اما تنها استعفا مجلس دهم برای نمایندگان اصفهان نبود. محمدجواد فتحی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی یکی از نمایندگانی بود که مدتی پیش استعفا داده بود. وی با بیان اینکه نهم خرداد ماه استعفای خود از نمایندگی را تحویل هیات رییسه مجلس داده است، برخی ایرادات وارده به نظام قانونگذاری را از دلایل این استعفا عنوان کرد.

امروز ظهر اکبر ترکی نماینده مردم فریدون شهر در مجلس شورای اسلامی، از استعفای دست جمعی نمایندگان استان اصفهان خبر داد و گفت: نامه استعفای نمایندگان این استان امروز ( چهارشنبه 14 آذر) تقدیم هیئت رئیسه قوه مقننه شد.

وی درباره دلیل استعفای نمایندگان استان اصفهان ، اظهار داشت: نمایندگان به دلیل حذف پروژه‌های آب رسانی استان اصفهان از ردیف‌های بودجه سال آینده، نامه‌ای را تدوین و در آن استعفای خود را اعلام کردند. نماینده مردم فریدون‌شهر در مجلس تصریح کرد: نمایندگان در انتظار سپری شدن مراحل قانونی استعفای خود هستند.

استان اصفهان 18 نماینده در مجلس دارد و این استعفا یکی از پر جمعیت‌ترین استعفاهای مجلس شورای اسلامی پس از استعفای دسته جمعی مجلس ششم است، هر چند آن حد از اهمیت را ندارد.

اما آن چنان که می‌دانید این نخستین استعفای مجلس نیست و آخرین آن هم نخواهد بود و به نظر می‌رسد پس از یک دور مذاکره به سادگی پس گرفته شود. به این بهانه به استعفاهای مجلس شورای اسلامی از آغاز تاکنون نگاهی داشتیم.

استعفا به خاطر غیبت در مجلس اول!

٢٤ اسفند ١٣٥٨ اولین و البته آزادترین انتخابات مجلس پس از انقلاب برگزار شد تا خرداد سال بعد قوه مقننه جایی برای همه باشد. در این مجلس البته اعتبارنامه ١٢ نفر تایید و ٤ نفر صادر نشد و به دلیل شرایط ویژه اوایل انقلاب برخی نمایندگان راهی قوه مجریه شدند و برخی هم در جریان ترورهای آغازین روزهای جمهوری اسلامی به شهادت رسیدند.

در این مجلس اما محمدزید بهبهانی، محمد شجاعی، حسین کرمانی، محمدتقی مطهری فریمانی به دلایلی استعفا داده و سرگون بیت اوشانا، احمد سلامتیان، احمد غضنفرپور، محمدمهدی کرمی و علی گلزاده غفوری به دلیل غیبت بیش از یکصد ساعت در جلسات مجلس، مستعفی شناخته شدند.

یکی از عجیب‌ترین موارد این مجلس بیت ‌اوشانا بوئد. او از نمایندگان متمایل به حزب توده بود و در مجلس خط مشی خود را حزب‌اللهی و خط امامی اعلام نمود. او به جرم عضویت در حزب توده و به اتهام جاسوسی مدتی در زندان اوین زندانی شد و دست به اعترافات تلویزیونی زد.

مطابق خاطرات هاشمی رفسنجانی، رییس وقت مجلس، او و آیت‌الله خامنه‌ای، رئیس‌جمهور وقت، پس از جلسه مربوط به اعضای دستگیر شده حزب توده با مسئولان قضایی و امنیتی به این نتیجه می‌رسند که سرگون بیت‌اوشانا که سمت ریاست کمیسیون بهداری مجلس را هم داشت با قید ضمانت آزاد شود. او پس از این ماجرا در مجلس حضور نیافت و از سوی مجلس مستعفی شناخته شد.

مجلس دوم تا پنجم؛ کم حاشیه و نسبتا آرام

در مجلس دوم و چهام و پنجم چند استعفا وجود داشت که عموما به مقصد پست‌های متفاوت به خصوص قوه مجریه بود. تنها استعفای جنجالی این دوران مربوط به مجلس سوم بود. عبدالمجید شرع‌پسند نماینده کرج و اشتهارد در ادوار دوم و سوم مجلس شورای اسلامی بود.

حضور او در مجلس سوم به خودی خود حضوری جنجالی بود و کسانی چون حسن روحانی مخالف جدی او بودند، اما مشکل اصلی با استعفای او آغاز شد. در ۱۱ تیر ۱۳۶۸ در آستانه چهلمین روز درگذشت امام خمینی، شرع پسند بطور غیرمنتظره و بی‌آنکه کسی از مضمون نطق او باخبر باشد، با استفاده از وقت سه دقیقه‌ای که یکی از ناطقین پیش از دستور به او قرض داده بود، استعفای خود را از نمایندگی مجلس سوم اعلام کرد.

هاشمی رفسنجانی در خاطرات خود مضامین استعفانامهٔ شرع پسند را ضدانقلابی و زیر سوال برندهٔ رهبری و آینده انقلاب خوانده که باعث باعث ناراحتی شدید اکثریت نمایندگان شده بود.

