به گزارش سلام نو به نقل از خبرآنلاین، حجتالاسلاموالمسلمین حسن روحانی عصر دوشنبه در آیین بازسازی و نوسازی مناطق سیلزده که پس از سیلاب فروردین ۹۸ توسط دستگاههای دولتی و غیردولتی اجرایی شد، گفت: افتتاح امروز که بیست و هشتمین افتتاح هفتگی ما در سال ۹۹ بود ویژگیهای خاص خود را دارد. در واقع تشکر و سپاس از همه دست اندرکارانی است که در سال ۹۸ و ۶ ماهه ۹۹ تلاش کردند تا همه طرحهایی که مربوط به احداث و یا تعمیر و مرمت در همه زیربناها و همچنین ساختمانهای مسکونی و تجاری و ساختمان و راهها به عمل بیاورند.
اهم صحبتهای او از این قرار است:
*در مجموع حادثه سیل ۹۸ حادثه تلخی برای همه بود به دلیل این که بسیاری از هموطنان خانه خود را از دست دادند و همانطور که در آمار اعلام شد ۶۶ هزار واحد مسکونی و تجاری از بین رفت که از نو تجدید بنا شد و حدود ۹۰ هزار واحد مسکونی و تجاری دچار خسارت عمده شد که در این مدت مرمت شد.
* این حادثه تلخ بود و در کنار آن شیرینی که این حادثه داشت، تامین آب برای کشور بود که همه سدها پر شد و از لحاظ تامین منابع آب، آب خوان داری و آبخیرزداری برای کشور مفید بود و منابع زیرزمینی سیراب شد اما در عین حال خسارت زیادی هم داشتیم.
*مردم ایران در طول چند سال گذشته در حوادث بسیار سختی سرافراز در تاریخ بودند؛ یکی از حوادث مربوط به سال ۹۸ بود. حوادث آخر سال ۹۸ و اوایل ۹۹ ملت ایران سرافراز بود. در داستان کرونا باز هم ملت سرافراز بود. در مساله تحریم از ابتدای سال ۹۷ جنایتکاران کاخ سفید بر علیه ملت بزرگ اعمال کردند در هر سه بحران بزرگ و شدت ابتلا مردم سرافراز بیرون آمدند.
در داستان سیل همه مردم پای کار آمدند
* در داستان سیل آن چه که مهم بود، همه مردم پای کار آمدند. رهبر معظم انقلاب که در همه مقاطع حساس رهبری و هدایت می کنند در این مساله هدایت کردند. همه نیروهای مسلح پای کار آمدند. همه نهادها، بنیادها و مردم پای کار آمدند.
*این که ما در طول مدت یکسال و چند ماه توانستیم تقریبا همه جادهها، روستا، خانهها و مناطقی که در اثر سیل تخریب شده یا خسارت فراوان دیده بود را به نهایت برسانیم، یک کار بزرگ تاریخی بوده است. شاهد هم افزایی تلاش و کمک مردم و همه مسوولین در این حادثه بودیم.
* از ابتدای سال ۹۷ با مشکلات شدید اقتصادی و تحریم بی نظیر تاریخی مواجه بودیم اما در عین حال در همان ابتدای روزهای سیل تصمیمات مهمی اتخاذ کردیم و حدود ۵ هزار میلیارد در همان روزهای اولیه تامین کردیم برای این که فعالیتها و خاک برداریها شروع شود. البته همه در این کار تلاش کردند و فعالیت کردند.
*در دنیا سیلهای مهمی رخ داده است، آنهم نه در همه استانها. تقریبا سراسر کشور و ۲۵ استان ما گرفتار سیل بود، و ۲۲ استان خسارت فراوان دید، ۳-۴ استان ما شرایط بحرانی داشت که همه اینها را ظرف یک سال و چندماه ترمیم کردیم.
