سلام نو - سرویس فرهنگ و هنر | علی احمد محرابی: درحالی که همزمان با فرارسیدن ماه محرم و ایام عزاداری امام حسین و یاران باوفایش سالن های سینما و تئاتر تعطیل شده اند و شیوع ویروس کرونا از حدود شش ماه قبل باعث تعطیلی مجموعه های فرهنگی کشور شده بود، اجرای تعزیه همچون سال های قبل در مجموعه های مختلف کشور همچون پهنه رودکی پایتخت برای به تصویر کشیدن واقعه کربلا توسط هنرمندان کشور ادامه دارد.
محوطه باز جلوی تالار وحدت، چند شبی می باشد که به مناسبت ایام محرم و عزاداری سالار شهیدان شاهد اجرای مجالس تعزیه تحت عنوان "شبیهخوانی در پهنه" است. برنامهای که به همت بنیاد رودکی و با حمایت و نظارت اداره کل هنرهای نمایشی در حال برگزاری است و به پهنه رودکی ملقب شده است. این برنامه به همت گروه تعزیه "سیدالشهداء(ع)" بعد از نماز مغرب و عشا و به مدت 10 شب تا عاشورای حسینی به اجرای یک مجلس شبیه میپردازد و در شب های گذشته شاهد اجراهایی درباره مسلم ابن عقیل، حر، طفلان زینب و وهب نصرانی، دو طفلان مسلم و حضرت علی اکبر بوده است. در واقع تلاش شده است تا تمام اتفاقات واقعه عاشورا و هرکدام در یک شب اجرا شود تا به نوعی معرف فرهنگ حسینی و واقعیت این رویداد تاریخی در اسلام باشد.
از نکات جالب و حائز اهمیت اجرای "شبیهخوانی در پهنه" پخش آنلاین در شبکه های مجازی برای علاقمندان می باشد و کسانیکه به دلیل شیوع ویروس کرونا قادر به حضور در مجالس عزاداری و نیز این برنامه نیستند، می توانند به صورت آنلاین شاهد این برنامه باشند. اتفاق خوبی که به واسطه شیوع کرونا در حوزه فیلم و تئاتر افتاده است و پخش آنلاین در شبکه های مجازی هم مورد استقبال علاقمندان قرار گرفته است و هم توانسته است عرصه ای مناسب برای هنرمندان این حوزه را فراهم سازد.
اجرای تعزیه در کشور تاریخچه قدیمی و قدمت بالایی دارد و همواره مورد توجه مخاطبین و دوستداران سیدالشهدا واقع شده است، تعزیه، نمایشی است که در آن واقعه کربلا به دست افرادی که هر یک نقشی از شخصیتهای اصلی را بر دوش دارند، نشان داده میشود.
گرچه تعزیه از نگاه برخی ها صرفا منسوب به واقعه کربلا می باشد، اما برخی پژوهشگران، پیشینه تعزیه را به آیینهایی چون مصائب میترا، سوگ سیاوش، و یادگار زریران باز میگردانند و برخی پدید آمدن آن را متأثر از عناصر اساطیری میان رودان، آناطولی و مصر و کسانی نیز مصائب مسیح و دیگر افسانههای تاریخی در فرهنگهای هند و اروپایی و سامی را در پیدایش آن کارساز دانستهاند، ولی به گمان بسیاری، تعزیه جدا از شباهتهایش با عزاداریهای آیینی گذشته شکل تکامل یافتهتر و پیچیدهترِ سوگواریهای ساده شیعیان سدههای نخستین برای شهدای کربلا است.
برخی نیز شبیهخوانی و برپایی تعزیه را جهت تماشای عینی واقعه کربلا را به یزید که گویا از عاملین واقعه کربلا خواسته بود تا اعمال زشتی را که مرتکب شدهاند نمایش دهند و برخی به صفویه، دیالمه و قاجاریه نسبت دادهاند.
تعزیه دارای بخش های مختلفی می باشد که در زیر به تشریح آن می پردازیم:
مجلس یا دستگاه: به هر اجرای کامل یک مجموعه تعزیه میگویند، اگر در تعزیه، نقش مثبت با شمشیر شهید شود به آن «مجلس شهادت» میگویند که در روز خوانده میشود مثل مجلس شهادت امام حسین(ع). اما اگر نقش مثبت با زهر شهید شود به آن «مجلس وفات» میگویند که در شب خوانده میشود مثل مجلس وفات امام موسی کاظم(ع).
