به گزارش سلام نو، شهرستان بستک در استان هرمزگان بیشترین آثار ثبت شده ملی را بخود اختصاص داده است. بنگله کریکی از آثار ملی ثبت شده ایران در بستک است که قدمت بناهای آن به دوران قاجار و پهلوی اول می رسد. این منطقه که دارای طبیعتی زیبا و آثار تاریخی متعدد است جایگاه ﻭ ﺗﻔﺮجگاه ﺣﺎﮐﻤﺎﻥ ﺑﺴﺘﮏ ﻭ ﺟﻬﺎﻧﮕﯿﺮﯾﻪ ﺑﻮﺩﻩ که هنوز آثاری از کاخهای آنها در این منطقه باقی مانده است. بنگله کریکی در فهرست آثار ملی به شماره ۱۵۳۹۱ در خرداد سال ۱۳۸۵ به ثبت رسیده است. لازم به ذکر است آسیاب کریکی نیز به شماره ۱۵۳۵۷ و برکه کریکی با شماره ۱۵۳۵۸ در ۲۴ اسفند سال ۱۳۸۴ در این فهرست ثبت شده اند.
سرزمین ایران جزء چند کشور اول جهان با بیشترین پیشینه تاریخ و تمدن و از نظر تعداد میراث ثبت شده جهانی در بین کشورهای برتر دنیا قرار دارد. ایران بیش از سی هزار جاذبه گردشگری تاریخی، طبیعی و فرهنگی دارد و همچنین دارای مقام نخست جهانی در میان کشورهای مختلف از نظر تعداد شهرهای جهانی صنایع دستی می باشد. با توجه به این که ایران دارای اقلیم های بسیار متنوع آب و هوایی است و یکی از امن ترین مقاصد گردشگری شناخته و معرفی شده است، فرصت بی نظیری برای همه علاقه مندان به صنعت گردشگری در ایران و سراسر دنیا است تا با سفر به ایران، از این همه جاذبه گردشگری، طبیعی، میراث فرهنگی، صنایع دستی بازدید نمایند. جنوب ایران از جمله استان هرمزگان نیز با جاذبه های باستانی و طبیعی بسیار یکی از مقاصد مهم گردشگری خطه خلیج فارس محسوب می شود.
شهرستان بستک در طول تاریخ میزبان اقوام و ملل مختلفی است و آثار به جا مانده از ابنیه تاریخی، این منطقه را به موزه بزرگ تاریخی تبدیل کرده است. با سرکشی در هر روستا و آبادی بستک می توان این آثار را مشاهده کرد. بستک دارای بناها، قلعه ها، برجها، چاه ها، قنات ها، آسیاب های آبی و سدهای قدیمی بسیار است که تاکنون ۶۵ اثر آن به عنوان آثار ملی به ثبت رسیده است. هنر معماری بستکی تأثیر پذیرفته از اقلیم خاص بستک و تاریخ و فرهنگ آن است. بَنگَلِه کریکی در این شهرستان از معروفترین مناطق کردشگری است. کریکی ﻣﮑﺎﻧﯽ سرسبز و زیبا مخصوصا در فصل زمستان و هنگام ریزش باران موسمی است. آثار باقی مانده از حاکمان جهانگیریه کریکی ﻣﮑﺎﻧﯽ سرسبز و زیبا مخصوصا در فصل زمستان و هنگام ریزش باران موسمی است. آثار باقی مانده از حاکمان جهانگیریه روی تپه ای بلند واقع شده و به واسطه چشمه های روان چشم اندازی زیبا خلق کرده است.