فروردین ۹۸ به عنوان روزهای پرافتخار ایثار و همکاری ملت ایران در تاریخ ثبت شد
*در دنیا طوفانها و سیلهایی حتی در کشورهای پیشرفته رخ میدهد که بعد چند سال هنوز مردم به مسکن خودشان نمیرسند و این جزو افتخارات ملی ما است. به نظر من پایان ۹۷ و فروردین ۹۸ بهعنوان روزهای پرافتخار همکاری و ایثار ملت ایران در تاریخ ما ثبت شد.
* در این حادثه به ما نشان داده شد که وقتی با طبیعت با بیانصافی و بیرحمی برخورد میکنیم، طبیعت چطور به ما عکسالعمل نشان میدهد. وقتی ما اجازه میدهیم که مراتع و زمینهای کشاورزی تخریب شوند، در زمینهای شیبدار کشاورزی انجام شود، وقتی اجازه میدهیم که در مسیل و جایی که باید سیل عبور کند، عدهای ساختمان بسازند و وقتی در شهرسازی به همه نکاتی که باید مورد توجه قرار گیرد توجه نمیکنیم، طبیعت در موقع خودش به ما پاسخ میدهد.
* درست است که حوادث سیل را در این چند سال اخیر مخصوصاً در سال ۹۷- ۹۸ - و در ۹۸-۹۹ هم با شدت کمتر داشتیم- و همانطور که وزیر نیرو هم اشاره کردند در ۵۲ سال گذشته در ۹ سال بوده که بارندگی بالای ۳۰۰ میلیمتر داشتیم، بارندگی در یک سال تشدید میشود و به خاطر تغییر، اقلیم و شرایط جوی که امروز ایجاد شده، که آن هم به خاطر دستکاری بشر و اقدامات نادرست رخ میدهد.
*{با اشاره به نقش سدها در جلوگیری از افزایش مشکلات} سدهایی که احداث میشود، به ظاهر برای آب آشامیدن، کشاورزی، صنعت است اما در عین حال سدها در برابر سیل هم، سد مستحکمی هستند. با وجود آن همه بارندگی که در خوزستان ایجاد شده است، اگر این سدها نبود چه اتفاقی میافتاد، اصلا چیزی از خوزستان باقی نمیماند.
*آماری وجود داشت مبنی بر اینکه در سد کرخه در ساعاتی، هشت هزار مترمکعب بر ثانیه آب وارد سد میشد. شبهایی در فروردین ۹۸، خصوصا در آن شبی که لرستان و پلدختر دچار مشکل شده بودند ما تا صبح بیدار بودیم که ببینیم شرایط مردم در لحظه به لحظه چگونه است که مشکلات دارند.
* اگر این سد وجود نداشت و تابآوری نداشت، این آب همینطور به بیابان خوزستان وارد میشد و وضعیت ناگواری پیش میآورد.
* ۲۰۰ سد بزرگ دنیا در حادثه سیل شکسته شده و بزرگترین خسارتها را ایجاد کرده است؛ در حادثه سیلاب سدی در کشور شکسته نشد و اینها سدهایی بودند که غالبا توسط مهندسان ایرانی طراحی و اجرا شده بودند.
* در مسئله سدسازی کوشا باشیم، دولت یازدهم و دوازدهم در مسئله سد در مقایسه با دیگر دولتها کار بزرگی را انجام داده است. در این راستا سدهایی در حال ساخت است و تا آخر سال افتتاح میشود.
* در زمینه سیل و زلزله باید پیشبینیهای لازم را داشته و خود را از پیش آماده کنیم. ساختمانهای ما باید از ابتدا درست ساخته شود، در کنار گسلها ساختمانی ساخته نشود.
* در جاهایی که درست لایروبی شده بود، مشکلی پیش نیامد. در گیلان و بخشی از مازندران دیدیم به دلیل لایروبی درست، مشکلی ایجاد نشد. لایروبی و ساختن سد برای پیشگیری است.
