هر اندازه سازه شما قویتر و مستحکمتر باشد، توانایی مؤثرتری برای تحمل بارهای جانبی ناشی از بارهای لرزهای، بارهای سنگین مصالح و اجزای ساختمانی و همچنین باره زنده افراد و تمام تجهیزات متحرک خواهد داشت. ساختمانها برای استفاده با اهدافی مشخص طراحی میشوند. اما ممکن است نوع بهرهبرداری تا توسعه فعالیتهای شما نیاز به تعریف متفاوتی از ساختار سازه داشته باشد. در چنین مواقعی است که با حضور بارهای مضاعف به تقویت و مقاوم سازی ساختمان نیاز دارید. همراه تجارب شرکت مقاوم سازی افزیر با فعالیت تخصصی در زمینه مقاومسازی ساختمان هستیم تا به انواع روش های روشهای مقاومسازی ساختمان آشنا شویم.
روشهای مقاومسازی در یک تعریف کلی اعمال تغییراتی در فضای ساختمان است که با هدف بهبود عملکرد سازه در مواجهه با بارهای موجود و یا افزایش مقاومت المان سازه نظیر تیر و ستون در مقابله با بارهای اضافی طراحی شده است. از طرفی همه سازههای عمرانی طول عمر مفیدی دارند و این در حالی است که قطعا نیاز به توسعه قابلیتهای کاربردی ساختمان برای مدت زمانی طولانی خواهیم داشت. توجه به روشهای مقاومسازی برای افزایش طول عمر مفید ساختمان یک انتخاب مطمئن و کاملاً هوشمندانه است. شرکت افزیر در تحلیل کاملا تخصصی سازههای گوناگون با ارائه سیستمهای کاملا جامع تمام روشهای مقاومسازی ساختمان را ارائه میکند که به شکل تخصصی برای انواع سازههای بتن مسلح، اسکلت فولادی و بنایی کاربرد دارند.
مدرنترین روشهای مقاومسازی ساختمان کدامند؟
ایدههای نوین برای مقاومسازی ساختمان روشهایی است که بر روی کاهش تنشها و یا بار اضافی ناشی از آسیبهای سازه در مقابله با طراحی و حتی ساخت ضعیف ساختمان متمرکز میشود. در عین حال توجه به بازیابی ظرفیت ساختار اولیه ساختمان و یا افزایش استحکام تعیین شده در طراحی اولیه ساختمان نیز مورد توجه قرار میگیرند.
یک ساختمان میتواند به شکل ساختاری منسجم و یکپارچه طراحی شده باشد و یا ترکیبی از چندین سازه متصل به هم باشد. در هر صورت راهحلهایی مؤثر برای پیادهسازی انواع روشهای مقاومسازی در پیچیدهترین چالشهای طراحی ساختمان وجود دارد. این روشهای نوین در مقاومسازی ساختمان به قرار زیر هستند:
· مقاومسازی به روش کامپوزیت FRP
· مقاومسازی ساختمان با استفاده از تکنیک پس کشیدگی یا پیش تنیدگی
· ژاکت بتنی یا تکنیک افزایش ابعاد مقاطع نظیر تیر، ستون و دیوار برشی
· مقاوم سازی به روش ژاکت فولادی
· مقاومسازی ساختمان با سیستم ماتریس سیمانی تقویت شده با الیاف (FRCM)
تکنیک کامپوزیت FRP در مقاومسازی ساختمان
مقاومسازی با کامپوزیت FRP یک تکنیک مؤثر در مقاوم سازی انواع سازه نظیر ساختمان های مسکونی، تجاری، انواع سازه های صنعتی و پل ها می باشد. این سیستم مقاوم سازی که در آن از انواع الیاف کربن و شیشه در کنار رزین اپوکسی استفاده می شود ، به سادگی میتوانند مقاومت کلی سازه را ارتقا بخشیده و باعث بهبود عملکرد کلی ساختمان می گردد. سیستمهای پلیمری تقویت شده با الیاف FRP ساختارهایی بسیار مقاوم و در عین حال کاملا سبک وزن هستند که از ترکیب الیاف کربن و یا الیاف شیشه به صورت پارچه و یا ورق های FRP با استفاده از چسب رزین اپوکسی ساخته میشوند.
