به گزارش سلام نو، یارانه معیشتی جدید دولت رئیسی برای اولین بار از اردیبهشت سال ۱۴۰۱ پرداخت شد. با توجه به افزایش قیمتها، دولت سیزدهم برای جبران رفاه از دست رفته خانوار و کمک به معیشت آنها اقدام به افزایش یارانه معیشتی کرده است. با افزایش یارانه معیشتی سه دهک پایین درآمدی توسط دولت به هر نفر ۴۰۰ هزار تومان، قدرت خرید دهک اول درآمدی روستاییان (فقیرترین دهک) ۲.۵ برابر میشود.
پس از واریز دو مرحله یارانه نقدی ۳۰۰ و ۴۰۰ هزار تومانی به حساب سرپرستان خانوار، برخی از اعضای اقتصادی دولت احتمال تبدیل آن به کالابرگ الکترونیکی را مطرح کردند. اما شب گذشته ابراهیم رئیسی اعلام کرد که فعلا موضوع کالابرگ منتفی است و تا وضع کالا برگ اطمینان بخش نشود، پرداخت نقدی یارانه معیشتی ادامه پیدا میکند.
حال با قطعی شدن پرداخت یارانه نقدی، سوال پرتکرار سرپرستان خانوار این است که چه زمانی یارانه معیشتی تیرماه به حساب آنها واریز میشود. اما با این وجود هنوز سازمان هدفمندی یارانه ها، وزارت کار و تیم اقتصادی دولت زمانی مشخصی برای واریز یارانهها اعلام نکرده اند.
اگر زمان واریز یارانهها ماههای قبل را بررسی کنیم، میتوانیم محدوده زمانی احتمالی واریز یارانه تیرماه را پیدا کنیم. دولت یارانه اردیبهشت و خرداد را در ساعت ۲۴ روز دوشنبه ۱۰ اردیبهشت واریز کرد. در فروردین نیز واریز روز ۲۰ فروردین، در اسفند ۱۴۰۰، روز بیستم، در بهمن بیستم، در دی ماه بیست و یکم و در آذر ماه بیستم یارانه نقدی به حساب سرپرستان خانوار انجام شد.
با نگاهی به این آمارها میتوان پیش بینی کرد که دولت یارانه نقدی (معیشتی) را بیستم یا بیست و یکم تیرماه به حساب سرپرستان خانوار واریز خواهد کرد. اما میتوان دهم را هم جز احتمالات در نظر گرفت. / فرارو
افزایش یارانه سه برابری برخی خانوارها
براساس مصوبه مجلس، فرزندان خانوادههای دهکهای اول تا چهارم دارای حداقل ۳ فرزند تحت تکفل که هیچکدام از والدین در دستگاه های مذکور ماده ۲۹ قانون برنامه ششم توسعه ایران شاغل نمی باشند، به میزان ۳ برابر یارانه مصوب سایرین دریافت نمایند.
یعنی گروهی از خانوارها با داشتن سه شرط یارانه فرزندانشان سه برابر میشود:
در چهار دهک اول قرار داشته باشد.
حداقل سه فرزند داشته باشند.
هیچ یک از والدین کارمند دولت نباشد
خبر مهم برای جاماندگان و معترضان یارانه معیشتی
به دنبال صحبتهای رئیسجمهور، سازمان هدفمندییارانهها آخرین وضعیت مربوط به بررسی درخواست جاماندگان و معترضان یارانه جدید را اعلام کرد.
سازمان هدفمندییارانهها آخرین وضعیت مربوط به بررسی درخواست یارانه جاماندگان و معترضان را اعلام کرد.
طیبه حسینی، سخنگوی سازمان هدفمندی یارانهها در خصوص آخرین وضعیت جاماندگان یارانه معیشتی به تجارتنیوز گفت: حدود ۲٫۵ میلیون نفر جامانده یارانه داشتیم. طبق بررسی وزارت رفاه از این عده، گروهی به تشخیص وزارترفاه در دهکهای اول تا نهم قرار گرفتند.
وی ادامه داد: این افراد از سوی وزارت رفاه به سازمان هدفمندی یارانهها معرفی شدهاند تا در لیست یارانهبگیران تیر قرار بگیرند.
