به گزارش سلام نو، سامان زیباترین شهرستان چهارمحال و بختیاری است و تنها نقطه ای از کشور است که در حال حاضر می توان رودخانه پرآب زاینده رود را به تماشا نشست. این شهرستان دارای پل های تاریخی بسیاری از قبیل پل زمانخان، پل هوره، پل کاهکش، پل چوبی و ... است. این پل های تاریخی و زیبا بر روی زاینده رود خروشان بنا شده و تاریخی بودن و معماری خاص آنها بر رودخانه زاینده رود جاذبه های گردشگری بسیار ارزشمندی ایجاد کرده است. مهمترین این پل ها پل تاریخی «زمانخان» است و از بی نظیر ترین جاذبه های دیدنی شهرستان سامان در استان چهارمحال و بختیاری به شمار می رود که در فهرست آثار ملی به شماره ۱۷۴۴ ثبت شده است. این پل به دستور زمان خان، از خاندان ایل بیگی و از سرداران معروف شاهان صفوی ساخته شد. گردشگاه پل زمان خان دارای امکانات رفاهی کاملی از جمله امکانات اقامتی، سرویس بهداشتی، رستوران و چایخانه است.
در حالی که همه مردم کشور زاینده رود را با استان اصفهان و سی و سه پل می شناسند اما زیبایی اصلی رودخانه زاینده رود در چهارمحال و بختیاری قابل مشاهده است. پل زمان خان سامان با قدمتی که به دوره صفویه بازمی گردد، از زیباترین پل های ساخته شده روی زاینده رود به شمار می رود. پل زمان خان یکی از بناهای با ارزش و قدیمی روستای ایل بیگی واقع در شهرستان سامان است که دارای دو دهانه، ۳۰ متر طول، پنج متر عرض و ارتفاع ۱۲ متر است که در سال ۱۰۲۲ هجری قمری بنا گذاشته شده است. این پل برروی سه پایه سنگی طبیعی با مصالحی از آجر با ملات گچ و خاک در تمام بدنه و طاق ها و سنگ در پایه ها ساخته شده است. پل زمانخان در ۲۲ کیلومتری شمال شهرکرد قرار دارد. ورودی جنوبی پل از سمت روستای ایل بیگی می باشد که در این مسیر دهکده سیاحتی زاگرس و ورودی شمالی پل از سمت شهرستان سامان قرار دارد. این پل زیبا به دلیل تاریخی بودن و معماری خاص و همچنین قرار گرفتن بر روی رودخانه خروشان زاینده رود دارای طبیعت سرسبز و بسیار زیبایی در فصل بهار است. این منطقه دارای باغات بسیار زیادی است و هوای خنکی دارد، و از امکانات تفریحی مثل رفتینگ نیز برخوردار است و در تمام فصول سال میزبان گردشگران بسیاری از سراسر کشور است.
این پل به دستور زمان خان؛ یکی از سرداران معروف شاهان صفوی، زمانیکه دامنه کوچ آنها تا منطقه سامان می رسید، بر روی رودخانه زاینده رود احداث گردید. پل زمان خان سه بار یکی در سال ۱۲۰۲ توسط کارگزاران حکومت صفوی، بار دوم توسط خوانین روستای ایلبیگی در سال ۱۳۲۹ هجری قمری و بار سوم در ۱۳۲۱ شمسی به وسیله حاج عبدالحسین قزوینی مالک قریه «چم عالی» به طور کامل تعمیر و مرمت و استحکام این پل با احداث دیوار سنگی در طرفین آن، دو چندان شد. در ادوار گذشته ایلات و عشایر قشقایی و مسافران از روی این پل عبور می کردند ولی در حال حاضر پل زمانخان بیشتر جنبه گردشگری دارد و مالک آن میراث فرهنگی استان چهارمحال و بختیاری است که هر سالِ آن را به بخش خصوصی واگذار میکند. قرار گرفتن پل زمانخان بر روی زاینده رود ، این منطقه را مهمترین قطب گردشگری استان چهارمحال و بختیاری تبدیل کرده است. می توان گفت بعد از کشاورزی، مهمترین منبع درآمد مردم محلی این شهرستان، جذب گردشگران به وسیله این پل تاریخی است. این پل از مهم ترین نماد های مردم محلی شهرستان سامان به حساب می آید. اطراف پل مملو از باغ های فراوان با درختان گوناگون میوه همچون بادام و گردو می باشد که مناظر زیبایی را بوجود آورده است، منطقه ای که پل زمانخان در آن قرار دارد در روزهای تعطیل پذیرای سیل گردشگران است. در اطراف این پل شالیزار های برنج محلی با عطر و بوی خاصی که به برنج لنجان معروف است به چشم میخورد. بیشتر ماهیان رودخانه زاینده رود ماهی قزل آلای وحشی (گوشت صورتی) می باشد که افراد محلی و گردشگران به صورت تفریحی به جز فصل تولید مثل ماهیان اجازه صید ماهی را نیز دارند.
امکانات رفاهی گردشگاه پل زمانخان
گردشگاه پل زمانخان دارای امکانات رفاهی کامل و متنوع است. امکانات هتل، کمپ و ویلا به صورت اجاره ای و همچنین سرویس بهداشتی و رستوران و چایخانه در این محل دیده می شود. گردشگرانی که به این منطقه تفریحی می روند، امکان اقامت چند روزه را در این طبیعت زیبا دارند. «دهکده زاگرس» در بالای پل زمانخان واقع شده که دارای واحد های اقامتی مشرف به رودخانه و پل است. در اطراف پل نیز استراحتگاه های موقت روزانه طراحی شده است که سایه درختان حاشیه رود، بر استراحتگاه ها سایه می اندازند تا مسافران و گردشگران اقامت راحت و چند ساعته داشته باشند. همچنین در مسیر حرکت به سمت پل و در پنج کیلومتری آن، باغ های پذیرایی بسیاری قرار دارند. در مسیر رودخانه نیز تورهای رفتینگ در آب های خروشان رودخانه وجود دارد که بسیار هیجان انگیز است و برای تفریح گردشگران در نظر گرفته شده اند. رفتینگ مسیری هفده کیلومتری از سوادجان تا پل زمانخان را در بر می گیرد که به صورت چهار ساعته و با هیجان بسیار برگزار می شود. از امکانات دیگر این گردشگاه وجود پل معلق ساخته شده بر روی رودخانه است که عبور از آن لذت خاص و هیجان فوق العاده ای دارد. عکاسی با لباس محلی و استفاده از ازارچه محصولات محلی نیز از دیگر امکانات گردشگری این منطقه است.
جاذبههای گردشگری سامان
شهرستان سامان چهارمحال و بختیاری از نظر جاذبه های گردشگری دارای تنوع بسیار است. این شهرستان با داشتن جاذبه های گردشگری متنوع و خاص میزبان بیشترین گردشگران استان است و هرسال رتبه اول بیشترین مسافر را در سطح استان کسب می کند. وجود باغات گسترده میوه و مناظر طبیعی بسیار زیبا، روستاها تاریخی، پل های تاریخی بر روی رودخانه زاینده رود، امکان انجام ورزش رفتینگ بر روی رودخانه زاینده رود و... از مهمترین ظرفیت های منطقه است. باغات شهرستان سامان یک سوم باغات استان را شامل می شوند.
منبع: تریپ یار
نظر شما