به گزارش سلام نو، قلعه میر غلام هاشمی مربوط به اوایل دوره پهلوی است و در شهرستان دره شهر، روستای هاشم آباد واقع شده است. این مکان در تاریخ ۱۶ مهر ۱۳۷۹ با شمارهٔ ثبت ۲۷۹۴ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
در ۸ کیلومتری شمال غرب دره شهر، در روستای «هاشم آباد» قلعه ای استوار برجای مانده که قلعه میر غلام هاشمی نامیده می شود. سنگ نوشته نصب شده بر در ورودی چنین حکایت دارد که این قلعه به دستور «میرغلام هاشمی» حاکم وقت روستا در سال ۱۳۰۳ اوایل حکومت پهلوی اول ساخته شده است. این قلعه ساخته شده از سنگ و گچ با ۳۵ اتاق تو در تو کاربرد نظامی- مسکونی داشته و به دلیل سبک خاص خود از استحکام زیادی برخوردار است. حیاط این سازه با درختان و حوضچه میان آن در کنار درها و پنجره های چوبی اتاق ها جلوه خاصی به این بنای ثبت ملی بخشیده است. اجزای سازنده بنای میر غلام هاشمی شامل برج و باروها، تیرکشها، چاه آب، بخش اداری و محل ذخیره مواد غذایی میباشد.
بنای قلعه به سبک دوره قاجاری و به شکل چهار ایوانی و با مصا لحی از سنگ و ملات گچ ساخته شده و با توجه به گذشت قریب یکصد سال از ساخت قلعه وضعیت ظاهری این بنای تاریخی به دلیل سبک معماری و نوع مصالح به کار رفته از استحکام قابل توجه برخوردار است. از خصوصیات این قلعه می توان به وجود سه عدد اتاقک نگهبانی در دو راس ضلع غربی و بالای سردر ورودی های ضلع شمالی اشاره کرد که احتمالاً محلی برای دیده بانی بوده و علاوه بر آن دور تا دور قلعه در قسمت بالای پشت بام با ارتفاع حدود یک متر جان پناه داشته که به شکل کنگره مانند بوده و این خود نشان دهنده این است که قلعه هم کاربرد نظامی و هم کاربرد مسکونی داشته است.
نمای بیرونی قلعه با گل و گچ اندود کاری شده و هیچ فضای خالی در دیوارهای بیرونی آن به چشم نمی خورد. در وسط حیاط قلعه همانند سایر قلاع موجود در ایلام، یک حوض تقریباً مربع شکل دارد که آب آن از طریق کانالی که از رودخانه منشعب می شود تامین می شد که پس از گذر از زیر دیوار ضلع جنوبی قلعه وارد حوض شده و از ضلع شمالی قلعه هم به خارج هدایت می شده است.
منبع: تریپ یار
نظر شما