فقط یک استان است که مثلث میزان بارش‌های سال آبی‌اش سبز و صعودی است: هرمزگان. این استان تا همین حالا هم سیراب شده و میزان بارش‌هایش نسبت به بلندمدت سال گذشته زراعی، ۲۵درصد بیشتر بوده است.

کم‌بارش‌ترین استان‌های کشور در سال ۱۴۰۰ / ایران وارد سخت‌ترین خشکسالی می‌شود؟

به گزارش سلام نو به نقل از به نقل از شهروند، ایلام، سمنان، کرمانشاه و خوزستان کم‌بارش‌ترین استان‌های کشور در سال آبی جاری بوده‌اند. سال آبی و زراعی هر سال از ابتدای مهرماه تا آخر شهریورماه سال بعد محاسبه می‌شود. روزهایی که احتمال بارش رحمت الهی در آسمان ایران زیادتر است و می‌توان روی این میزان بارش در بررسی میزان خشکسالی روزهای پیش‌ رو حساب کرد. اما جدول اطلاعات پهنه‌ای بارش استان‌ها و کشور از ابتدای سال آبی جاری تا پایان اولین ماه از فصل بهار ۱۴۰۱ اصلا دلخوش‌کننده نیست. این در حالی است که فقط دو ماه دیگر از بهار باقی مانده و بعد از آن عملا وارد تابستان داغ می‌شویم و کسی از روزهای تیر و مرداد انتظار باران ندارد.

ایلام کم‌بارش‌ترین استان کشور در سال آبی جاری تا امروز ۶۵درصد کمتر از بلندمدتِ سال گذشته باران به خود دیده. سمنان ۵۵درصد کمتر، کرمانشاه ۵۳درصد کمتر و خوزستان ۴۷درصد کمتر. این رقم برای تهران ۳۵- است. یعنی استان تهران از ابتدای سال آبی جاری تاکنون، نسبت به همین بازه زمانی در سال گذشته ۳۵درصد کمتر بارش داشته و تا امروز فقط ۵۰درصد از بارش‌های مورد انتظار سال آبی جاری را تامین کرده است.

فقط یک استان است که مثلث میزان بارش‌های سال آبی‌اش سبز و صعودی است: هرمزگان. این استان تا همین حالا هم سیراب شده و میزان بارش‌هایش نسبت به بلندمدت سال گذشته زراعی، ۲۵درصد بیشتر بوده است.

امسال سال خشکی است و تمام مراتع اطراف شهرها خشک هستند. با کوچک‌ترین باد گردوغبار به هوا بلند می‌شود که علاوه‌ بر گردوغبار حاصل از کانون‌های خارجی، کانون‌های گردوغبار قم و مرکزی هم به سمت تهران  و حتی استان‌های شمالی می‌آید. خشکسالی و کم‌بارشی موضوعی نیست که بتوان نسخه‌ای دم‌دستی برای آن پیچید. آمار می‌گوید سهم ما از جبر آسمان امسال کمتر از هر سال است و این یعنی باید خودمان را با زیستن در شرایط کم‌آبی عادت دهیم. چاره دیگری هم نداریم.

کاهش ۸۸درصدی بارش‌های فروردین ۱۴۰۱ نسبت به سال گذشته

رئیس مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی اعلام کرده است از ابتدای سال زراعی نسبت به سال گذشته تاکنون ٢٩درصد کاهش بارندگی داشتیم. صادق ضیاییان روز یکشنبه در جلسه ستاد ملی سیاستگذاری و هماهنگی مدیریت پدیده گردوغبار گفت: «در فروردین‌ماه امسال نسبت به سال گذشته تاکنون ٨٨درصد کاهش بارندگی داشتیم.»

او با بیان این که استان‌های ایلام و کرمانشاه کمترین بارش را داشتند، اظهار داشت: «پیش‌بینی می‌شود در اردیبهشت‌ماه هم بارش‌ها زیر نرمال باشد و نمی‌تواند شرایط کم‌بارشی را جبران کند. از لحاظ دمایی هم از ابتدای فروردین تاکنون ٢، ۵ درجه افزایش دما داشتیم که موجب تبخیر نیز می‌شود. همچنین از ابتدای سال زراعی تاکنون در بلندمدت ١/۴درجه افزایش دما داشتیم.

رئیس مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی به گردوغبار اخیر در تهران اشاره کرد: «١٩فروردین‌ماه تهران درگیر گردوغبار شد که از شمال عراق، سوریه و اردن وارد کشور شد. این کانون‌ها کاملا مستعد است و با کوچک‌ترین جریانات جوی گردوغبار به سمت ایران می‌آید. در تهران به جز این که گردوغبار از خارج وارد شد، قدری هم کانون‌های داخلی اضافه شد و این مسأله گردوغبار را تشدید کرد. اگر این سامانه روی دریای مدیترانه تشکیل می‌شد، رطوبت به سمت کشور را تقویت می‌کرد اما به علت خشکی که امسال داریم، گردوغبار به سمت کشور ما هدایت شد که استان‌های زیادی را درگیر کرد.»

