۱۶ خرداد ۱۴۰۱ - ۲۰:۴۵
کد خبر: 55363157

لب چال از محله های خیلی قدیمی قم است که مرکزشهرنشینی قم بود. آب انبار حاج غفور در لب چال قرار دارد که به گفته قدیمی ها نزدیک غروب افراد برای بردن آب به صف می ایستادند تا آب از آب انبار ببرند.

 لب‌چال آب‌انبری تاریخی در قم

به گزارش سلام نو، آب ‌انبار لب چال قم مربوط به اواخر دوره قاجار است و در تاریخ ۲ آبان ۱۳۸۲ با شمارهٔ ثبت ۱۰۵۶۸ به‌ عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

 لب‌چال آب‌انبری تاریخی در قم

قدم در کوچه پس کوچه های بافت قدیمی شهر قم که بگذاری به آب انبارهایی  می رسی با قفلی بزرگ بر سر در آن، نگاهی که  از پشت میله های سردر  به داخل آب انبار بیندازی محوطه ای تاریک با پله های بسیار به چشم می خورد. آب انبارها از بناهای عام المنفعه ای بودند که توسط عوامل دولتی، خیرین محلی وحتی با همیاری مردم در مکان های مناسب ساخته می شده است. آب انبارها اغلب به وسیله آب حاصل از نزولات جوی یا هدایت آب قناتها و رود خانه های فصلی یا دایم پر می ‌شده است. در بسیاری از آب انبارها پاشیرهای متعدد (محل برداشتن آب از آب انبار) در ارتفاع های مختلف وجود داشته که به تدریج و با کاهش آب مخزن و پائین رفتن سطح آب از شیر های مختلف استفاده می شده است. این بناها به دلیل ماهیت آنها همیشه در عمق زمین ساخته می شده است. در این سازه های آبی علاوه بر سنگ یا آجر از ملات ساروج استفاده  شده است، ساروج  از مهمترین ملات های آهکی علاوه بر استحکام بخشیدن به بنا خاصیت نفوذ ناپذیری نسبت به آب را هم داشته است. آهک در واقع خاصیت گندزدایی داشته و آب را ضد عفونی می کرده که موجب پیشگیری از تعفن و مانع از رشد میکروارگانیسم ها می شده است.

به مناسبت روز قم صورت گرفت/زیباسازی و نورپردازی دو آب‌انبار « لب چال» و

لب چال از محله های خیلی قدیمی قم است که مرکزشهرنشینی قم بود. آب انبار حاج غفور در لب چال قرار دارد که به گفته قدیمی ها نزدیک غروب افراد برای بردن آب به صف می ایستادند تا آب از آب انبار ببرند. اسم اولیه این محله منجان بوده و بعد از ورود اعراب و اسلام آوردن قمی ها میدان کهنه یا بازاری حایل بین دو قسمت اعراب و قمی ها شد. در قسمت شمالی اعراب محله عربستون را بوجود آوردند و در جنوبی که همین لب چال است بومی های قمی ماندند که این منطقه از نظر موقعیت شمال عربستون و جنوب آن میدان میر و شرق آن گذر شاه حمزه و غرب آن خیابان ۴۵ متری عمار یاسر فعلی قرار دارد. ساخت این بنا مربوط به دوره قاجار بوده و تا حدود پنجاه سال پیش کاربری داشته و همچنین ثبت آثار ملی شده است. نکته جالب این آب انبار داشتن سه عدد پاشیر بود تا مردم بتوانند در سطوح مختلف از آن آب برداشت کنند.

آب ‌انبار لب چال قم

موقعیت مکانی

قم، خیابان ۴۵ متری عمار یاسر، کوچه عمار یاسر ۵

 منبع: تریپ یار

کد خبرنگار: ۲۵
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • پربازدید

    پربحث

    اخبار عجیب

    آخرین اخبار

    لینک‌های مفید

    ***