سلام نو – سرویس بینالملل: روز 27 فروردین نیروی دریایی آمریکا مدعی شد تعدادی قایق نیروی دریایی ایران در خلیج فارس چندین بار برای شش ناوجنگی آمریکایی «مزاحمت» ایجاد کرده و در فاصله خطرناکی با آنها قرار گرفتهاند، ادعایی که البته با واکنش طرف ایرانی مواجه شد. مقامات ایران دلیل این رخداد را رفتار خلاف قوانین ناو آمریکایی دانستند.
در واکنش به این رخداد دونالد ترامپ در توییتی تند تاکید کرد که دستور برخورد شدید با قایقهای ایران را داده و نوشت:
به نیروی دریایی آمریکا دستور داده ام تا به سمت قایق های تندرو ایرانی که کشتی های ما را آزار می دهند، تیر اندازی کرده و آنها را نابود کنند.
به دنبال ترامپ وزیر دفاع ایالات متحده نیز امروز تاکید کرد که در صورتی که ایران مجدداً کشتیهای جنگی آمریکا را در منطقه تهدید کند، فرماندهان آمریکایی حق دفاع از خود خواهند داشت. مارک اسپر با تحریکآمیز و غیرحرفهای خواندن واقعه چند روز پیش در خلیج فارس، گفت: ما حق دفاع از خود را انجام میدهیم. پس آنها باید از این به بعد حواسشان باشد که چگونه عمل میکنند و لازم است که حرفهای عمل کنند.
جواد ظریف، وزیر خارجه ایران نیز با اشاره به بحران کرونا در میان نظامیان آمریکا در توییتی نوشت:
ارتش آمریکا با بیش از ۵۰۰۰ مورد ابتلا اعضایش به کرونا روبهرو است و ترامپ به جای آنکه تهدیدهای مطلوب تروریستهای صدام حسین ( حشمت علوی، اکانت فیک در اختیار سازمان منافقین) علیه ایران را طرح کند، باید پاسخگوی نیازهای آنها باشد. همچنین نیروهای آمریکایی ۷ هزار مایل دورتر از خانه کاری ندارند.
امروز نیز سرلشکر حسین سلامی، فرمانده کل سپاه به تهدید آمریکا واکنش نشان داد و گفت: ما نیز به واحدهای نظامی خودمان در دریا دستور دادیم که اگر شناور یا واحد جنگی از نیروهای دریایی ارتش تروریست آمریکا بخواهد امنیت کشتی های غیرجنگی و یا شناورهای رزمی ما را مورد مخاطره قرار دهد، آن شناور و یا واحد نظامی را مورد هدف قرار بدهند.
شاید کمی عجیب به نظر برسد که ترامپ خیلی بی مقدمه به برخوردی که بین نیروی دریایی آمریکا و سپاه معمول است واکنشی این چنین تند نشان دهد، آن هم بعد از ترور سردار سلیمانی و پاسخ ایران که دو طرف از تنش مستقیم و تهدیدهای این چنینی خودداری کردند.
دلیل این واکنش ترامپ را در دو چیز باید جستوجو کرد، نخست بازار نفت بحرانی آمریکا و دوم انتخابات ریاست جمهوری این کشور و نتایج نظرسنجی مربوط به آن.
درست پس از تهدید ترامپ نفت WTI آمریکا با جهش 26 درصدی مواجه شد تا بار دیگر اهمیت بورس و نفت برای رئیس جمهور آمریکا مشخص شود. این اتفاق در زمانی افتاد که بورس نفت آمریکا بدترین روزهای خود را تجربه میکند و حتی حرف زدن از جنگ میتواند به افزایش قیمت کمک کند.
مسئله بعدی موقعیت جو بایدن است که پس از کنارهگیری سندرز به صورت پیوسته در حال بهتر شدن است. معاون اول اوباما که حالا به نامزد نهایی حزب دمکرات برای انتخابات ریاست جمهوری 2020 تبدیل شده حمایت سندرز، اوباما، کری و بیشتر چهرههای ارشد حزب دمکرات را دارد و بر اساس عموم نظر سنجیها محبوبیت بیشتری از دونالد ترامپ دارد.
هر چند که این محبوبیت الزاما به معنای پیروزی بایدن نیست و او میتواند مثل کلینتون در آرای عمومی ترامپ را شکست دهد در آرای الکترال با اختلاف شکست بخورد با این همه با توجه به کنار کشیدن زود هنگام سندرز، محبوبیت بیشتر بایدن، فعالیت کمپینش و البته اوضاع بد آمریکا و کرونا خطر برای ترامپ کمی بیش از آنچه فکر میکرد شده.
بایدن برای جذب بیشتر رای دست به هر کاری زده است و به جز اتحاد با سندرز از میشل اوباما برای معاون اولی خود دعوت کرده است. این نامزد دمکرات با اشاره به دعوت از اوباما گفت: مایلم بدون هیچ تعللی او را انتخاب کنم. او عالی است و راه و رسم این کار را میداند.
هرچند اوباما در کتاب زندگینامه خود صراحتا گفته بود که میلی به این کار ندارد ولی اگر بایدن موفق به جلب رضایت او شود میتواند در جذب رای زنان و سیاهپوستها بسیار موثر باشد.
در این شرایط طبیعی است که ترامپ زمینه سازی یک تنش جدی یا حتی جنگ را برای حفظ قدرت خود مهیا کند چون خوب میداند هر جنگی به قهرمانی نیاز دارد و او میتواند با قهرمان جنگ بودن رای خود را تضمین کند.
حال باید دید ترامپ دست به چنین بازی پر خطری میزند یا صرفا به تهدیدات لفظی و توییت زدن برای نوسانگیری از بازار بورس آمریکا ادامه میدهد. با توجه به شرایط فعلی و تنگای ترامپ به نظر میرسد امکان رنگ واقعیت گرفتن این تهدید برای خروج از فشار او وجود دارد.