عکس تزیینی است
به گزارش ایسنا، این روزها که کرونا با تمام وجود در حال تاخت و تاز است و بسیاری از مردم را خانهنشین کرده، تعداد زیادی از هموطنانمان نیز قصد سفر کردهاند و از این استان، به استان دیگر در حال سفر هستند، در این میان مازندران، همواره یکی از استانهای هدف است، مسافرانی که از خانه ماندن خسته شدند و به شمال آمدند، آمدنی که نه تنها، موجب شیوع کرونا شده بلکه است آثاری همچون معضل رشد خانه دوم و افزایش قیمت زمین را به همراه دارد.
عضو هیئت علمی گروه جهانگردی دانشگاه مازندران با بیان اینکه گردشگری در شرایط کرونا در استانهایی مانند مازندران، گیلان و گلستان امکانپذیر و موجب معضل رشد احداث خانه دوم در مازندران شده است، گفت: وقتی مردم از تفکر آمرانه فاصله بگیرند گردشگری در اوج کرونا نیز جریان دارد.
مهدی رمضانزاده لسبوئی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به اینکه حرکت اصلی گردشگری کاهش یافته اما جریان اصلی خود را طی میکند، اظهار کرد: شیوع کرونا فرصتی است که اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بتوانند با همکاری وزارتخانه از آن استفاده کند.
عضو هیات علمی گروه جهانگردی دانشگاه مازندران با اشاره به اینکه مدیریت ریسک در زمینه گردشگری در استان مازندران امکان خارجی ندارد، تصریح کرد: بسیاری از کشورها با مدیریت ریسک میتوانند وقتی به چالش ها رسیدند آن را مدیریت کنند اما در کشور ما مدیریت بحران است و تا بحرانی وجود نداشته باشد کاری صورت نمیپذیرد.
رمضانزاده با بیان اینکه وجود کرونا از جنبههای مثبت و منفی قابل بررسی است، افزود: در مقطعی که کرونا جریان دارد گردشکری نیز وجود دارد.
معاون پژوهشی دانشکده علوم انسانی دانشگاه مازندران با بیان اینکه این استان یکی از استانهایی است که نزدیک مراکز جمعیتی کشور قرار دارد، خاطرنشان کرد: این استان با توجه به ظرفیتهای زیادی که در زمینه گردشگری دارد همیشه به عنوان یک مقصد در درجه اولویت گردشگران قرار گرفته است.
گردشگری و خطر افزایش شیوع کرونا
وی حضور گردشگران در استان مازندران را خطری برای شیوع بیماری کرونا دانست و افزود: تجمع در مراکز ساحلی، تغییر پلاک ماشین ها و ترافیک جاده ها و حضور فراوان گردشگران استان را با چالش جدیدی روبرو خواهد کرد.
رمضان زاده ادامه داد: نظاممند کردن آینده گردشگری باید با حمایت بخشهای خصوصی، توجه به فعالان این عرصه و توجه به کسب و کارهای کوچک صورت پذیرد و با حمایت از آنها در جهت جذب گردشگر اقدام کرد.
وی با بیان اینکه دولت از بخشهای خصوصی حمایت نمیکند، گفت: به دلیل فقدان نظام جامع آماری در استان نمیتوان اولویتها را شناسایی و اعتبار و منابع را در اختیار آنها قرار دهیم.
عضو هیات علمی گروه جهنگردی دانشگاه مازندران با بیان اینکه بستههای آموزش در استان باید منجر به اعتماد فعالان بخش خصوصی شود و این امر توسط فعالان رسانه باید فرهنگسازی صورت پذیرد، خاطرنشان کرد: گردشگری باید در تمام ایام سال جریان داشته باشد، با توجه به بخصی بودن مقوله گردشگری نیاز به مطالعه و پژوهش بیشتری است تا رفتار گردشگر را شناخت و باعث شود بخشی از مکان های گردشگری را باز کرد و بخش دیگر بسته باشد.
چالشهای ایجاد شده از ویروس کرونا در گردشگری
وی در ادامه با بیان اینکه ویروس کرونا چالش ها را در دو محور اقتصادی و فرهنگی در حیطه گردشگری به وجود آورده است، خاطرنشان کرد: از جنبه اقتصادی با جا بجایی شغلی و کاهش درآمد بسیاری از افراد بیکار شده اند و از جنبه اجتماعی و فرهنگی وقتی وضعیت شغلی بی ثبات شود آینده گردشگری را با شک و ترید روبهرو می کند.
