به گزارش سلام نو، تالاب قوری گئول یکی از منابع زیست محیطی بسیار مهم استان می باشد که به عنوان یکی از تالابهای بین المللی حفاظت شده کشور به ثبت رسیده است .
این تالاب در استان آذربایجانشرقی و در ۱۸ کیلومتری شمال باختری بستانآباد واقع شده است.
تالاب قوری گئول جزوتالاب های بین المللی ثبت شده درکنوانسیون رامسرمی باشد که برای شماری ازپرندگان مهاجر آبزی وحمایت شده ازنظرزیستگاهی حایزاهمیت ملی وبین المللی است، درسال ۷۳ نیز به عنوان منطقه شکارممنوع تصویب شده است.
هم اکنون برنامه های حمایتی از این تالاب شامل حفاظت از منابع آب دریاچه و نیز ایجاد منطقه شکار ممنوع برای حفظ گونه های جانوری اطراف دریاچه می باشد.
این تالاب از نوع تالاب های دایمی آب شیرین بوده و منبع تامین آب آن نزولات آسمانی، چشمه های کف تالاب و جریان های کوچک آب پس از ذوب شدن برف ها است و رودخانه ای به تالاب وارد نمی شود.
تالاب قوریگئول در موقعیت جغرافیایی N۳۷۵۴ E۴۶۴۲ در استان آذربایجان شرقی واقع است. این تالاب در ۱۸ کیلومتری شمال باختری بستانآباد تبریز قرار دارد و ارتفاع آن از سطح دریا ۱۸۹۰ متر است. این تالاب از نوع تالاب های دایمی آب شیرین بوده و منبع تامین آب آن نزولات آسمانی، چشمه و جریان های کوچک آب پس از ذوب شدن برف ها است و رودخانه ای به تالاب وارد نمی شود.
این دریاچه در میان مردم محل به نام قوری گئول (تالاب خشک) معروف است اما بعضی آن را دوری گئول (تالاب آب زلال) و برخی قویل گئول (تالاب و گودال ژرف و عمیق) می نامند. شاید این نام مصداق بیشتری داشته باشد. درازا و پهنای قوری گئول، ۴ کیلومتر و مساحت آن ۱۶ کیلومتر مربع است و ژرفای این دریاچه که تمام سال آب دارد در عمیق ترین نقطه به ۱۳ متر می رسد. آب این دریاچه شیرین و در صورت تصفیه قابل شرب می باشد. در حال حاضر این آب برای آبیاری کشتزارهای روستاهای پیرامون دریاچه یعنی روستاهای ارشتناب، امناب و یوسف آباد، نیز به مصرف می رسد.
اطراف دریاچه را مرتع، چمنزارها، مزارع و کشتزارهای متعددی فراگرفته و به علت وجود هوای مطبوع در تابستانها، یکی از مراکز استراحت و تفریح مردم تبریز می باشد. قوریری گئول که امروز در ردیف آبهای راکد آذربایجان است، دارای قدمتی تاریخی می باشد.
تالاب قوری گئول یکی از منابع زیست محیطی بسیار مهم استان می باشد که به عنوان یکی از تالابهای بین المللی حفاظت شده کشور به ثبت رسیده است . این تالاب برای بسیاری از پرندگان مهاجر از نظر زیستگاهی حائزاهمیت بین المللی است . لذا حفاظت از آن به عنوان یک هدف اصلی امری اجتناب ناپذیر مدنظر قرار گرفته است . دریاچه قوری گئول باتوجه به دارابودن قابلیتهای مختلف می تواند دربرگیرنده اهدافی چون حفاظت از تنوع زیستی ، آموزش ، تحقیقات واکوتوریسم باشد. البته برای استفاده بهینه از شرایط طبیعی ونیز گردشگری ، تفرجگاهی در جنب این تالاب احداث شده ودر خدمت مسافران است . از کمپ گردشگری مجاور گوری گل برای برگزاری اردو های تابستانی دانش آموزی نیز استفاده می شود. بااین حال باید گفت بهره وری پایدار از این تالاب متضمن استفاده بهینه از آن برای جلوگیری از هرگونه تعارض وتضمین موجودیت ارزشهای دریاچه است .
ویژگی جانوری:
تالاب قوری گئول جزوتالاب های بین المللی ثبت شده درکنوانسیون رامسرمی باشد که برای شماری از پرندگان مهاجرآبزی وحمایت شده ازنظرزیستگاهی حایزاهمیت ملی وبین المللی است. تالاب قوری گئول سه دهه قبل به عنوان تالاب بین المللی درکنوانسیون رامسربه ثبت رسیده و در سال ۷۳ به عنوان منطقه شکارممنوع تصویب شده است. تالاب بین المللی قوری گئول دردهه های قبل محل عبور و زیستگاه قوچ ومیش ارمنی به عنوان یکی ازگونه های نادربوده ولی به دلیل توسعه شهری وایجاد صنایع، این ویژگی ازدست رفته است. ازحیات وحش تالاب قوری گئول درزمان حاضرمی توان به پستاندارانی چون “جربیل ایرانی” ، موش کشتزار، موش مغان، گرگ، روباه وسمورسنگی اشاره کرد. حدود ۹۲گونه پرنده نیزدرتالاب بین المللی قوری گئول شناسایی شده که می توان ازاردک سرسفید، اردک مرمری، اردک بلوطی به عنوان برخی ازآنها یاد کرد که درردیف گونه های جانوری درحال تهدید به انقراض تلقی می شوند و تحت حفاظت قراردارند.