پیش بینی های سازمان هواشناسی باعث کاهش مشکلات شد
*{با تشکر از اقدامات سازمان هواشناسی } این سازمان با پیشبینیهای خود موجب شد تا بخشی از مشکل رفع و ما اقدامات درست انجام دهیم. این مسائل موجب شد تا متوجه شویم همه این سازمانها در زمان خود چقدر تاثیرگذار و مهم هستند.
* کشور با حوادث مختلف به صورت طبیعی مواجه است؛ آنچه وزیر نیرو اعلام کرد که کشورهای اروپایی پیشبینی منابع بیشتری برای سیل کردهاند، نشان میدهد ممکن است برای سالهای بعد گرفتار شویم. برای ما مهم است امروز پیشبینیهای لازم را انجام دهیم.
*من گروهی را برای بررسی سیل ۹۸ مکلف کردم که دانشگاه تهران مسئول آن بود و ۱۷ جلد کتاب تدوین شد که معلوم شد نقاط نقص و قوت ما چه بوده و چه اقداماتی باید انجام دهیم.
بیمه ساختمان هم به نفع دولت و هم به نفع مردم است
* اگر ساختمانی بیمه شد، در روز حادثه میتوان اطمینان خاطر داشت و این مسئله به نفع دولت و هم به نفع مردم است. بازسازی ساختمانهایی که در حادثه سیل و زلزله دچار مشکل شدند، با سرعت و دقت خوب انجام شد.
*ساختمانهایی که در کرمان و آذربایجان در حادثه زلزله قبلی تخریب شده و توسط بنیاد مسکن ساخته شده بود، در حادثه بعدی دچار خسارت نشده بودند. ما در لرستان مجبور شدیم مکان برخی از روستاها را تغییر دهیم.
*دیوارهای بتنی که در لرستان ساخته شده برای این است که در آینده اگر سیل پیش آمد، آمادگی داشته باشیم. این که وزیر راه گفت، حدود۶۰۰ تا ۷۰۰ کیلومتر مکان جاده را عوض کردهاند یعنی جای جادههای سیل زده عوض شده است چرا که جاده قبلی جایی ساخته شده که اگر باز سیل بیایید با مشکل روبرو میشود.
* بازسازیها و تعمیرات و احداث بناها و زیربناها و زیرساختها بر مبنای آینده نگری بسیار حایز اهمیت است و من خوشحالم که این مناطق سیل زده با تلاش مهندسین، همه کسانی که برای بازسازی تلاش کردند، نیروهای مسلح، سپاه، ارتش، نیروی انتظامی، بنیادها و مردم طوری ساماندهی شده است که اگر باز با این اتفاقات رخ دهد، با مشکلات کمتری مواجه میشویم.
*در سیلهایی که در سال ۹۸ و ۹۹ نسبت به سال قبل رخ داد به خاطر اقداماتی که از قبل شده بود خیلی با مشکلات کمتری مواجه شدیم. در عین حال از لحاظ نرم افزاری در زمینه قانون، مقررات، اصول و هماهنگیهای بیشتر و هم از لحاظ بیمه باید تلاش کنیم. هم باید از لحاظ نرم افزاری و هم در سخت افزاری یعنی ساختن سدها و رودخانهها و مسیلها و آماده کردن آنها برای روزهای مبادا پیش بینی های لازم را داشته باشیم.
*من از همه ملت و همه نیروهایی که در این حوادث در این یکسال و نیم برای بازسازی و تعمیر تلاش کردند تشکر می کنم. از همه بنیادها و مسوولین، استانداران و فرمانداران به ویژه در استانهای گلستان، خوزستان که مشکلات زیادی در سیل داشتند نیز تشکر میکنم.
* امیدوارم خودمان را برای حوادث غیرمترقبه پیش رو آماده کنیم تا بتوانیم از این اتفاقات سرافزار عبور کنیم.
نظر شما