از مقاومسازی با FRP در بخشهای مختلف از فعالیتهای عمرانی، صنعت هوافضا و همچنین صنایع خودروسازی استفاده میشود. در این سالهای اخیر از روش مقاومسازی با FRP به شکل گسترده برای افزایش مقاومت سازههای بتنی فرسوده، آسیب دیده و یا تحت بارگذاری بیش از حد استفاده میشود.
مقاومسازی با FRP به عنوان تقویتکننده خارجی سازههای بتنی یک روش برتر به نسبت از تکنیکهای سنتی مانند افزایش ابعاد مصطع یا ژاکت بتنی و یا نصب ورقهای فولادی میباشد. از کامپوزیتهای پلیمری تقویت شده با الیاف FRP میتوانید برای مقاومسازی تیرها، دالها، دیوارها، ستونها، شمعها، دودکشها و هر نوع المان سازهای دیگر استفاده کنید. کربن و الیاف شیشه از رایجترین انواع الیاف برای پیادهسازی تکنیک مقاومسازی با FRP هستند.
مزیت مقاومسازی به روش کامپوزیت FRP به نسبت روشهای سنتی در افزایش مقاومت خمشی، محوری و یا برشی سازه بتنی است. در عین حال این محصولات کامپوزیت FRP نظیر الیاف کربن و یات ورق کربن چندان باعث افزایش وزن و یا افزایش ابعاد المان های سازه ای نظیر تیر، ستون و دال نمیشوند. درکل دو روش برای اجرای مقاومسازی با FRP وجود دارد:
· نصب لمینت و ورق FRP: در این روش صفحات کامپوزیت تقویت شده با الیاف فیبر کربن یا ورق کربن (لمینت FRP) در محل کارخانه تولید میشوند و سپس با استفاده از چسبهای اپوکسی در محل پروژه به سازه متصل خواهند شد.
· روش پوشش FRP: در این ایده پارچه الیاف خشک آغشته شده به رزین بر روی سطوح سازه نصب می گردد. در این روش ابتدا پارچههای الیافی را به رزین آغشته میکنند و سپس آن را روی ستون دور پیچ نموده و یا بر روی تیر و دال و ... نصب می گردد.
مقاومسازی با FRP ظرفیت تحمل بار سازه را بسیار افزایش میدهد. این لایه بسیار نازک است و در عین حال مقدار مقاومت بسیار بالایی دارد. زیرا الیاف کربن استحکام کششی ده برابر بالاتر از فولاد دارد.
مقاومسازی ساختمان با استفاده از تکنیک پس کشیدگی یا پیش تنیدگی
تکنیک پس کشیدگی یا پیش تنیدگی از روشهای مقاومسازی است که شامل نصب و کشش تاندونها در یک ساختار بتنی است.. با استفاده از این تکنیک میتوانیم از اثر بارهای خارجی بر روی سازه بکاهیم و با تغییر شکل ساختار به کاهش و حتی از بین بردن ترکهای بتن اقدام نماییم.
سیستمهای پس کشیدگی یا پیش تنیدگی در مقاومسازی ساختمان روشهایی است که توانایی مقاومت سازه و ظرفیت تحمل بار برای سازه را افزایش میدهند. این تکنیک مناسب موقعیتهایی است که در آن لازم است تا تحمل ظرفیت بار سازه را به شکل قابل توجهی افزایش بدهیم. در عین حال از این تکنیک برای مقاومسازی ساختمان در مقابل خیز بیش از حد مجاز و یا ترک در بتن استفاده میشود. استفاده از تکنیک پس کشیدگی یا پیش تنیدگی در کاهش حجم فولاد و بتن برای اجرای کار فونداسیون تأثیرگذار است. این تکنیک برای سرعت بخشیدن به اجرای المان های سازههای از پیش ساخته شده نیز کارایی دارد.