نمی‌توانیم باران مصنوعی تولید کنیم، فقط باید با کم‌آبی بسازیم

«آماری که در حال حاضر عنوان‌شده در واقع آماری است که مرکز ملی خشکسالی اعلام کرده است. آمارهای سال‌ جاری نشان می‌دهد ما بیش از ۲۹ درصد اختلاف بارش نسبت به سال گذشته داریم.» احد وظیفه، رئیس مرکز ملی خشکسالی درباره کمبود بارش‌ها و پیش‌بینی سالی خشک توضیح می‌دهد: «فروردین‌ماه در موضوع بارندگی تا اینجا اصلا ماه خوبی نبوده است و بارش‌ها بسیار کمتر از حد نرمال بوده و تقریبا بیش از ۸۰درصد نسبت به سال گذشته کم‌بارش‌تر بوده‌ایم.»

وظیفه تصریح می‌کند: «بارش سهم جبری ما از آسمان است و بارندگی چیزی نیست که ما بتوانیم آن را به صورت مصنوعی ایجاد کنیم. اگر باران نیاید کار خاصی نمی‌توانیم انجام دهیم به جز این که خودمان را با شرایط تطبیق دهیم و سازگار کنیم. شکی نیست که سازگاری در مصرف آب، برنامه‌ریزی برای بهینه‌کردن مقوله مصرف است. در بخش‌های مختلف صنعت آب شرب و کشاورزی باید تمهیداتی اندیشیده شود تا بتوان این شرایط را تحمل کرد و در عین حال کمترین آسیب را دید و بهترین بهره‌برداری را کرد.»

باید تعارف را کنار بگذاریم

او با بیان این که مرکز ملی خشکسالی نمی‌تواند باران خلق کند، تاکید می‌کند: «ولی ما می‌توانیم فرهنگ عمومی در استفاده از آب را ارتقا دهیم. الان کشورهای جنوب اروپا هم درگیر خشکسالی هستند؛ هم پارسال و هم امسال. دولت‌های اروپایی به نوعی مجبور شدند شرایط را برای شهروندان تغییر دهند. در دولت ایتالیا کسانی که با آب شهری ماشین و کوچه بشویند یا استخرهایشان را با آب شهری پر کنند، بین ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ یورو جریمه می‌شوند. وقتی شرایط سخت می‌شود ما هم باید تعارف را کنار بگذاریم. شهروندان باید بدانند ما با چه وضعیتی روبه‌رو هستیم و از کارهایی که مصرف آب را بالاتر می‌برد جلوگیری کنیم.»

او ادامه می‌دهد: «با توجه به‌ این که یکی از نگران‌کننده‌ترین سال‌های آبی را تجربه می‌کنیم، باید نیازهای اساسی‌مان را برطرف کنیم و در عین حال مصرف آب را در موارد غیرضروری کاهش دهیم و قطع کنیم. نیازهایی که فرع هستند، مثل شستن حیاط و خودرو و حتی پرکردن استخرها. ما در کلانشهرهایی مثل تهران استخرهای خصوصی زیادی داریم. اینها نباید با آب شرب پر شوند. در این شرایط باید از چنین استفاده‌هایی به نفع عموم جامعه چشم‌پوشی کنیم.»

ارتقای فرهنگ عمومی را نباید دست کم گرفت

رئیس مرکز ملی خشکسالی می‌گوید: «ارتقای فرهنگ عمومی را نباید دست کم گرفت. اگر همه ما دست‌به‌دست هم دهیم سخت‌ترین شرایط را می‌توانیم تاب بیاوریم. چاره کار جز این نیست. در مصارف دیگر مثل کشاورزی و صنعتی باید راهکارهای کاهش مصرف به کار گرفته شود. مثل بازچرخانی آب و استفاده از پساب‌ها و ... این روش‌ها کم‌وبیش در صنعت استفاده می‌شود ولی باید به نوعی گسترش پیدا کند. با توجه به اهمیت و کمبود آب در کشور، هر جایی که در کشور مجتمع صنعتی بوده، باید برویم به سمت استفاده از آب‌های پساب و اصطلاحا آب‌های خاکستری و بازچرخانی آب. به علاوه جانمایی صنایع پرمصرف هم به اندازه مصرف بهینه آب مهم است.»

