سلام نو-سرویس گردشگری: تالاب شادگان، حدود ۴۰۰ هزار هکتار وسعت دارد که ۳۲۷.۷۶۵ هکتار از آن پناهگاه حیات وحش است، دور از انتظار نیست که این تالاب طبیعی در فصل زمستان به دلیل معتدل بودن آبوهوا، زیستگاه بیش از ۱۱۰ گونه گیاهی، ۱۷۴ گونه پرنده بومی و مهاجر شامل گیلانشاه و اردک مرمری، ۳۶ گونه پستاندار، سه گونه دوزیست و ۹ گونه خزنده باشد. این محدودهی خاص و حفاظتشده با توجه به طبیعت زیبا و منحصر به فرد خود، از جاذبههای بسیاری برخوردار است که سمع و نظر هر گردشگری را به خود جلب میکند.
تالابها منبعی غنی از جاذبههای طبیعی محسوب میشوند و تالاب بین المللی شادگان از این قاعده مستثنی نیست، این تالاب با داشتن ویژگیهای جغرافیایی، جانوری و گیاهی بیبدیل خود، مقصدی فراموش نشدنی برای گردشگران و طبیعتدوستان به شمار میآید. با توجه به قرارگیری آن در اقلیم گرم و خشک ایران، این ﺣﻮﺿﻪ دارای ﺗﺎﺑﺴﺘﺎنهای ﺑﺴﻴﺎر ﮔﺮم، ﻃﻮﻻﻧﻲ و ﺧﺸﻚ و زﻣﺴﺘﺎنﻫﺎی ﻛﻮﺗﺎه و ﻣﻼﻳﻢ اﺳﺖ و به دلیل اهمیت آن به عنوان یکی از مهمترین سرمایههای طبیعی در منطقه و جهان، در فهرست تالابهای بینالمللی، در کنوانسیون رامسر که در سال ۱۹۷۵ برگزار شد به ثبت رسیده است.
این تالاب شگفتانگیز، سه شهر بزرگ شادگان، آبادان و ماهشهر و نیز تعدادی روستا را در حاشیه و مجاورت خود گرد آورده و با چشمانداز و تجربه زیبایی مشابه ونیز در ایتالیا که به دلیل وجود و قرارگیری دو روستا در داخل آن را فراهم آمده، میزبان گردشگران و مسافران خوشذوق است. محدود شدن تالاب شادگان از شمال به شادگان، از سمت غرب به جاده دارخوین، آبادان و آبهای خورموسی و از جنوب به رودخانه بهمنشیر جالب توجه است.
ویژگیهای تالاب و تأمین آب آن
تالاب بینالمللی شادگان دارای ظرفیتهای بیشماری از جمله امکان قایقسواری و بازدید از پرندگانی نظیر فلامینگو، پلیکان زرد و سبزقبای هندی، مقیاس بزرگ و طبیعی بودن، تنوع بیبدیل و غنی زیستگاهی، جاری بودن همزمان آب شور، شیرین و لبشور و در آخر نقش تأثیرگذار تالاب در معیشت مردم منطقه است. ۹۰% از آب تالاب از طریق رودﺧﺎﻧﻪ ﺟﺮاﺣﻲ و ۱۰% آن با ﺳـﺮرﻳﺰﻫﺎی ﺳـﻴﻼﺑﻲ رودﺧﺎﻧﻪ ﻛﺎرون تأمین میشود.
فعالیتها و دیدنیها
اهالی ساکن در حاشیه تالاب شادگان مشغول به کشت محصولات کشاورزی و خرما، دامداری و نگهداری از گاومیش و ماهیگیری هستند و از این رو معیشت آنها به این تالاب وسیع و بخشنده گره خورده است، دیدن زندگی روزمرهی مردم این دیار که اغلب عرب هستند در نوع خود زیبا و جذاب است. قایقسواری، پرنده نگری با توجه به وجود پرندگان بومی و مهاجر و نیز گونههای کمیاب، تماشا و عکاسی از گونههای نادر پستاندار، آبزی، دو زیست و خزنده از جمله دیدنیهای تکرارنشدنی و به یادماندنی تالاب بینالمللی شادگان است.
تهدید تالاب
سدسازی و رعایت نشدن نیاز آبی تالاب، ریختن زبالههای شهری، تخلیهی پسابهای آلوده ناشی از مزارع نیشکر، پرورش ماهی و فولاد خوزستان و نیز فعالیتهای واحدهای پتروشیمی سبب شده تا تالابی به این مهمی و وسعت با عمقی حدود ۲.۵ متر در فهرست قرمز تالابهای بینالمللی (لیست مونترو) ثبت شود.
بهترین زمان بازدید و اقامت
با توجه به اقلیم منطقه، فصل بهار و اواخر زمستان بهترین زمان برای بازدید و گردش در این تالاب بینظیر است. برای اقامت نیز میتوان در روستای رگبه که به عنوان روستای نمونه و پایگاه گردشگری تالاب معین شده، زمانی را سپری کرد و یا با فاصله گرفتن از تالاب و رفتن به شهر شادگان از اقامتگاههای این شهر و نیز از هتلهای موجود در شهر آبادان استفاده کرد.
نظر شما