به گزارش سلام نو، شهرستان سلسله با قرار گرفتن در شمال لرستان و با دارا بودن آب و هوایی معتدل یکی از پر بازدید ترین مناطق تفریحی استان است. وجود سه منطقه نمونه گردشگری، طبیعت بکر، چشمه سارها و سراب های بی نظیر سلسله را به یکی از زیباترین شهرستان های لرستان تبدل کرده است و اغلب این شهرستان را به نام «بهشت لرستان» می شناسند. در این میان آثار تاریخی متعدد نیز در این منطقه به ثبت رسیده که میتوان به قلعه مظفری سلسله اشاره کرد. قلعه مظفری نام دیگر الشتر است که از جاهای دیدنی شهرستان سلسله به شمار می رود. این قلعه مربوط به اواخر دوره قاجار و اوایل دوره پهلوی است و بیانگر تمدن و قدمت قوم لک است. این اثر در تاریخ ۱۰ مهر ۱۳۸۰ با شمارهٔ ثبت ۴۱۴۶ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
در دوره صفویه حکومت الشتر به امیران کرد سپرده شد. در اواخر سده ۱۳ شمسی، دژ استواری که قلعه مظفری نام گرفت، در خاور الشتر توسط مهدی خان امیرالعشایر و مهرعلی خان امیر منظم ساخته شد. این آبادی مدتی به نام قلعة مظفری و مرکز دهستان الشتر شناخته می شد همچنین در آغاز سده حاضر به این نواحی «سلسله» نیز گفته می شده است و ییلاق برخی ایلات و طوایف لک مانند ترکاشوند، یوسف وند و حسن وند و کولی وند بوده است. مدتی مهرعلی خان در این قلعه حکمرانی کرد ولی سرانجام توسط حاکم نظامی لرستان دستگیر و اعدام شد. مهرعلی خان در حدود سال ۱۲۶۰خورشیدی در الشتر به دنیا آمد و از مخالفان حکومت رضا خانی و امیران منتسب به ایشان بودند. قیام او به همراه اعظم السلطنه کاکاوند (خان لره) و طوایف متحد دلفان بر علیه نظرعلی خان امیر اشرف از حوادث مهم زندگی او به شمار می رود. قشون مهر علی خان بالغ بر سه هزار سواره نظام بوده که همگی با یک بازوبند قرمز بر دست چپ شناخته میشدند.
ویژگیهای معماری
معماری این اثر تاریخی مربوط به پهلوی اول بوده و از مصالحی چون آجر، چوب و خشت خام استفاده شده و معماری آن طاق ضربی می باشد. این بنای تاریخی با مساحت کلی ۷۵۰ مترمربع و مساحت هر طبقه ۲۷۰ مترمربع می باشد. قلعه مظفری در دو طبقه با پلان مستطیل و به شکل جنوبی ساخته شده که دارای چهار برج مدور در چهار گوشه آن است که فقط یکی از برج های آن باقی مانده است. طبقه اول قلعه تاریخی مظفری به شیوه معماری سنتی و طبقه دوم با تیر چوبی ساخته شده که در قسمت شمال غربی دارای مقداری تزئینات گچی است و بخش شاخص بنا برج آن است که این برج نیز با سنگ و آجر ساخته شده است. در گذشته بخشی از این بنای تاریخی به عنوان دارالحکومه و بخش دیگر آن به عنوان محلی برای برگزاری مراسمات ملی و مذهبی استفاده شده به طوری که در مناسبت های مذهبی و در ایام مختلف سال این مکان برای روضه خوانی و برگزاری مراسم عزاداری استفاده می شد.
موقعیت مکانی
این قلعه در الشتر (شهرستان سلسله)، خیابان ۲۴ متری امتداد خیابان امام واقع شده است.
منبع: تریپ یار
نظر شما