به گزارش سلام نو، بوژان روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان نیشابور در استان خراسان رضوی ایران است. خانههای این روستا به شکل پلکانی است. بوژان در۱۳ کیلومتری شمال شرقی نیشابور و در دامنه ارتفاعات جنوبی رشته کوه بینالود، قرار دارد. ارتفاعات بلند، باغات سرسبز، آبشار، حواشی رودخانه و بافت مسکونی پلکانی، روستای بوژان را به یکی از مراکز مهم گردشگری شهرستان نیشابور تبدیل کرده است.
باغهای میوه، پیرامون روستای بوژان گسترده شدهاند که در فصول مختلف سال، چشماندازهای رویایی و رنگارنگی پدید می آورند و دوستداران طبیعت را مشعوف میکنند
بوژان با ارتفاع ۱۶۰۰ متر در ۱۳ کیلومتری شمال شرق نیشابور و ۱۲۰ کیلومتری مشهد واقع شده. بافت این روستا به شکل پلکانی است و از معماری سنتی و خاصی الهام گرفته که بازدید از آن خالی از لطف نیست.
روستای بوژان مروارید گردشگری نیشابور به حساب می آید. شهر نیشابور یکی از شهرهای مهم و پر رونق گردشگری ایران بوده است. در هنگام ورودتان به نیشابور می توانید از جاده آسفالتی که به این شهر ختم می شود، وارد این روستای زیبا با آب و هوایی خاص و طبیعتی منحصر به فرد شوید.
این روستای کوهستانی که در دره جنوبی بینالود قرار گرفته دارای آب و هوای معتدل کوهستانی با زمستان های سرد و تابستان های معتدل است. این وستا با مختصات جغرافیایی ۵۸ درجه و ۵۸ دقیقه طول شرقی و ۳۶ درجه و ۱۴ دقیقه عرض شمالی، در ۱۳ کیلومتری شمال شرقی نیشابور و ۱۲۰ کیلومتری مشهد قرار گرفته است.
روستای کوهپایهای بوژان در ارتفاعات جنوبی رشته کوه بینالود استقرار یافته و ارتفاع آن از سطح دریا ۱۶۰۰ متر است.
شرایط مساعد اقلیمی مانند آب و هوای معتدل و منابع غنی آب، تأثیر فراوانی در شکلگیری روستای بوژان به جا نهادهاند. بنای امامزادة روستا قدمت طولانی دارد.
روستای کوهپایهای بوژان بافت مسکونی متمرکزی دارد. این روستا در شیبی ملایم استقرار یافته و کوچههای پیچ در پیچ و نامنظمی دارد. معماری سنتی روستای بوژان، بسیار زیبا و شبیه به روستاهای پلهای است.
خانههای روستا، با سقفهای مسطح به صورت پلکانی احداث شدهاند و چشمانداز بسیار زیبایی را در دامان کوه پدید آوردهاند.
فضاهای خانههای روستا شامل اتاقهای خواب و استراحت، مهمانخانه، آشپزخانه، سرویس بهداشتی، انبار مواد غذایی، علوفه و طویله است.
مصالح به کار رفته در ساخت بناهای قدیمی روستا شامل گل، سنگ، خشت، آجر و چوب است. در ساخت خانههای جدید از مصالح سیمان، گچ، تیرآهن و مانند آن نیز استفاده شده است.
مردم روستای بوژان به زبان فارسی سخن میگویند.
وجه تسمیه
«در مورد وجه تسمیه بوژان چند نظریه وجود دارتد. اول اینکه بوژان به معنای رشد کرده است، دوم اینکه نام گیاهی است که برگ های ریز و ساقه های دراز دارد و در این روستا به وفور یافت می شود و سوم اینکه کلمه بوژان گرفته شده از پسوند مناطقی است به نام چشمه ساران یا مرغزاران.» اما در نهایت به گفته آقای رضوانی بوژان به معنای مکانی است که در آن درختان سرسبز و رودهای پر آب جاری است.
