بانی و مالک اولیه این بنا شخصی بنام «فتح الله اوف» بوده است. این خانه بنام آخرین مالک بنا ثبت شده است. این بنا در دو طبقه ساخته شده است که عرضه‌ آن ۹۰۰ متر و اعیانی آن ۶۰۰ متر مربع است.

خانه لاله‌ای تبریز دفتر پژوهش ‌های تاریخی یحیی ذکی

به گزارش سلام نو به نقل از تریپ یار، خانه لاله ای از خانه های تاریخی تبریز در دیار اولین ها محسوب می شود. قدمت خانه به عصر پهلوی باز می گردد. برای بزرگداشت خدمات مرحوم ذکی در زمینه‌ تاریخ و ایران‌ شناسی، مخصوصا پژوهش‌ هایی که در مورد آذربایجان و تبریز انجام داده، این خانه را به «دفتر پژوهش ‌های تاریخی یحیی ذکی» نامگذاری و تبدیل کرده ‌اند. وی را از موسسان موزه در ایران می دانند. وی نقش بسزایی در طراحی و راه اندازی موزه های کشور داشته است.  خانه‌ لاله ‌ای در ۲۰ آذر ماه ۱۳۷۹ به شماره‌ ۲۹۱۹ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

دانلود فایل ورد مرمت و احیای خانه لاله ای شهر تبریز - معمارستان

قدمت خانه‌ لاله ‌ای به اوایل دوران پهلوی می ‌رسد. بانی و مالک اولیه این خانه “فتح الله اوف” بوده و سپس سالها خانواده ابوالقاسم مختارنیا در آن سکونت داشته اند. در سال پنجاه شمسی حاج حسین لاله ای این منزل را خریداری نموده و اوایل دهه هفتاد خانواده لاله ای این منزل تاریخی را به میراث فرهنگی واگذار کرده اند. این بنا در دو طبقه ساخته شده است و دارای دو ایوان با ستون ‌ها و سرستون ‌های گچ‌ کاری شده خاصی است که زیبایی خاصی به نما بخشیده است. حوضی زیبا در حیاط خانه توسط باغچه‌های گل ‌کاری احاطه شده و خانه را به بهشت کوچک قجری تبدیل کرده است.

خانه لاله ای کجاست | تصاویر خانه تاریخی لاله ای تبریز | آدرس خانه لاله ای  تبریز | ایران کجاست

ویژگی‌های معماری

این بنا در دو طبقه ساخته شده است که عرضه‌ آن ۹۰۰ متر و اعیانی آن ۶۰۰ متر مربع است. در طبقه‌ همکف یک اتاق مرکزی و دو اتاق جانبی قرار دارد و راه ورود به این طبقه از طریق ۲ راه ‌پله است. به طبقه‌ اول نیز می ‌توان از راه ‌پله‌ کلاه فرنگی وارد شد که یک تالار بزرگ و چند اتاق دیگر دارد. این بنا دو ایوان با ستون ‌ها و سرستون ‌های گچ ‌کاری شده دارد که زیبایی خاصی به نما بخشیده است. خانه‌ لاله‌ای دو ورودی دارد که یکی در قسمت غرب و دیگری در جنوب غربی بنا قرار گرفته است و ساختمان اصلی در ضلع شمالی آن قرار دارد. در حیاط خانه حوضی زیبا توسط باغچه‌ های گل‌ کاری احاطه شده و خانه را به بهشت کوچک قجری تبدیل کرده است. قسمت شمالی حیاط خلوت نیز دارد که روشنایی خانه را تامین می ‌کند.

خانه لاله ای تبریز؛ دفتر پژوهش ‌های تاریخی یحیی ذکی

موزه

زنده یاد ذکیء در برنامه ریزی و راه اندازی بسیاری از موزه های کشور از جمله موزه های فرش، رضا عباسی، هنرهای تزئینی، آبگینه و نگارستان نقش داشت، از این رو میتوان ایشان را یکی از بنیان گذاران موزه در ایران نامید. تالیفات ایشان حدود چهل عنوان کتاب در موضوعات گوناگون از جمله: هنر، باستان شناسی، تاریخ (تاریخ باستان، تاریخ لباس، تاریخ ارتش، تاریخ قاجار)، زبان شناسی و مردم شناسی را شامل میشود.

کتاب های اهدایی زنده یاد ذکیء مجموعه ای ارزشمند برای پژوهشگران در زمینه های تاریخ، باستان شناسی  و هنر محسوب می شود که به این منظور یکی از اتاق های این بنا جهت چیدمان لوازم شخصی استاد و نمایش آن بعنوان کتابخانه تخصصی دفتر پژوهش‌های فرهنگی-تاریخی یحیی ذکی اختصاص داده شده است.

میراث فرهنگی آذربایجان شرقی این بنا  را از خانواده لاله ای خریداری و به انتقال کتاب های استاد به تبریز پرداخت که بدین ترتیب دفتر پژوهش های فرهنگی و تاریخی ذکیء طی مراسمی در اردیبهشت ماه ۱۳۸۰ همزمان با روز جهانی موزه و آغاز هفته میراث فرهنگی در تبریز افتتاح شد.

کد خبرنگار: ۲۵
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • پربازدید

    پربحث

    اخبار عجیب

    آخرین اخبار

    لینک‌های مفید

    ***