مجلسها هم چند بخش دارند؛
الف. پیش خوانی: همان ورود گروه تعزیه به صحنه است. آنها دسته جمعی درباره شخصیتی که قرار است، تعزیهاش را بخوانند، نوحه خوانی میکنند. بعد از آن همه به جز کارگردان میروند، او هم خلاصه داستان را میگوید، دعا میکند و میرود.
ب. پیش واقعه: قصهای جانبی که با مجلس اصلی در ارتباط است و نهایتا یک ساعت طول میکشد. به این داستان جانبی، گوشه هم میگویند که نقش مقدمه را دارد مثل گوشه زائر امام رضا در مجلس امام رضا.
ج. واقعه: بدنه اصلی تعزیه که حدودا ۳-۴ ساعتی زمان میبرد.
شبیه خوان یا بازیگران: نام دیگر تعزیه شبیه خوانی است، چون بازیگران شبیه شخصیتهای تاریخی بازی میکنند و تاکید دارند شبیه آنها شوند و این، یک نمایش شبیه ماجراست. شبیه خوانان در تعزیه به دو گروه عمده تقسیم میشوند؛
-موافقخوان یا مظلومخوان: نقشهای مثبت تعزیه که عموما لباسهای سبز، مشکی و سفید دارند. از دستگاه دشتی و آواز برای خواندن ابیات استفاده میکنند. صوتی خوش و آوازی گیرا هم دارند. به خواندن آنها تحریرخوانی میگویند. البته موافق خوانها هم به چند گروه تقسیم میشوند؛
الف: امام خوان: کارکشتهترین و خوش صداترین شبیه خوان. بازی در این نقش، نهایت بازی یک شبیه خوان و اوج استادی اوست. بازیگر نقش امام معمولا زره به تن نمیکند. او باید صورتی متین و زیبا داشته باشد و در زندگی روزمره هم مردم دوستش داشته باشند.
ب. شهادت خوان: موافق خوانی که در پایان مجلس تعزیه توسط اشقیا شهید میشود. مجلس تعزیه به نام اوست و مسیر قصه او را دنبال میکند.
ج. بچه خوان: اولین حضور یک شبیه خوان با بازی در نقش بچهخوان آغاز میشود. با توجه به اینکه معمولا شبیه خوانی، نسل به نسل و پدر به پسر است، بچه خوانها اکثرا فرزند تعزیه خوانها هستند و به آنها نقشهایی مثل طفلان مسلم، سکینه یا عبدالله داده میشود. بعدا و بعد از سن بلوغ، بسته به نوع صدا، بچه خوانها تبدیل به موافق خوان یا مخالف خوان میشوند.
د. حر خوان: شبیهخوان خاکستری. نماد این خاکستری بودن و مردد ماندن، حر بن یزید ریاحی از فرماندهان سپاه کوفه است که عاشورا به امام پیوست. رنگ لباس او معمولا نارنجی یا صورتی است.
ه. زنانهخوان: در هنرهای نمایش سنتی ایران اعم از تعزیه، روحوضی و... زنان بازی نمیکنند و از زن پوش استفاده میکنند، این نقش در تعزیه، زنانهخوان نام دارد. شبیهخوانانی که صدای زیر و ظریف دارند، چادر و برقعی به سر میکنند و نقشهای زنان را بازی میکنند مانند حضرت زهرا، حضرت زینب و...
-مخالفخوان یا اشقیاخوان: نقشهای منفی تعزیه که عموما لباسهای سرخ و صورتی میپوشند. آنها با نوعی آیندهبینی که دارند، از ظالم بودن خودشان آگاهند و خودشان و بقیه اشقیا را لعنت میکنند. صدای زمخت و صورتی گرفته دارند. با پرخاشگری که به آن اشتلمخوانی میگویند حرف میزنند و موقع ورودشان به سکو، موسیقی تندی نواخته میشود. مخالف خوانها به چند گروه تقسیم میشوند؛
الف. شمرخوان: متبحرترین مخالف خوان، شمر خوان است. شبیه خوان شمر از نظر سابقه و کسوت هم تراز با امام خوان در موافق خوانهاست. فعالترین شبیه خوان از نظر بازی با شمشیر و خنجر و جست و خیز و پر دیالوگترینها به خصوص در تعزیه حضرت عباس. او همیشه کلاه خود و زره به تن دارد و محور شرارت است. نقش فعال شمر در تعزیه، برعکس واقعیت تاریخی است چون شمر در کربلا، دور از میدان نبرد بود و تا وقتی کسی زمین نمیافتاد به او نزدیک نمیشد.