کد خبرنگار: ۱۳
۱۳دیدگاه شما

برچسب‌ها

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 8
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 5
  • IR ۰۹:۲۱ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۱
    2 0
    امسال کشاورزان از آب شرب استفاده نکنند آب باید گران بشه تا کمتر استفاده بشه
  • سعید IR ۱۱:۳۰ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۱
    5 0
    بله، فرهنگ نادرست مردم، مصرف بی رویه مردم، عدم بارش آسمانی مشکل بی آبی ایجاد کرده است، اما مسؤلان هم ببینند چطور عربستان خشک، دبی بیابانی، قطر،.... اینها چطوری مشکل بی آبی را حل کرده اند
  • عبداله IR ۱۱:۳۱ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۱
    1 0
    لطفاً مردم هرمزگان را گول نزنید درسته بارون بیشتر از سال قبل باریده اما اکثر اون آبها به دریا ریخته و ذخیره نشده
  • جلال IR ۱۲:۵۸ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۱
    3 0
    عجیب است که در چند سال خشکسالی اخیر هنوز نمیدانیم مشکل از کجاست آب در کشاورزی به شدت از بین میرود و هیچ ارگانی هیچ اقدامی نمیکند و وقتی برای رفع هدر رفت آب کشاورزی به جهاد کشاورزی مراجعه میکنیم فقط تهدید به قطع کردن اب میکنند بی آنکه همراهی باشند برای جلوگیری از هدر رفتن آب.آب در جوی های خاکی به زمین فرومیرود در دهنه های تقسیم آب هدر میرود و از بی عرضگی تقسیم کنندگان و نادانی بعضی کشاورزان آب از انتهای زمین هدر میرود در حالیکه زمین کناری نیاز به آب دارد.وقتی به کشاورز بجای کمک به ساخت کانال مناسب اب بیشتر میفروشند تا هدر رفت آب را افزایش میزان آب اختصاص داده شده جبران میشود نه کشاورز ناراخت آب است و نه مسئولین آب .وای بر ما به این کفران نعمت و فرو بردن سر در برف و ندیدن واقعیت و مسئولینی که بجای از صندلی بلند شدن و اقدامی در این جهت سال یک بار مینویسند که باید در مصرف آب صرفه جویی شود و ایکاش با این گفتنها مشکلی رفع شود ایکاش نه مسلمان واقعی که قبل از آن یک انسان با وجدان باشیم .........
  • مسعود نورده IR ۱۳:۱۲ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۱
    1 0
    با درود،گفتن باید چنین باشد و باید چنین شود را کنار بگذاریم،حدود ۲۰ سال پیش مصاحبه ای با نخست وزیر اسرائیل،شده بود،گفت در آینده با مشکل آب روبرو هستیم،و با دولت ترکیه مشغول مذاکره برای انتقال آب هستیم،حدود ۱۰ سال پیش در دفاعیه دکتری خود،استادامریکایی از من سوال کرد که آیا مردم ایران از آینده محیط زیست خود آگاه اند،من سالهای پیش در کلاسهایی میگفتم که آینده ،جنگ بین کشورها بر سر آب است،حتما مسئولین،کشور از این مسایل آگاه بوده اند،اگر نبوده اند،بحث بی مورد است،الان هم با برنامه های ضربتی همراه با آگاه کردن ملت از طریق رسانه ها و منابر ومدارس ،وو،و اقدامات اثر بخش با پیشنهادات کارشناسان و یک دیپلماسی کار ا با همسایگان میتوان جلو وضع نا خوش آیند در آینده را گرفت،نتیجه،فقط عزم ملی با پشتیبانی دولت و الویت قرار دادن بهبود محیط زیست و کاهش خشکسالیها تا مقدار زیادی از این تنش ها خواهد کاست.
  • ناشناس IR ۱۴:۱۸ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۱
    4 0
    با این حال فوج فوج مهاجر افغان وارد میکنیم با چند بچه.
  • علیرضا هادیان IR ۱۵:۲۵ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۱
    5 0
    نظر من این است مسله آب را فراجناحی حل کنیم .یادتان هست که روز دانشمندان ما از سایر کشور های جهان طرح دادن که بیایید ایران رود رابسازیم هزینه اش ده میلیارد دلار بود .گفتند یک میلیارد را ما میدهیم .بقیه آن را هم فیناس تهیه کنید .باین طرح 1-کویر سبز میشود2-جلو ورود مواد مخدر واشرار به کشور گرفته میشود 3-پس از شش سال با ترانزیت کالا از بنادر جنوبی به دریای خزر ‌‌‌‌‌‌‌هزینه های ساخت استمحال میشود .5-دومیلیون شغل ایجاد میشود .با نصب آبشیرین کنهای متعدد بنک خوار بار جهانی میشویم .خشکسالی از ایران رخت برمیبندد .دیدید جناحی برخوردکردید ونشد.الان به تکاپوافتاده اند تا با لوله کشی آب را به اصفهانوسمنان .وخراسان ها بیاورند
  • Fatemeh IR ۱۶:۲۸ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۱
    1 0
    حتما باید قحطی مطلق بیاد تا یه فکری بشه همه دست رو دست گذاشتن

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • پربازدید

    پربحث

    اخبار عجیب

    آخرین اخبار

    لینک‌های مفید

    ***