تاکید میکند که بایدن باید نشان دهد که نمیخواهد رئیس جمهور چهل و هشت درصدی باشد و صرفا دنبال شکست ترامپ با رای الکترال نیست. بایدن باید نشان دهد که رئیس جمهور وحدت ملی است، اما نه فقط وحدت به خاطر وحدت بلکه وحدت به خاطر ارزشهای مشترکی که به بازسازی آمریکا منجر شود.
با این همه حتی اگر بایدن بتواند توصیههای فریدمن را هم اجرا کند باز هم کاری دشوار پیش روی او قرار دارد چون دونالد ترامپ یک رقیب عادی نیست و از هر قدرت مشروع و نامشروعی برای شکست رقیب بهره میبرد و هودارانی دو آتشه و تندرو دارد که سالها بود رئیس جمهوری که میخواستند را نداشتند.