رمضان زاده ادامه داد: چالش دیگری که در استان مازندران وجود دارد این است که کرونا باعث شده تا الگوهای گردشگری تغییر کند و گردشگری روزانه به گردشگری ثابت تبدیل شده است.
دستاورد کرونا؛ رشد خانه دوم و افزایش قیمت زمین در مازندران
وی رشد خانه های دوم و افزایش قیمت زمین را از پیامدهای شیوع ویروس کرونا در استان مازندران دانست و اظهار کرد: با افزایش قیمت اراضی مهاجرت های روستایی و شهری در اثر تزریق پول در جامعه محلی اتفاق می افتد که از پیامدهای آن از بین رفتن هویت جامعه خواهد بود.
استاد دانشگاه مازندران تخریب زیست محیطی را از دیگر پیامدهای شیوع ویروس کرونا دانست و خاطرنشان کرد: کاهش راندمان محصولات کشاورزی، تغییر کاربری اراضی زیر کشت و اراضی در ارتفاعات، تبدیل به مسکن و خانه های دوم چالشهایی است که موجب تخریب محیط و آلودگیهای زیستمحیطی دارد.
وی با بیان اینکه حمایت از بخشهای خصوصی در اولویت کشورهای مختلف قرار دارد، افزود: وقتی سیاست های کشورهای مختلف را مورد بررسی قرار می دهیم تاکید زیادی بر بخش خصوصی دارد و با وارد شدن در سیاست گذاری کلان و آموزش، فعالیت های اقتصادی را در اختیار بخش خصوصی قرار میدهد.
بخش خصوصی گردشگری ناتوان در برابر با بخش دولتی
رمضان زاده ادامه داد: در ایران بخش خصوصی توان مقابله با بخش دولتی را ندارد و قطعا مطالعه سیاست های کشورهای دیگر نباید اینطور استنباط شود که باید آنها را تماما آن را اجرا کنیم.
عضو هیات علمی جهانگردی دانشگاه مازندران بیان کرد: جایگاه گردشگری در کشورهای مختلف متفاوت است اما سیاستهای کشورهای مختلف می تواند ما را کمک کند تا شاخص های موفقیت های آنان را بومی سازی و در کشور پیاده کرد.
وی با اشاره به اینکه جایگاه گردشگری در اقتصاد کلان کشورها و تولید ناخالص آنها سهم بسزایی دارد، گفت: بر اساس آمارهای مجمع جهانی اقتصاد ایران در زمینه گردشگری در رتبه 93 قرار دارد، در ۱۴ مولفه ها آمار خوبی داریم که در بخشی از مولفهها مانند برخورداری از جاذبههای طبیعی دارای رتبه بهتر نسبت تسهیلات و زیرساخت هستیم.
معاون پژوهشی دانشکده علوم انسانی دانشگاه مازندران با بیان اینکه مطالعه الگوها کشورهای دیگر میتواند در گردشگری کمک کند، عنوان کرد: گردشگری خارجی پول و ارز را وارد کشور می کند و گردشگری داخلی برای توزیع درآمد خوب است و برای مکان هایی که تخلیه جمعیت را دارد، موجب ماندگاری جمعیت آنها شده است.
سهم ضعیف گردشگری در اقتصاد
وی به سهم صنعت گردشگری از اقتصاد کشور اشاره کرد و گفت: در فرآیند رقابت در ارزآوری صنعت گردشگری ضعیف نشان داده است و سهم ناچیزی در تولید ناخالص دارد و در زمینه گردشگری داخلی که تاثیر زیادی در اقتصاد دارد اگر با رکود مواجه شود فعالان این حوزه با چالش جدی روبرو خواهند شد.
رمضان زاده ادامه داد: تابآوری درجه ای است که به وسیله آن میتوان به میزان زمانی که یک کشور به حالت عادی خود برگردد نیاز داریم. آیا ما میزان توانمندی کشور را سنجیده ایم و آیا از لحاظ اقتصادی قوی هست که خودش را احیا کند یا قوانین که وجود دارد به احیای گردشگری کمک میکند.
وی افزود: وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی باید حالت کارفرمایی را کنار گذاشته و در ارائه بسته های بلند مدت و کوتاه مدت سرمایهگذاری کند و با مطالعه الگوهای دنیا، شاخصه را بومی و بسته های پیشنهادی را ارائه دهد.