در هفته جاری که در آخرین روز آن قرار داریم بورس هفته پر نوسانی را پشت سر گذاشت. از 5 روز معاملاتی که در هفته جاری داشتیم، سه روز شاخص کل با کاهش مواجه شد و تنها دو روز توانست صعودهای بیش از 50 هزار واحدی را تجربه کند.
به گزارش سلام نو به نقل از تابناک، اولین ماه تابستان هم به پایان رسید و چند روزی است که از دومین ماه تابستان را پشت سر گذاشته ایم. در تیرماه بازارهای پرنوسانی را شاهد بودیم و بازار ارز با رهبری دلار توانست نرخ های جدیدی را به خود ببیند. روند صعودی مداوم قیمت دلار در 28 تیرماه سال جاری شکسته شد و قیمت این ارز خارجی روند نزولی به خود گرفت. طلا و سکه نیز روند مشابه دلار داشتند و درست در روز 28 تیرماه، قیمت سکه و طلا نیز نزولی شد.
به هر حال علیرغم رشد قابل توجه قیمت در دلار، طلا و سکه، این سه باز هم نتوانستند بازدهی مشابه و یا حتی نزدیک به بورس داشته باشند. نمودار زیر روند بازدهی بازارها در تیرماه را نشان می دهد. همان گونه که ملاحظه می گردد بورس در تیرماه بازدهی 47.9 درصدی را به ثبت رساند و با اقتدار بدین لحاظ در صدر بازارها قرار گرفت.
هفته آخر تیرماه و کمترین رشد شاخص کل از 7 خرداد تاکنون
در اولین روز معاملاتی هفته جاری شاخص کل در مقایسه با روز چهارشنبه مورخه 25 تیرماه سال جاری با اُفت 32552 واحدی به یک میلیون و 809 هزار و 148 واحد کاهش یافت. این کاهش در دو روز بعدی به ترتیب با رشدهای 55776 واحدی و 59770 واحدی جبران شد و شاخص کل توانست در روز دوشنبه مورخه 30 تیرماه 1399 به کانال یک میلیون و 900 هزار واحدی وارد شود و بر روی یک میلیون و 924 هزار و 798 واحد آرام بگیرد. دو روز معاملاتی بعد، یعنی روزهای 31 تیر و 1 مرداد شاخص کل دوباره عقب گردهای 8624 واحدی و 15024 واحدی را تجربه کرد و در نهایت بر روی یک میلیون و 901 هزار و 169 واحد قرار گرفت.
بیشتر نمادهای بزرگ در بورس در هفته جاری یا در حال برگزاری مجامع خود بودند و یا با روندی منفی همراه بودند. موضوعی که بر روی روند شاخص کل نیز تاثیرگذار بود.
به هر حال با توجه به فراز و فرودهای شاخص کل در هفته جاری، در نهایت بورس بازدهی 3.2 درصدی را داشت. این رشد شاخص کل کمترین رشد هفتگی آن از ۷ خرداد تاکنون محسوب میشود.
چرخش سهامداران به سمت کوچک ترها/ رشد شاخص کل هم وزن از شاخص کل سبقت گرفت!
هر چند که تعداد روزهای کاهشی شاخص کل در هفته گذشته سه روز بود اما شاخص کل هم وزن اوضاع بهتری داشت و تنها دو روز از 5 روز معاملاتی با اُفت مواجه شد و این بیانگر آن بود که نمادهای کوچکتر در بورس اوضاع بهتری را در هفته گذشته در مقایسه با نمادهای بزرگتر و شاخص ساز داشتند و اقبال سهامداران به خرید سهام نمادهای کوچکتر در هفته جاری بیشتر بود. شاخص کل هم وزن که هفته جاری را با رشدی 6631 واحدی در مقایسه با چهارشنبه هفته گذشته آغاز کرده بوده و بر روی کانال 481 هزار و 198 واحدی قرار گرفته بود در نهایت در روز چهارشنبه مورخه 1 مرداد ماه 1399 بر روی 503 هزار و 119 واحد آرام گرفت و به کار خود پایان داد.
میزان رشد شاخص کل هم وزن که نشانی از اثرگذاری یکسان نمادها دارد در هفته جاری 4.6 درصد بود. به این ترتیب پس از گذشت یک ماه رشد شاخص هم وزن از شاخص کل سبقت گرفت.
رکورد مشارکت ها در عرضه اولیه شکسته شد
در هفته جاری که در آخرین روز آن به سر می بریم دهمین عرضه اولیه سال 1399 و پنجمین عرضه اولیه تابستان انجام شد. در این هفته، شرکت تولید نیروی برق آبادان ۳۰۰ میلیون سهم خود (معادل ۱۲ درصد از کل سهام شرکت) را با نماد «آبادا» از طریق عرضه اولیه به بورس وارد کرد که از این تعداد 250 میلیون سهم به عموم عرضه شد.