اقتصاد و محصولات بوژان
اقتصاد روستای بوژان بر پایه فعالیتهای زراعی، باغداری، دامداری، امور خدماتی و تولید صنایع دستی میباشد و میوه جات باغات مهمترین محصول عمده زراعی این روستا است. آلبالو، گیلاس، گردو، آلو و زردآلو و انگور از محصولات روستا میباشد و همچنین با توجه به تنوع گیاهی کوهستان اطراف، پرورش دام، تولید گوشت، پشم گوسفند و فرآوردههای لبنی در روستا رواج زیادی دارد. زنان نیز در فعالیتهای زراعی و دامداری، تولید صنایعدستی با مردان روستا همکاری مینمایند. گندم و جو مهمترین محصول زراعی این روستاست.
آداب و رسوم روستا
در روستای بوژان، آرامگاه امامزادهای قرار دارد که مراسم سنتی و مذهبی مردم روستا در آن برگزار میشود.
مردم روستای بوژان در ایام مختلف شادی و غم، آئینها و مراسم ویژه آن مناسبت را برگزار میکنند. شمایل خوانی از مراسم ویژه ایام محرم در این روستا است. برگزاری مجالس جشن و شادی در عید نوروز، سیزده به در و اعیاد شعبانیه و عروسیها در میان مردم روستا رواج دارد.
بهرهگیری از آوازها و آهنگیهای محلی خراسانی در جشنها و عروسیهای روستا معمول است. سازهای دوتار، ترانههای محلی را در مراسم شادی همراهی میکنند.
رقص چوب بازی، رقص معمول جوانان در مراسم عروسی است.
مردم روستای بوژان اغلب از پوشاک محلی استفاده میکنند. جوانان در جشن و شادی، لباس محلی بر تن میکنند.
پوشاک و صنایع دستی
لباس زنان روستا، از پارچههای طرحدار و رنگارنگ دوخته میشوند. قالیبافی و فرتبافی از صنایع دستی روستای بوژان است که به دست هنرمندانه زنان و دختران بوژانی انجام میشود.
غذاهای محلی
از غذاهای محلی روستای بوژان میتوان به بلغور شیر، کشک، کوکو قارچ، کلهجوش، حلوای محلی، فطیر مسکه، نان تفدون (تافتون)، انواع آش، کباب، خورشت و آبگوشت اشاره کرد.
جاذبههای گردشگری منطقه
به دلیل موقعیت مناسب بوژان در میان رشته کوه بینالود، امکان دسترسی به ارتفاعات قله شیرباد، کلمیش، دریاچه مرتفع چشمه سبز، خط الراس پایور و ... از این ناحیه فراهم شده است؛ بنابراین کوهنوردان زیادی از مسیر چشمه شکراب به قله شیرباد صعود میکنند. رشته کوه بینالود در محدوده بوژان دارای آبریزهای زیادی است که به صورت چشمه در سطح زمین جاری میشوند و تقریبا در تمامی مسیرهای کوهنوردی آن دسترسی به آب وجود دارد.
آبشار بوژان
بوژان در ارتفاعات سرسبز و سرشار از گلها و گیاهان دارویی قرار دارد و چشم اندار دره سرسبز روستا و رودخانه جاری آن همراه با منظره کشتزار و باغهای گسترده، جلوه بسیار زیبا و تماشایی دارند. روستا در شیبی ملایم در دو سوی دره در میان باغات واقع شده و خانهها در این شیب، به صورت پلکانی چیده شدهاند. از دیگر جاذبههای روستا آبشارهای زیبای بوژان است که از ارتفاعات شمالی روستا سرازیر میشود. این مناظر پس از طی چند ساعت پیادهروی از داخل روستا به سمت شمال قابل دسترس میباشد.
منبع: تریپ یار
نظر شما