به گزارش سلام نو، دریاچه های تار (دریاچه بزرگ) و هویر (دریاچه کوچک) از مقاصد طبیعت گردی استان تهران هستند و از جاهای دیدنی شهرستان دماوند به شمار میآیند که در روستایی به نام هویر در ۳۰ کیلومتری این شهر واقع شده اند. این دو دریاچه در فاصله ۵۰۰ متری از یکدیگر قرار دارند و از پدیده های زمین شناسی هستند که در اثر لغزش زمین به وجود آمده اند.
دریاچه های زمین ساختی تار و هویر در ۳۰ کیلومتری خاور شهرستان دماوند از دریاچه های آب شیرین کوهستانی هستند. این دریاچه ها در ارتفاع بیش از ۲۹۰۰ متر از سطح دریا قرار دارند و راه ارتباطی آنها، جاده ماشین روی دماوند-دریاچه تار است. این دو دریاچه در فاصله حدود ۵۰۰ متری از یکدیگر قرار دارند. بیشترین درازای دریاچه تار ۱/۳ کیلومتر و میانگین پهنای آن ۴۰۰ متر و درازی دریاچه هویر حدود ۹۰۰ متر و میانگین پهنای آن ۱۵۰ متر است.
دو دریاچه روی هم نزدیک به ۰/۷ کیلومترمربع وسعت دارند. سرشاخه آب هایی که به این دریاچه ها می ریزند، چشمه ساران کوه های قرهداغ، سیاه چال و شاه نشین در شمال و آبراهه های فصلی از جنوب است که قسمتی از آب آنها وارد دریاچه ها می شود و قسمتی دیگر، آب رودهای تار و هویر را تأمین می کنند. دریاچه های تار و هویر روی محور چین دار میان دو رشته کوه قره داغ (کوه دوبرار) در شمال و کوه زرین در جنوب واقع شده اند. سطح آب آنها در فصل های گوناگون سال متغییر است.
این منطقه دارای آب و هوایی کوهستانی است. موقعیت جغرافیایی منطقه ای که دریاچه تار در آن واقع است به گونه ای است که گرداگرد آن را با فواصل متفاوت کوه هایی در بر گرفته که از سطح دریاچه بین ۵۰ تا ۵۰۰ متر ارتفاع دارند. وجود این ارتفاعات در کنار یکدیگر بدون آنکه دره ای آنرا شکافته باشد موجب پیدایش گودالی شده است که دریاچه تار در آن تشکیل شده است. دریاچه تار در جهت شمالغرب به جنوب شرق امتداد یافته و طول آن حدود ۲۵۰ متر و عرض آن حدود ۱۵۰ متر می باشد. در اطراف دریاچه هیچگونه پوشش جنگلی و درخت وجود ندارد و بادهای غربی سرد همیشه در تار می وزند. در ایامی نه چندان دور آویشن های فراوانی در منطقه وجود داشته که به خاطر فرسایش شدید دیگر اثری از آنها باقی نمانده است.
تشکیل دریاچه
در باره چگونگی تشکیل این دو دریاچه، زمین شناسان (اشتال، ۱۸۹۷، آلنباخ، ۱۹۷۲، شهرابی، ۱۳۷۳) دیدگاه یکسانی دارند. شواهد زمینشناسی پیرامون دو دریاچه سبب شده تا آنها بر این باور باشند که در شکل گیری دو دریاچه، عملکرد توأم راندگی مُشا–فشم (آبیک، فیروزکوه، شاهرود) و کوه لغز پهلوی جنوبی دریاچه (زرین کوه) نقش اساسی داشته اند. بدین سان که حرکات جوان این راندگی در زمان کواترنر، سبب رانش به نسبت بزرگی از زرین کوه (رشته کوه های جنوب دریاچه) شده و با ایجاد پشته ای به بلندای بیش از پنجاه متر، سدی طبیعی در برابر روان آب های سطحی ایجاد و شرایط لازم برای انباشت آب فراهم آمده است. تیپ شیمیایی آب دریاچه تار، بر اساس مطالعات (لوفلروین، ۱۹۵۰) از نوع کلسیم، منیزیم، کربنات (۳–MgCO ۳ (CaCO است. دور تا دور دریاچه پر از فسیلهای گیاهی چندین هزارساله است.
از دماوند به سمت فیروزکوه، خروجی دلیچایی، روستای دهنار، روستای هویر و بعد از آن جاده خاکی بسیار ناهموار به طول حدود ۱۴ کیلومتر ما را به دریاچه تار می رساند. این دریاچه در میان خط الراس "دوبرار" و "زرین کوه" محصور شده است که بازمانده برف های زمستانی این قلل، زیبایی نمای اطراف دریاچه را دو چندان می کند. آب دریاچه بسیار سرد می باشد و البته به دلیل شیرین بودن سنگینی آن احساس می شود. این دریاچه ها در مدخل کوه و در ارتفاع ۳۲۳۰ متری قرار دارند و سطح آب آنها در فصل های گوناگون سال متغییر است. کوه دوبرار در کنار دو دریاچه تار و هویر ، یا به عبارتی جدا کننده این دو دریاچه از هم است.
جاذبههای منطقه
روستای کوهپایه ای هویر دارای جاذبه های دیدنی زیادی است. جاذبه های هویر شامل صخره های سنگی، چشمه سارها، آبشارها، دریاچههای نیلگون و غارهایی چون جول دره و ... است. فاصله روستای هویر تا دریاچهها حدود ۱۰ کیلومتر می باشد.
مسیر دسترسی به دریاچه
- شهر دماوند، آبادی چنار عربها، جاده معدن، آخر جاده خاکی، دریاچه تار.
- از طریق جاده ای که از راه تهران–فیروزکوه و نقطه ۹۸ کیلومتری آن یعنی دلیچای منشعب شده و از روستاهای یهر، لی پشت، مومج، دهنار و هویر عبور کرده و در ۲۸ کیلومتری به دریاچه تار رسیده و از ضلع جنوبی آن عبور کرده به جاده ای که از طریق دماوند به دریاچه منتهی می شود متصل می گردد.
- شهر دماوند، جاده فیروزکوه، جاده آسفالته آبادی آرو ادامه جاده خاکی، از آبادی آرو که رد شدید و پل دلیچای و دهنار را رد کردید به دریاچه هویر می رسید.
منبع: تریپ یار
نظر شما