نکته حائز اهمیت در این عرضه اولیه شکسته شدن رکورد مشارکت در عرضه اولیه ها بود. در این عرضه اولیه، بیش از ۵ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر مشارکت کردند. تا پیش از این رکورد میزان مشارکت در اختیار نماد سیتا بود. در عرضه اولیه این نماد بیش از 4 میلیون و 480 هزار مشارکت کرده بودند.
کاهش قیمت دلار چه تاثیری بر بازار سرمایه داشت؟
همان گونه که ذکر شد در 28 تیرماه سال جاری بود که سرانجام قیمت دلار کوتاه آمد و روند نزولی به خود گرفت. این کاهش قیمت دلار به گفته کارشناسان یکی از دلایل (نه تنها دلیل) عقبگرد شاخص کل در بورس بود.
در خصوص ارتباط نرخ دلار با بورس روزبه شریعتی، مدیر معاملات کارگزاری اقتصاد بیدار طی مصاحبه ای گفت: نوسان نرخ ارز بر بورس و رفتار سرمایهگذاران تاثیرگذار است و بازاری که متشکل از شرکتها و صنایعی است که وابستگی به نرخ ارز دارد قطعا از بالا و پایین شدن نرخ ارز و به خصوص دلار تاثیر میگیرد. او ادامه داد: شرکتهای بزرگ بورسی یا فروشنده صادراتی هستند یا صنایعی هستند که مواد اولیه خودشان را از خارج کشور تامین میکنند یا کالاهایی که تولید میکنند همگن با دنیا است و همه اینها به نحوی با نرخ ارز، سودآوریشان دستخوش تغییر میشود. این کارشناس بازار سرمایه تاکید کرد: باید گفت ۷۰ درصد شرکتها در بازار سرمایه تاثیر مستقیم و همبستگی قابلتوجهی با دلار داشته و نرخ فروش محصولات آنها تاثیر چشمگیری از نرخ ارز میگیرد. او ادامه داد: به نظر میرسد افت شاخص، به دلیل اصلاح موقت و دست به دست شدن سهام باشد و نوسان شدید نرخ دلار نمیتواند دلیل اصلی آن باشد.
سعید جعفری، مدیر سرمایهگذاری و مشاور سرمایهگذاری شرکت معیار نیز طی مصاحبه ای با بیان اینکه میان نرخ ارز و بازار سرمایه رابطه مستقیمی وجود دارد، گفت: نوسان نرخ ارز بر بازار شرکتهای بزرگ صادراتی تاثیر بسزایی دارد. شرکتهایی که با ارز سرو کار دارند با افزایش نرخ دلار و تضعیف ریال، سود بیشتری به دست میآورند. از این رو سودآوری این دسته از شرکتهایی که سودشان با نوسان قیمت دلار بالا میرود تاثیر بسزایی بر قیمت سهام شرکتهای بورسی میگذارد. به همین دلیل است که قیمت ارز و دلار میتواند بر شاخص کل بورس تاثیرات مثبت یا منفی بگذارد. جعفری افزود: البته این موضوع بیشتر در مورد شرکتهای بزرگ و با سوددهی بالا صدق میکند اما تجربه نشان میدهد که در ایران نوسان نرخ دلار سمت و سوی بازار سرمایه را مشخص میکند و بسیاری از فعالان بازار سرمایه با توجه به نرخ ارز اقدام به خرید و فروش میکنند.
سه چالش بورس در هفته پیش رو چیست و روند بورس چه خواهد شد؟
در هفته آینده بورس با سه چالش مهم رو به رو است. چالش اول اوج گیری دوباره شیوع کرونا است که البته شاید این چالش تا حدودی چالشی جدی برای بورس نباشد، چالش دوم تداوم ریزش قیمت دلار می باشد که می تواند بر روی روند بازار سرمایه تاثیرگذار باشد و چالش سوم رسیدن شاخص کل به سطح مقاومت دو میلیون واحدی می باشد. این عامل نیز می تواند بر روی ادامه روند صعودی بورس تاثیر جدی داشته باشد و شاخص کل تا مدتی شاید درگیر سطح مقاومت دو میلیون واحد جهت عبور از آن باشد.
در مجموع اما به نظر می رسد که بورس با توجه به اقبال مردم به سرمایه گذاری در آن و ورود نقدینگی به این بازار، همچنان به روند صعودی خود ادامه دهد.
نظر شما