مجلس ششم؛ جدی‌ترین و جنجالی‌ترین استعفا

بی‌تردید مهم‌ترین و جنجالی‌ترین استعفای تمام مجالس ایران از ابتدا تا کنون به مجلس ششم و استعفا و تحصن نمایندگان مجلس ششم بر می‌گردد.

رد صلاحیت حدود ۴ هزار نامزد انتخابات مجلس هفتم در سراسر ایران، از جمله بیش از ۸۰ نماینده مجلس ششم، توسط شورای نگهبان آغازگر اعتراض حدود ۱۴۰ نماینده مجلس دوره ششم بود که در راهروهای قوه مقننه تحصن کردند. تحصن نمایندگان از ۲۱ دی ۱۳۸۲ آغاز و ۱۷ بهمن همان سال پایان یافت. شورای نگهبان در آن زمان بیش از 4۰۰۰ کاندیدای انتخابات مجلس را رد صلاحیت کرد.

گروهی از نمایندگان تحصن‌کننده نیز روز ۱۲ بهمن سال ۸۲ از سمت خود استعفا کردند. متن استعفانامه این نمایندگان توسط محسن میردامادی و علی مزروعی در صحن مجلس قرائت شد.

در هفدهم بهمن ۱۳۸۲، تحصن نمایندگان مجلس ششم در اعتراض به رد صلاحیت گسترده نامزدهای انتخابات مجلس هفتم، بدون دسترسی به نتایج مورد انتظار آنان به پایان رسید. محمدرضا خاتمی سخنگوی متحصنان رسماً پایان تحصن نمایندگان مجلس را اعلام کرد و گفت: "باید وارد مرحله دوم می‌شدیم یعنی استعفای نمایندگان که وسعت آن خارج از تصور ما بود و به حدود ۱۳۰ نفر رسید."

در نهایت ۱۳۹ نماینده، در اعتراض به رد صلاحیت‌ها در مجلس شورای اسلامی تحصن کردند و نهایتاً، با بی‌اثر ماندن اعتراضات و برگزاری انتخابات مجلس هفتم، استعفا دادند.

مجلس هفتم، هشتم و نهم؛ استعفا برای وزارت و اعتراض

استعفا در مجلس هفتم بی شباهت به مجلس چهارم و پنجم نبود چرا که در این مجلس هم کسانی دست به استعفا زدند که از پست بعدی شان مطمئن بودند و راهی کابینه محمود احمدی نژاد شدند. دانش جعفری، عباسی، متکی، مصری و سید احمد موسوی نمایندگان مستعفی بودند.

مهم‌ترین استعفای مجلس هشتم برای حسینان و مطهری بود.روح الله حسینیان در توضیح استعفای خود نوشت: «جناح اصلاح طلب نزد رییس مجلس عزیزتر و ارزشی تر شدند و هر روز ما مطرودتر و بی خاصیت تر.»

١٢ بهمن محمدرضا تابش در اعتراض به فیلتر شدن سایت پارلمان نیوز، ارگان رسانه ای اقلیت مجلس استعفا داد. حسینعلی شهریاری، نماینده زاهدان در پی وقوع حادثه تروریستی مسجد جامع زاهدان استعفا نوشت که باقی نمایندگان حوزه انتخابیه سیستان و بلوچستان برای همراهی با او استعفا دادند.

استعفای دسته جمعی نمایندگان چهارمحال و بختیاری در پی یک موضوع مربوط به حوزه های انتخابیه شان ١٨ خرداد رسانه ای شد. مصطفی ذوالقدر، جمعی از نمایندگان خوزستان، داریوش قنبری نماینده ایلام و حسین گروسی، نماینده شهریار نیز از دیگر نمایندگانی بودند که در این مجلس استعفا نوشتند.

٢ مهر ٩٠ علی مطهری در اعتراض به عدم به جریان افتادن طرح سوال از رییس جمهور از سوی هیات رییسه مجلس استعفا داد. هیچ کدام از استعفاهای مجلس هشتم به سرانجام نرسید و تنها استعفای محمدرضا میرتاج الدینی و حمیدرضا حاجی بابایی پذیرفته شد که دلیل آن رفتن به پاستور بود. استعفاهای مجلس نهم نیز بیشتر اعتراض به وضعیت حوزه انتخابیه بود.

مجلس دهم از فتحی تا اصفهان

اما تنها استعفا مجلس دهم برای نمایندگان اصفهان نبود. محمدجواد فتحی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی یکی از نمایندگانی بود که مدتی پیش استعفا داده بود. وی با بیان اینکه نهم خرداد ماه استعفای خود از نمایندگی را تحویل هیات رییسه مجلس داده است، برخی ایرادات وارده به نظام قانونگذاری را از دلایل این استعفا عنوان کرد.

در مجموع به نظر می‌رسد با توجه به تجربه‌های متفاوت ، استعفای نمایندگان اصفهان نیز مثل استعفای فتحی بدون رسیدگی و مسئله خاصی به پایان برسد.

کد خبرنگار: ۱
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

پربازدید

پربحث

اخبار عجیب

آخرین اخبار

لینک‌های مفید

***