به گزارش سلام نو به نقل از ایلنا، پیش از گسترش موج های کرونا، به علت تحریم های فلج کننده خسارت های سنگینی به شرکت های هواپیمایی داخلی وارد شد. به عقیده کارشناسان صنعت هوایی، نزدیک به ۵۰ درصد ناوگان هوایی ایران را هواپیما های فرسوده تشکیل می دهند. از ابتدای ورود کرونا، قیمت پرواز های مختلف داخلی و خارجی با تغییرات زیادی همراه بوده است. سخنگوی سازمان هواپیمایی کشور در مهر ماه ۱۳۹۹، اعلام کرد پس از جلسه سازمان هواپیمایی کشور با ستاد ملی مقابله با کرونا، مقرر شد از ابتدای آبان ۱۳۹۹، تمامی پروازها تنها با ۶۰ درصد ظرفیت ارائه شوند.
پس از شیوع کرونا در کشور، پرواز های کشور تا مدت زمان زیادی با لغو کامل مواجه شد و مسافرین قادر به سفر با این وسیله نقلیه نبودند. پس از گذشت چند ماه از گسترش ویروس کرونا و شکل گیری پروازها، جلسه ای بین ستاد ملی مقابله با کرونا و سازمان هواپیمایی کشور شکل گرفت که نتیجه آن، کاهش صندلی های پرواز به ۶۰ درصد بود. علت این مصوبه، وجود فاصله اجتماعی در بین مردم و جلوگیری از گسترش کرونا بود. این مصوبه موجب شد هیچ ایرلاینی نتواند صندلی های پرواز خود را به صورت کامل، به مسافرین ارائه دهد و در نتیجه قیمت بلیط پرواز داخلی، با افزایش مواجه شد.
شهرام آدم نژاد معاون ویز راه و شهرسازی، پس از جلسه تاریخ ۱۰ آبان ۱۴۰۰، اعلام کرد لغو قانون فاصله گذاری اجتماعی از ابتدای آذرماه انجام خواهد شد. همچنین وی به این نکته اشاره کرد قصد راه اندازی سامانه امید برای کنترل ویروس کرونا به صورت ارزان را دارد. به این صورت که مسافرین موظف هستند قبل از پرواز، مشخصات تزریق واکسن خود را در سامانه قرار داده و در صورت تایید واکسیناسیون، برای آن ها بلیط صادر خواهد شد.
در ابتدای وضع این قانون وزیر راه و شهرسازی به کنترل قیمت بلیط پروازها اشاره و اعلام نمود ۵۰ درصد ایرلاین ها، وام کرونا دریافت کرده اند. محمد اسلامی در این مورد عنوان کرد بیش از ۵۰ درصد شرکت های هواپیمایی، مبلغ ۲ هزار میلیارد تومان تسهیلات دریافت کرده و سایر شرکت ها نیز این وام را از اوایل آبان ۹۹ دریافت خواهند کرد. بنابراین نرخ بلیط های هواپیما نمی تواند افزایش زیادی داشته باشد. اما اجرای این قانون منجر به سوء استفاده برخی شرکت های هواپیمایی و گران شدن ناگهانی بلیط ها گردید و چند روز پس از اجرای این مصوبه، قیمت بلیط ها، حتی بیشتر از ۲ برابر افزایش یافت. مثلا قیمت بلیط تهران کیش که تا قبل از کرونا، با قیمت ۵۱۰ هزارتومان قابل خرید بود، در زمان اجرای این مصوبه با قیمت ۱ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان قابل تهیه بود. تا جایی که در تابستان ۱۴۰۰، برخی از مردم اعلام می کردند، قانون ۶۰ درصد ظرفیت، تنها بهانه ای برای گران کردن شدید قیمت ها بوده و این موضوع نمی تواند تا این حد در نرخ بلیط ها تاثیر بگذارد.
گران شدن بلیط هواپیما، باعث اعتراض شدید مردم به نرخ پروازها شد. این مسئله با توجه به واکسیناسیون اکثر مسافرین، از ابتدای آذر ماه ۱۴۰۰، لغو و باعث کاهش نسبی بلیط های پرواز گردید. در این شرایط ایرلاین ها موظف به برقراری مقررات سامانه امید برای پرواز های خود شدند.
در آذر ماه ۱۴۰۰، قانونی مبنی بر قرار دادن کف نرخی برای ایرلاین های کشور در نظر گرفته شد. بر اساس این مصوبه، هیچ ایرلاینی حق فروش بلیط های خود را کمتر از قیمت ۶۰۰ هزار تومان نداشته و فروش بلیط با قیمت کمتر از این این نرخ، خلاف قانون است.
سخنگوی سازمان هواپیمایی کشور در دی ماه ۱۴۰۰ اعلام کرد هیچ یک از شرکت های هواپیمایی حق قرار دادن کف نرخی برای پروازهای خود ندارد. آقای میر اکبر رضوی پیش از این زمان نیز اعلام کرده بود فروش بلیط با قیمت کمتر از ۶۰۰ تومان تخلف محسوب نمی شود اما در اواخر دی ماه ۱۴۰۰، اعلام شد هیچ ایرلاین مجاز به تعیین کف نرخی برای پروازهای خود نمی باشد. پس از گذشت چند روز از این مصوبه، رد پای قیمت های زیر ۶۰۰ هزارتومان در بعضی مسیرها مانند تهران مشهد مشاهده شد.
اخیرا (بهمن ۱۴۰۰) رئیس سازمان هواپیمایی کشور اعلام کرد شرکت های هواپیمایی حق گران کردن بلیط های خود را برای نوروز ۱۴۰۱ ندارند. هنوز ایرلاین ها در برابر این اعلامیه، واکنشی نشان نداده اند و قیمت ها، ثابت مانده است. اما ممکن است طبق قانون بلیط های پرواز، با افزایش تقاضای مردم برای سفر، هزینه بلیط های پرواز در این زمان افزایش پیدا کند. قیمت بلیط های هواپیما سال های قبل نیز با نزدیک شدن به عید نوروز، افزایش پیدا می کرد. باید منتظر ماند و دید که آیا گرانی بلیط ها را می توان کنترل کرد یا این مسئله تنها در حد شایعه است؟
مصوبات بسیاری در مورد تغییرات قیمت بلیط هواپیما، در این مدت از سوی مسئولین تایید و تکذیب شده است. با توجه به این که پایان کرونا زمانی نامشخص بوده و پس از هر سویه از این ویروس، مجددا سویه جدیدی پیدا می شود، معلوم نیست که در پایان این دوران چه مصوبات دیگری در کشور به انجام می رسد.
نظر شما