ب. تختخوان: شبیه خوانهایی که سن و سالی ازشان گذشته و نمیتوانند روی سکو حرکت کنند، روی تخت مینشینند و میخوانند. تخت شینها که اکثرا مخالف خوانند شامل شبیه خوان یزید، ابن زیاد، مامون و... میشوند. آنها لباس جنگ به تن نمیکنند و دستور میدهند.
ج. نعش: سیاهی لشگرند. نمیشود به آنها شبیه خوان گفت چون دیالوگی ندارند و فقط در صحنه حاضرند. معمولا نعشها، افراد همان روستا یا از نزدیکان بانی هستند.
معین البکا یا کارگردان: مسلطترین شبیهخوان و پیشکسوتی که مجالس تعزیه و دیگر شبیه خوانان را به خوبی میشناسد. معین البکا براساس محل برگزاری، نوع و فضای تعزیه، شبیه خوانها را دعوت به همکاری میکند. او وظیفه تقسیم نقشها را دارد و باید با شبیه خوانها تمرین کند. معمولا هم بازی نمیکند. در گوشهای مینشیند تا اگرکسی دیالوگهایش را فراموش کرد به کمکش برود. معین البکا، علاوه بر بازیگران، جامهدار (مسئول لباس) و گریمورهم میآورد که به آنها «عمله تعزیه» میگویند.
نسخه یا فیلمنامه: کل مکتوبات تعزیه را نسخه میگویند. متن تعزیهها هم مسجع و شعر است. بیشتر اشعار نسخهها هم از نوع مثنویاند و علمی نیستند. به نویسنده اشعار، مقتلنویس میگویند. خود نسخهها هم بخشها و نامهای گوناگونی دارند؛
الف. جُنگ: نمایشنامه کل یک مراسم تعزیه را جنگ مینامند، یک کتابچه کوچک با ابعادی نصف یک دفتر مشق است. در انتهای هر جنگ، تعداد بازیگران هر مجلس و وسایل مورد نیاز آن نوشته میشود. جنگ در حقیقت دفترچهای قدیمی است که در اختیار کارگردان یا معین البکا قرار میگیرد.
ب. فرد: دفترچهای با ابعاد حدود ۱۵ در ۵ سانتیمتر که به راحتی در دست جا میشود. در این دفترچهها، دیالوگهای هر شبیه خوان نوشته شده است. در این نسخهها قسمتهایی که شبیه خوانها باید سکوت کنند، خط کشیده شده است.
ج. کتاب تعزیه: دفترچهای که چیدمان و ترتیب و تأخر دیالوگگویی را معلوم میکند. به این نحو که زیر اسم هر شبیه خوان، اولین کلمه مصراعی که باید بخواند دیده میشود. ترتیب اسامی هم ترتیب خواندن آنها را مشخص میکند. البته شبیه خوانها همراه معین البکا شب قبل از اجرا دورهم جمع میشوند و مدام دوره خوانی میکنند.
موسیقی: گروهی ۷ نفره که طبل، دهل، سنج، سرنا و شیپور میزنند. این گروه با اجرایشان تلاش میکنند، فضای صحنه را عوض کنند. هر وسیله در زمان خاصی نواخته میشود مثلا طبل، موقع ورود افراد و سنج هم ضربات شمشیر در میدان جنگ را همراهی میکند. این موسیقی هیچ وقت همراه با آواز و خواندن شبیه خوانها همراه نمیشود. هر کدام از شبیه خوانها هم دستگاه آوازی خاصی دارند مثلا امام خوان در دستگاه پنجگاه و رهاوی میخواند. شبیه خوان عباس در چهارگاه میخواند. مخالف خوانها، سهگاه میخوانند حتی بازیگر نقش عبدالله فرزند امام حسین (ع) در گوشه راک میخواند که برای همین این گوشه به راک عبدالله معروف شده است.
به هرحال اجرای تعزیه در روزهای کرونایی آن هم در فضای باز می تواند اتفاق خوبی برای هنر کشور باشد و در واقع بیش از پیش مورد استقبال علاقمندان قرار گیرد.
نظر شما