به گزارش سلام نو به نقل از تجارتنیوز، دولت بودجه ۱۴۰۱ را با پیشفرض فروش روزانه ۱.۲ میلیون بشکه نفت تنظیم کرده است.
آمارهای مختلف اذعان میکنند که ایران در زمان تحریم روزانه ۶۰۰ تا ۷۰۰ بشکه نفت فروخته است اما بودجه ۱۴۰۱ با پیش فرض فروش روزانه ۱٫۲ میلیون بشکه نفت نوشته شده است.
اجازه فروش نفت نداریم
رضا پدیدار، رییس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی تهران در همین باره به تجارتنیوز میگوید: در شرایط تحریم، اجازه فروش نفت نداریم بنابراین نمیتوان ضمانت داد که روزانه چند بشکه فروخته میشود.
این فعال اقتصادی میافزاید: این که دولت در شرایط تحریم میگوید من روزانه یک میلیون بشکه نفت میفروشم، اساس منطقی ندارد.
او ادامه میدهد: ظرفیت تولید نفت ما به همین شرایط، بیش از سه میلیون و ۷۰۰ یا ۸۰۰ هزار بشکه است. ۱ میلیون و ۶۰۰ یا ۷۰۰ هزار بشکه مصرف داخلی است و در نهایت تقریبا ظرفیت صادرات ۲ میلیون بشکه داریم.
بودجه بدبینانه تنظیم شده است!
گفتنی است که لایحه بودجه ۱۴۰۱ در حالی با پیشفرض فروش روزانه ۱٫۲ میلیون بشکه در روز نوشته شده که معاون رییس جمهور اعلام کرده بود این لایحه بدبینانه و با فرض وجود تحریمهای آمریکا نوشت شده است.
پدیدار معتقد است که منطق تحریم به ما اجازه فروش نفت نداده است و هر توضیحی درباره میزان فروش نفت، بر پایه حدس و گمان است. این فعال اقتصادی خاطرنشان میکند: درست است که ظرفیت تولید نفت خام داریم اما مشخص نیست چقدر امکان فروش داشته باشم. هیچ یک از مقامات دولتی هم اعلام نکردند تا به امروز چند بشکه نفت فروختهایم.
رییس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی تهران یادآوری میکند: حتی اگر بتوانیم این میزان نفت را در زمان تحریم بفروشیم، باز هم امکان دریافت پول آن را نداریم.
خطای نفتی ۱۴۰۰ تکرار میشود؟
دولت سال پیش هم بودجه ۱۴۰۰ را با پیشفرض فروش دو میلیون بشکه در روز تنظیم کرد و مجلس نیز آن را تصویب کرد اما به گزارش صندوق بینالمللی پول، ایران در سال ۱۴۰۰ تنها، ۶۰۰ هزار بشکه در روز نفت فروخته است.
یکی از المانهای موثر بر بازار ارز، کسری درآمدهای نفتی و در نتیجه کسری بودجه کل است. دولت در صورتی که موفق به فروش نفت و تامین بودجه نشود، ناگزیر به چاپ اسکناس یا استقراض از بانک مرکزی است. چاپ پول و استقراض از بانک مرکزی در صورتی که پشتوانه نداشته باشند، هر دو تورمزا هستند.
نرخ تورم نقطهای سال ۱۴۰۰ در آبان، به گفته رییس مرکز آمار ایران، ۳۵.۷ درصد رسیده است.
برجام فروش نفت را تسهیل میکند؟
البته، برخی از کارشناسان با خوشبینی بیشتری به برجام مینگرند و تحلیل میکنند که برجام قرار است احیا شود. احیای برجام هم باعث ابطال تحریمهای نفتی علیه ایران است. پدیدار درباره برجام پیشبینی میکند: براساس اطلاعاتی که تا به امروز منتشر شده مقامات به رفع تحریمها خوشبین هستند. نظرسنجیهای اولیه هم نشان از پیشرفت مذاکرات میدهند.
او میگوید: انصاری، مشاور وزارت خارجه امروز در جلسه با فعالان اقتصادی، امیدوار به رفع تحریمها بود.
نظر شما