۱۱ فروردین ۱۴۰۱ - ۱۴:۱۵
کد خبر: 55345178

این مسجد به گواهی تاریخ پیشینه ای بیش از هزار سال دارد. ابن بلخی، نهصد سال پیش در کتاب 'فارسنامه' از مسجد جامع و منبر اقلید سخن گفته است. قدمت این مسجد به همان سال های ورود اسلام به فارس و پذیرش آن از طرف مردم اقلید بازمی‌گرد.

از مسجد جامع اقلید چه می‌دانید؟

به گزارش سلام نو به نقل از تریپ یار، در شهرستان اقلید آثار و یادمانهایی از گذشته های دور بجای مانده که بر ردی از تمدن ایران باستان تاکید دارد. مسجد جامع اقلید یکی از مساجد قدیمی ایران است. مسجد جامع اقلید علاوه بر قدمت هزار ساله و معماری زیبای اسلامی، یادمانهای هنری و تاریخی ارزشمندی را در خود دارد. علاوه بر قدمت مسجد جامع اقلید، منبر، کتیبه و سنگ های تاریخی موجود در مسجد از ارزش میراثی بالایی برخوردار هستند. دو نهر جاری از دو چشمه متفاوت بر ابهت آن افزوده است و فضای دلنشینی ایجاد کرده است.

از مسجد جامع اقلید چه می‌دانید؟

مسجد جامع اقلید یکی از شاخصه های مدنیت این شهر در طول تاریخ بشمار می رفته و با توجه به قرار گرفتن این شهر برسر راه تابستانی اصفهان ـ شیراز، هر جهانگرد و سفرنامه نویسی ازاین مسیر عبور کرده و مسجد جامع اقلید را دیده و از آن یاد کرده اند. این مسجد به گواهی تاریخ پیشینه ای بیش از هزار سال دارد. ابن بلخی، نهصد سال پیش در کتاب 'فارسنامه' از مسجد جامع و منبر اقلید سخن گفته است. قدمت این مسجد به همان سال های ورود اسلام به فارس و پذیرش آن از طرف مردم اقلید بازمی گرد و بعید نیست که بنای اولیه این مسجد به سده نخستین اسلامی دردوره عمربن عبدالعزیز خلیفه اموی بازگردد. کتیبه‌ چوبی این مسجد به تعمیر مسجد در سال ۸۴۹ هجری قمری اشاره دارد.

اعتقاد بر این است که بنای فعلی مسجد سیصد متر با بنای پیشین آن فاصله دارد، بنای پیشین بر اثر وقوع زلزله ویران شده و بنای کنونی را سیصد متر عقب تر و به طرف تل غلات ساخته اند، به گونه ای که آب چشمه خیبروک از وسط حیاط  باصفا و پردرخت مسجد می گذشت.

دراواخر دهه پنجاه با همت آیت الله ابطحی و کمک مردم این مسجد توسعه یافت و ساختمان آن مدرن تر و معماری جدید درآن اعمال شد. پس از انقلاب نیز ساختمان آن دچار تغییر و دگرگونی شد.

از مسجد جامع اقلید چه می‌دانید؟


منبر مسجد جامع اقلید

منبر زیبا، بی نظیر و منبت کاری شده مسجد که از چوب گردوی نفیس در دو متر ساخته شده، یادگاری از هنرمندان دوره صفویه در سال ۱۰۰۸ هجری قمری است که نه تنها به لحاظ هنری بلکه به لحاظ میراثی و تاریخی نیز بسیار ارزشمند است. منبر مسجد جامع اقلید اثر بی بدیل محمد بن عقیل اقلیدی، هنرمند توانای این خطه است که با توجه به ارزش هنری و تاریخی آن، باید این اثر برای آیندگان حفظ و نگهداری شود. نمونه این منبر در یکی از مساجد اصفهان وجود دارد که بر اساس مدارک موجود آن نیز توسط همین هنرمند ساخته شده است. قدمت منبر چوبی زیبای مسجد جامع به قدمت مسجد نیست و مربوط به دوره صفوی است. متاسفانه منبر این مسجد در اثر بی توجهی و به هیچ انگاری در حال نابودی است، بر روی چندین قسمت از این منبر آثار سوختگی نمایان است. در تعمیرات اخیر مسجد نیز از این منبر بعنوان نردبان برای رنگ کردن سقفها استفاده شده که چند پله آن تخریب شده و آثار رنگ بر روی آن مشاهده می شود.

از مسجد جامع اقلید چه می‌دانید؟

کتیبه

کتیبه چوبی مسجد جامع اقلید که یکی دیگر از آثار با ارزش فرهنگی است حکایت از تعمیر و مرمت این مسجد در سال ۸۴۹ هجری قمری دارد. به گفته بزرگترهای اقلیدی این کتیبه پیش از این در دیواره مسجد نصب بوده و هم اکنون در سردر ورودی مسجد جای گرفته است و هیچگونه حفاظی بر روی آن تعبیه نشده است.

کد خبرنگار: ۲۵
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • پربازدید

    پربحث

    اخبار عجیب

    آخرین اخبار

    لینک‌های مفید

    ***