حسینی افزود: علاوه براین از این میان این ۲٫۵ میلیون نفر، برخی هم به تشخیص وزارت رفاه، مشمول دهک دهم درآمدی هستند. طبق برنامه اصلاح ارزترجیحی به این گروه از شهروندان یارانه معیشتی تعلق نمیگیرد اما در مقابل حق ثبت درخواست اعتراض و رسیدگی مجدد محفوظ است.
احتمال پرداخت یارانه به معترضان در تیر
سخنگوی سازمان هدفمندی یارانهها همچنین در خصوص آخرین وضعیت رسیدگی به درخواست معترضان یارانه معیشتی گفت: رسیدگی به درخواست این افراد از ابتدا با وزارت رفاه بود. با تاکید شب گذشته شخص رئیسجمهور انتظار میرود که وزارت رفاه اسامی معترضان مستحق دریافت یارانه را تا موعد پرداخت یارانه تیر در اختیار سازمان هدفمندی یارانهها قرار دهد.
وی یادآور شد: وظیفه رسیدگی به درخواست معترضان و جاماندگان یارانه معیشتی با وزارت رفاه است و سازمان هدفمندی یارانهها فقط مطابق لیست ارائه شده از سوی وزارت رفاه یارانه معیشتی را واریز میکند.
حسینی افزود: باتوجه به اینکه موعد پرداخت یارانه معیشتی بیستم هر ماه خواهد بود، وضعیت معترضان و جاماندگان یارانه جدید تا این تاریخ روشن میشود. در این میان برای کسانی که اعتراضشان مورد قبول واقع نشده است، امکان ثبت اعتراض وجود خواهد داشت.
سخنگوی سازمان هدفمندی یارانهها در عین حال برای چندمین بار تاکید کرد: این سازمان به هیچ وجه برای هیچ کس پیامکی در ارتباط با دریافت یارانه نقدی ارسال نمیکند. بنابراین شهروندان مراقب پیامک افراد سودجو باشند و فریب آنها را نخورند.
یارانه پرداختی حذف می شود
پس از دو سال از آغاز پرداخت یارانه تورم ایجاد شد و این تورم به گونهای بود که چند برابر درآمد مردم بابت این قضیه افت کرد و زیان این ۴۵ هزارو ۵۰۰ تومان بسیار بیشتر از منفعت آن بود.
بودجه سال ۱۴۰۱ در حالی کمتر از دو ماه دیگر باید برای بررسی به مجلس ارایه شود که بزرگترین چالش آن یعنی کسری احتمالی منابع پیشبینیهایی را برای حذف برخی یارانهها قوت میبخشد. این در حالی است که اخبار مشخصی از جلسات برگزار شده پیرامون لایحه بودجه سال آینده به بیرون درز نکرده و حتی روز یکشنبه نیز مجلس در اینباره جلسه غیرعلنی برگزار کرد.
مسعود میرکاظمی، رییس سازمان برنامه و بودجه در جلسه اخیر ستاد تهیه و تدوین لایحه بودجه سال ۱۴۰۱، با اشاره به موضوع یارانههای نقدی گفته است با توجه به توزیع یارانهها در بخشهای مختلف، آثار مثبت و اثربخشی مطلوب و قابل قبولی در بهبود سفره مردم، شاخصهای کلان اقتصادی و بخش تولید دیده نمیشود و بهبود اثرگذاری هدفمندسازی یارانه نیاز به مطالعه علمی و کارشناسی دارد.
البته پیش از این امید حاجتی در مورد احتمال حذف یارانهها در شهریور ماه گفته بود برای بهینهترین تصمیم به حال مردم و جامعه، تاکنون نشستهای متنوعی با دستگاههای ذیربط برگزار شده است که پس از جمعبندی کلیه نظرات کارشناسان این حوزهها، بهترین تصمیم برای ارائه و تصویب در لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ به ستاد بودجه کشور در قالب بسته پیشنهادی هدفمندی ارائه خواهد شد.
حاجتی عنوان کرده بود که برنامه حمایتی پیشنهادی علاوه بر فقرزدایی باید به گونهای طراحی شود که فاصله طبقاتی در جامعه به حداقل برسد و وضعیت ضریب جینی در جامعه بهبود پیدا کند و باید به کلیه سطوح افراد در جامعه و رفع فقر آنها توجه شود.
نظرات