این تالاب یکی از مکان های جوجه آوری اردک سفید در کشور است.کشیم گردن سیاه و کشیم بزرگ و آنقوت نیز در فصل بهار و تابستان در این تالاب مشاهده می شوند.حدود ۳۶ گونه پرنده در این تالاب جوجه آوری دارند که این یک امکان فوق العاده برای عکاسی از پرندگان به همراه جوجه هایشان است. بهترین فصل برای عکاسی در این تالاب از نیمه های اردیبهشت تا اواخر مردادماه است.
از خزندگان تالاب میتوان به مارمولکهای تالاب قوریگئول و مارها و گرزه مار و مار پلنگی و کور مار و مار چلیپر اشاره کرد.
دوزیستان تالاب شامل pelobates syriacus و قورباغه bufo viridis و قورباغهhyla savignyi و قورباغه rana ridibunda و قورباغه rana camerani اشاره نمود و ماهی تالاب و ماهی کپور معمولی یا cyprinus carpio میباشد.
ویژگی گیاهی:
بیش از ۲۸۰ گونه گیاهی درتالاب بین المللی قوری گئول تشخیص داده شده که ۸۹ درصد آن درحوزه تالاب روییده و بقیه را گیاهان آبزی و نیمه آبزی تالاب و حوزه بلافصل آن تشکیل می دهند.
گیاهان غوطه وردرآب تالاب به عنوان یکی ازجذاب ترین بخش ها نیزشامل گونه هایی چون بارهنگ آبی، آلاله آبی، قوشاب شانه ای، انواع جلبک وفیتوپلانکتون می باشند. اهمیت تالاب بین المللی قوری گئول ازمنظرگردشگری طبیعت به اندازه ای واضح است که دراوایل سال ۱۳۸۴ طرح اولیه “ تعیین مناطق گردشگری” آن تدوین شد. دراین طرح تصریح شده است: با توجه به چشم انداززیبای طبیعت تالاب درصورت فراهم ساختن زیرساخت های مناسب تقاضا برای تفرج درمنطقه به طورفزاینده ای افزایش خواهد یافت.
منطقه مجاور تالاب شامل استپهای نیمه خشک، سکونتهای کوچک و زمینهای کشاورزی است. تالاب قوری گئول ،جزو تالابهای یوتروفیک با بار تولیدی بالا است .
شناسایی ۲۸۰ گونه آبزی درحوزه آبریز، ۱۱۱ گونه جانورشامل ۹۲ نوع پرنده و ۱۹ نوع خزنده ویک گونه ماهی کپور، امکان پذیرنبودن اسکی روی یخ و شنا و قایقرانی برروی تالاب به دلیل شرایط خاص اقلیمی ازجمله مواردی است که درطرح اولیه گردشگری قوری گئول مورد اشاره قرارگرفته است.
براساس مطالعات علمی انجام شده درسطح جهان، نزدیک به ۲۰ فایده و کارکرد مثبت برای تالاب ها در تداوم حیات بشری، شناسایی شده است. تغذیه وتخلیه آب های زیرزمینی، حفاظت دربرابرنیروهای طبیعی، حفظ خط ساحلی وکنترل فرسایش ،بهره برداری تجاری، حفاظت از حیات وحش به عنوان برخی از فواید تالاب ها به عنوان ثروت طبیعی خدادادی است. علاوه براین تالاب ها درتنظیم جریان آب وکنترل سیلاب، جلوگیری از نفوذ آب شوربه سفره های آب زیرزمینی، پاکسازی مواد سمی، عمل به عنوان بادشکن، جذب وکاهش کربن و حفظ تنوع زیستی، نقش حیاتی دارند. تالابها منبع عالی برای صنعت کشاورزی است.
امکانات رفاهی:
امکانات اقامتی در حاشیه این تالاب وجود دارد و به دلیل نزدیکی آن به شهر تبریز به راحتی می توانید به آن دسترسی پیدا کنید.
مسیر دسترسی:
دریاچه و آب راکد قوری گئول، در کنار جاده ترانزیتی تبریز- بستان آباد در فاصله ۴۵ کیلومتری شرق تبریز و ۱۸ کیلومتری غرب بستان آباد و درمجاورت روستای امناب (ایمناب) قرار گرفتهاست. این تالاب در میان کوهها و ارتفاعات شرقی گردنه شبلی در یک گودی واقع شده است.
منبع: تریپ یار
نظر شما