مقاومسازی با استفاده از ماتریس سیمانی تقویت شده با الیاف (FRCM)
ماتریس سیمانی تقویت شده با الیاف یا تکنیک FRCM از متداولترین روشهای مقاومسازی است که با استفاده از یک لایهی نازک ملات تقویت شده با فیبر کربن و یا الیاف شیشه اجرا میشود. این ایده راهحل اقتصادی برای مقاومسازی ساختمان است. این ماتریسها معمولاً از ترکیب سیمان پرتلند، دوده، سیلیس و خاکستر بادی به عنوان چسب ساخته میشوند. این ماتریسهای سیمانی به شکل اعضای سازههای بتنی بر روی المان های سازه چسبیده میشوند و می تواند ظرفیت باربری سازه را افزایش دهد. این ماتریسهای سیمانی وزن کمی دارند و مانند روش کامپوزیت FRP باعث افزایش ابعاد المان های سازه ای نمیشوند و با نصب سریع و ارزانقیمت از مقرون به صرفهترین روشهای مقاومسازی ساختمان میباشد.
روش ژاکت بتنی در مقاومسازی ساختمان
افزایش ابعاد مقطع به روش ژاکت بتنی از اولین روشهای مقاومسازی سازه میباشد. در این روش با کاشت میگرد در بتن و قالب بندی و بتن ریزی مجدد می توانیم ابعاد المان های سازه ای نظیر تیر، ستون، دیوار برشی و فونداسیون را افزایش داده و در نتیجه ظرفیت باربری آنها را افزایش دهیم.
تقویت ستونهای بتن مسلح با روش ژاکت فولادی
اگر بار وارد شده بر ساختمان افزایش پیدا کرده باشد، میتوانیم از تکنیک ژاکت فولادی برای ارتقای ظرفیت تحمل بار ستونهای بتنی استفاده کنیم. این ایده از روشهای مقاومسازی است که با الگوی پوشاندن ستونها در یک ژاکت فولادی انجام میشود. استفاده از این ژاکت باعث بهبود قابلیتهای شکلپذیری ستون خواهد شد. این روش از بهترین تکنیکهای مقاومسازی ساختمان است که به شکلی فزاینده برای تقویت بدون تغییر ابعاد ستونهای بتنی مورد استفاده قرار میگیرد.
چگونه یک روش مقاومسازی مناسب را انتخاب کنیم؟
انتخاب بهترین روش مقاومسازی ساختمان به عوامل متعددی مانند افزایش سطح استحکام مورد نظر، محدودیتهای ساختمان، ابعاد و اهمیت پروژه، شرایط دسترسی به بخشهای مختلف ساختمان، زمان در دسترس بودن سازه، سطح دسترسی به نیروی کار ماهر و در دسترس بودن مواد خام و دیگر تجهیزات بستگی دارد. در این میان نباید از تاثیر مستقیم عوامل کلیدی مانند شرایط محیطی و آبوهوایی، هزینه و شرایط بودجه بندی پروژه و... غافل باشیم. اما در نهایت رسیدن به حداکثر مقاومت سازه و تامین طول عمر مفید و بالای ساختمان هدف نهایی است. هر تیم درگیر در پروژه مقاومسازی ساختمان باید به اندازهی کافی آگاه و با تجربه باشد تا با در نظر داشتن تمام جزئیات و پیچیدگیهای کار بهترین روشهای مقاومسازی ساختمان را انتخاب کند.
برای بررسی ساختار کلی ساختمان و پی بردن به تمام مشکلات و محدودیتها قبل از وقوع یک گسیختگب در سازه و ایجاد خرابیهای بیشتر با شرکت های پیشرو مانند گروه افزیر تماس بگیرید. شرکت افزیر از پیشگامان در ارائه خدمات طراحی و اجرای مقاومسازی ساختمان می باشد. کارشناسان فنی این شرکت آماده هستند تا در سریعترین زمان به بررسی و ارزیابی چالشهای پیش روی شما در هر فضای ساختمانی اقدام کنند و با اتخاذ بهترین روشهای مقاومسازی ساختمان پروژه شما را تکمیل نمایند. جهت اطلاع از هزینه طرح و اجرای مقاوم سازی، کارفرمایان، پیمانکاران و مجریان محترم میتوانند به وبسایت شرکت مقاومسازی افزیر به آدرس www.afzir.com مراجعه نمایید.
نظر شما