بَنگَلِه کریکی نیز یکی از صدها بنای تاریخی جا مانده از دوره قاجاریه و پهلوی در شهرستان بستک است که توسط مرحوم محمدرضا خان حاکم بستک و جهانگیریه ساخته شده است. آثار کاخ سلطنتی مشهور ﺑﻪ «ﺑﻨﮕﻠﻪٔ ﮐﺮﯾﮑﯽ» و ﺗﻔﺮﯾﺤﮕﺎﻩ ﺣﺎﮐﻢ ﺑﺴﺘﮏ و ﺟﻬﺎﻧﮕﯿﺮﯾﻪ ﻣﺤﻤﺪ ﺗﻘﯽ ﺧﺎن ﻣﺸﻬﻮﺭ به «ﺻﻮﻟﺖ ﺍﻟﻤﻠﮏ» هنوز در آن ﻣﮑﺎن ﺑﺎﻗﯽ ﻣﺎﻧﺪه ﮐﻪ ﺣﮑﺎﯾﺖ ﺍز دوران شکوهمند زمان خود دارد. این عمارت در یک طبقه ساخته شده که تزئینات برجسته، منبت کاری و گچ بریهای زیبا از ویژگی های چشمگیر این معماری بشمار می رود.
رودخانه شور کریکی
رودخانه شور کریکی keriky خود منظرای جالب و افسانه ای دارد، آب این رودخانه در نهایت به رودخانهٔ گُتاو می ریزد و سپس به رودخانه مهران می پیوندد.
آسیاب کریکی
آسیاب کریکی از آسیاب های مشهور منطقه است که توسط خوانین بستک ساخته شده است. آسیاب از دوسنگ گرد و مسطح روی هم تشکیل شده که سنگ پائینی از میان میلی آهنین یا چوبین در گذشته و سنگ زبَرین به نیروی آب می چرخد و دانه ها را خرد کرده و آرد می کند تشکیل شده است. «آس» به گویش محلی «آش» گفته می شود. کار آسیاب ها آسیاب کردن دانه های خوراکی و ... بوده است که در دوران قدیم در منطقه رونق چشمگیری داشته و اینک أثاری از این آسیاب ها در گوشه و کنار شهرستان بستک به چشم می خورد. آسیاب دومن نیز یکی از مشهورترین آسیاب های منطقهٔ بستک هست که تا ۴۰ سال پیش از آن بهره برداری می شدهاست، این آسیاب در مسیر آب های رودخانه گتاو قرار دارد.
همین که آب ها ریخت از آسیاب بیارمش باز این لب جوی آب
وصف کریکی در ترانههای محلی
در وصف ﮐﺮﯾﮑﯽ و زیبایی آن توسط ﺷﻌﺮﺍﺀ ﻣﺤﻠﯽ، قصائدی سروده شده ﮐﻪ یادآوری ﭼﻨﺪ ﺑﯿﺖ ﺍز آن خالی از لطف نیست. ﺍﯾﻦ ﻗﺼﯿﺪه ﺗﻮﺳﻂ ﺧﻮﺍﻧﻨﺪه ای ﺑﺴﺘﮑﯽ ﺑﻪ نام (یوسف هادی) خوانده شده که بیش از پنجاه سال پیش در ﮐﺸﻮﺭ بحرین ﺑﺮ ﺻﻔﺤﻪٔ ﮔﺮﺍﻣﺎﻓﻮن ﺿﺒﻂ ﮔﺮدیده ﺍﺳﺖ.
ﺭﻓـﺘـﻢ ﺃﮐﺮیکﯽ ﺑﺎﺟُﻔﺘـﯽ ﻭ ﭘـﯿﮑﯽ
ﺯَﺭﺩَﻩ ﺷﻮﻡ ﺗﻨﮕﯽ ﺭﻓـﺘـﻢ ﺃﮐـﺮﯾـﮑـﯽ
ﮐـﺎﺥ ﻣــَﺮﻣَــﺮﺍﻧـِﻦّ ﯾـﺎﺩﮔـﺎﺭ ﺧـــﺎﻧــِﻦ
ﺑﻬﺮ ﮔﺸﺖ ﻭ ﺗﻔﺮﯾﺢ ﺑﻨﮕﻠﻪٔ ﮐــﺮﯾـﮑـﯽ
موقعیت مکانی
منطقه کریکی در سراه جاده اصلی بستک به لنگه، حدود ۳ کیلومتری غرب بستک واقع شده است.
منبع: تریپ یار
نظر شما