برای برجسته کردن اهمیت همکاری جنوب و به مناسبت روزی که ۱۹۷۸ در کنفرانس سازمان ملل متحد در زمینه همکاریهای فنی بین کشورهای در حال توسعه، برنامه اقدام بوئنوس آیرس برای ارتقاء و اجرای همکاریهای فنی بین کشورهای در حال توسعه تصویب شد، مجمع عمومی ۱۲ سپتامبر را به عنوان روز سازمان ملل متحد برای همکاری جنوب اعلام کرد.
بزرگداشت سطح بالای ۲۰۲۱ روز سازمان ملل متحد برای همکاری جنوب که پیش از افتتاح هفتاد و ششمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد برگزار شد، فرصتی را برای بحث درباره همبستگی جنوبی در حمایت از فراگیرتر و مقاومتر فراهم میکند و آیندهای پایدار در حالی که به طور مؤثر به بحران جهانی COVID-۱۹ پاسخ میدهیم تا در سراسر جهان بهتر بهبود یابیم. این روز سازمان ملل متحد برای همکاری جنوب، همچنین فرصتی برای برجسته سازی پیگیریهای بیستمین جلسه کمیته عالی سطح همکاری های جنوب است که از ۱ تا ۴ ژوئن ۲۰۲۱ برگزار شد.
با گذشت بیش از یک سال و نیم از شیوع بیماری همهگیر، آشکار است که دهها سال پیشرفت در حال تهدید است و ما با آیندهای نامعلوم که تحت تأثیر بحرانهای اقتصادی و اجتماعی قرار دارد، روبرو هستیم. مشارکت جهانی، از جمله همکاری جنوب، برای غلبه بر چالشهای همهگیری و دستیابی به اهداف توسعه پایدار ضروری است. با حرکت به سوی واقعیت و بهبودی پس از همه گیری، همکاری جنوب به شکستن چرخه فقر، بیثباتی و نابرابریهای توسعه کمک میکند و در عین حال اصل مالکیت موثر استراتژیهای توسعه ملی را ارتقا میبخشد.
همکاریهای با کشورهای جنوبی جهان باید در آمادهسازی ما برای بهبودی قوی، جایگاه اصلی داشته باشد. ما برای ایجاد اقتصاد و جوامع مقاومتر و اجرای اهداف توسعه پایدار به مشارکت و همکاری کامل جنوب جهان نیاز داریم.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل
با توجه به تهدید ناشی از همه گیری COVID-۱۹ و دیگر بحرانهای جهانی مانند تغییرات آب و هوا، کشورهای جنوبی با حمایت شرکای خود از جمله کشورهای شمال، موسسات مالی بین المللی، بخش خصوصی، اتاقهای فکر و سایر ذینفعان، در حال ایجاد و تقویت خط مشیها و واحدها یا ادارات ملی برای جریان اصلی و تقویت همکاریهای جنوب و مثلث بین المللی است.
در طول گرامیداشت روز سازمان ملل متحد برای همکاری جنوب، از شرکت کنندگان دعوت شده است تا در مورد نقش همکاری جنوب به عنوان عنصر مهم استراتژیهای خود در جهت اجرای دستور کار ۲۰۳۰ برای توسعه پایدار، از جمله ملاحظات چالشها و فرصتهای ارائه شده برای پاسخگویی و بهبودی از همه گیری COVID-۱۹ اقدام کنند.
ما بیش از هر زمان دیگر به عزم سیاسی جمعی، همبستگی و همکاری برای مبارزه با این بحران بهداشت جهانی در میان سایر چالشهای توسعه مانند فقر، تغییرات آب و هوایی و افزایش نابرابری نیاز داریم. در پاسخ به این چالشهای جهانی، کارهای آینده ما باید بر اساس ایجاد جوامع فراگیرتر و مقاومتر، توانمندسازی زنان و جوانان، استفاده از ابتکارات دیجیتالی و تامین مالی پایدار باشد. همکاری جنوب کار میکند و با هم میتوانیم از مشارکتهای موثر آن در جهت پیشرفت اطمینان حاصل کنیم.
نظر شما