به گزارش سلام نو، گهواره دید یک مکان دیدنی دور از هیاهوی شهر است که با نام های مختلفی از جمله: گهبانه دید، گنبد عضد، گهواره زید، گهواره دیو و... شناخته می شود. عضدالدوله (۳۳۷-۳۷۲ ه.ق) در دوره دیلمیان پس از ساخت دروازه قرآن، گهواره دید را در قله کوه های شرقی دروازه قرآن به نام کوه چهل مقام(کوه های شمال شرقی شیراز) بنا کرد.
وی با سنگ و ساروج در بلندترین نقطه شهر چهارطاقی یا ۴ ستونی به طول و عرض ۴*۴ متر با ارتفاع ۳ متر ساخت که در بالای آن گنبدی مخروطی شکل با ارتفاع ۳.۵ متر به چشم می آید. هدف عضدالدوله از ساخت گهواره دید این بودکه سربازان و دیدبانان شهر تسلط بهتری بر دروازه ها، معابر ورودی و خروجی، شاهراه ها، و تنگ الله اکبر و همچنین خبررسانی از راه های مختلف مانند استفاده از بوق و شیپور، آتش روشن کردن هنگام شب یا تاریکی، تابش نور آینه و راه انداختن دود بود. معماری این چهار طاق مشابه معماری دوره ساسانی است؛ ایستادن در این مکان دنج و آرام و دیدن شیراز از این فاصله لذت خاصی دارد. گهواره دید در پنجم دیماه ۱۳۵۲ با شماره ۹۶۱ ثبت آثار ملی شد. برای رفتن به گهواره دید باید از پارک کوهپایه(چون این پارک در سینه کش کوه ساخته شده کوهپانه نامیدند) گذر کنید و در میانه کوه با طی کردن پله های سیمانی به بام شیراز برسید.
در سال ۱۳۸۱ تعداد ۸ شهید گمنام در کنار گهواره دید به خاک سپرده شد و با ایجاد فضای سبز یک مکان تفریحی به وجود آمد روز های جمعه گروه های مذهبی برای قرائت دعای ندبه در کنار مزار شهیدان گردهم جمع می شوندو از فضای معنوی و طبیعی نهایت استفاده را می برند.
منبع: گردشگری ۷۲۴
نظر شما