حضرت فاطمه(س) الگویی بارز و نمونه برای تمامی شیعیان جهانیان هستند. ایشان الگویی اخلاقی برای تمام انسان‌‎ها هستند به خصوص در همسرداری و تربیت فرزندان نمونه هستند.

حضرت فاطمه(س) الگویی نمونه در همسرداری و تربیت فرزند

فرهنگ و هنر: حضرت زهرا یک الگوی کامل برای زن ها می باشد که با آشنایی با روش همسرداری حضرت زهرا می توانید یک زندگی سالم و موفق داشته باشید.

شخصیت فاطمه زهرا(س) الگویی کامل برای انسانها و مخصوصا خانمها است. کرامت و سجایای اخلاقی ایشان در همسرداری و تربیت فرزندان و موارد بسیار دیگر به اندازه ای مثال زدنی است که مسلمانان ایشان را به عنوان اسوه و الگویی کامل می دانند. به همین دلیل در این بخش از دین و مذهب به اختصار به شیوه همسرداری برترین بانوی دو عالم اشاره می کنیم:

حضرت فاطمه(س) الگویی نمونه در همسرداری و تربیت فرزند

شوهرداری حضرت فاطمه(س)

برای زن، بزرگترین موفقیت و ارزش این است که در شئون گوناگون زندگی، خشنودی همسرش را به دست آورد و از هر گونه عملی که موجب ناراحتی شوهر می گردد پرهیز نماید. حضرت علی(علیه السلام) می فرمایند:«جهاد زن، خوب شوهرداری است»(حکمت ۱۳۶، ص ۶۵۸)

زن برای این که بتواند در این جهاد پیروزمند باشد، باید تمام سعی و تلاش خود را بکار گیرد تا خانه را محل آرامش مرد قرار دهد.

همسرداری حضرت فاطمه زهرا(س)، بهترین الگو برای زنان مسلمان است چرا که رفتار ایشان با حضرت علی(ع) در عالی ترین مرحله صفا و مهربانی بود. حضرت فاطمه(س) هرگز خاطر همسرش را نرنجانده و همواره یار و یاور حضرت علی(ع) در زندگی بود.

سازگاری با همسر

حضرت علی(ع) در زمینه سازگاری با همسر، درباره ی حضرت فاطمه(س) می فرماید:

«فاطمه(س) مرا به خشم نیاورد و مخالفتی با امر من نکرد و هر وقت نگاهش می کردم، تمام غم هایم زایل می شد.»(مناقب خوارزمی، اخطب خوارزم، ص ۲۵۶)

فرمان پذیری و رعایت حق مدیریت شوهر در خانه

پس از حادثه تلخ سقیفه، سران حکومت جدید(عمر و ابوبکر) برای تغییر فضای جامعه و شاید جلب نظر افکار عمومی مسلمانان تصمیم گرفتند تا به ملاقات حضرت زهرا (س) رفته و از ایشان دلجویی نمایند اما حضرت حضرت فاطمه(س) برای ابراز خشم و ناراحتی خود از آنها اجازه ملاقات نمی دادند تا اینکه آنها به حضرت علی(ع) متوسل شده و خواستند تا حضرت فاطمه(س) را راضی کنند.

حضرت علی(ع) بدون اینکه فشاری به همسرشان بیاورند قضیه را مطرح کردند؛ حضرت فاطمه(س) در پاسخ فرمودند:

الْبَیْتُ بَیْتُکَ وَ الْحُرَّةُ زَوْجَتُکَ افْعَلْ مَا تَشَاءُ :علی جان! خانه، خانه توست و من همسر تو هستم، هر آنچه می خواهی انجام بده. (بحارالانوار، ج۲۸، ص۳۰۳)

حضرت فاطمه(س) الگویی نمونه در همسرداری و تربیت فرزند

الگوی زنان در بردباری

بر اساس صریح آیات و روایات، مشکلات و مصیبت هایی که بر انسان در طول زندگی وارد می شود، یا آزمایش است، یا کفاره گناهان و یا عامل ارتقاع درجات. بدون شک رسیدن انسان به مقام و درجات عالی بدون موفقیت در آزمایشات سخت الهی غیر ممکن است. حضرت فاطمه(س) مانند پدر بزرگوار خود، با انواع مصائب و گرفتاری ها مواجه شد و همه آنها را برای رضای خدوند تحمل کرد تا اندازه ای که در تحمل و بردباری سرآمد و الگوی دیگران می باشد.

بازی با کودکان

حضرت فاطمه(س) با فرزندانش همبازی می شد و به این نکته توجه داشت که در بازی، نوع الفاظ و حرکات مادر، سرمشق کودک، قرار می گیرد. نقل شده است که حضرت با فرزندش امام حسن مجتبی(ع) بازی می کرد و او را بالا می انداخت و برایش شعر می خواند. (مناقب ابن شهرآشوب، ج ۳، ص ۳۹۴)

توجه به حضور و غیاب فرزندان

روزی پیامبر صلی الله علیه و آله دخترش فاطمه(س) را مضطرب و ناراحت، پشت درب خانه ایستاده دید، آن حضرت فرمود:چرا اینجا ایستاده ای؟

حضرت فاطمه(س) عرض کرد:فرزندانم صبح بیرون رفته اند و تاکنون از آنها هیچ خبری ندارم. پیامبر به دنبال آنها روانه شد و آنها را به سلامت باز گرداند. این واقعه خود نمونه ای گویا از توجه و اهمیت دادن حضرت زهرا(س) به حضور فرزندان خردسالش بود. ( مفاتیح الجنان، زیارت امام حسین (ع)، رفتار حضرت زهرا(س) با فرزند، ۳۲)

اظهار محبت و احترام به همسر

از نقلهای تاریخی روشن می شود که این اصل مهم در زندگی آن بزرگواران مورد توجه بوده است. صرف محبت و احترام قلبی برای تداوم گرمی و نشاط خانواده کافی نیست بلکه بیان خوبی ها و کمالات همسر تاثیر شایسته ای دارد. فاطمه زهرا علیهاالسلام به گونه های مختلف به بیان محبت و احترام نسبت به همسرش می پرداخت. از جمله در محضر پدرش، حضرت علی علیه السلام را بهترین یاور و بهترین همسر می خواند. (بحارالانوار ج ۴۳، ص ۱۱۷)

حضرت فاطمه(س) الگویی نمونه در همسرداری و تربیت فرزند

آراستگی برای همسر

بنا به برخی گزارشات، حضرت زهرا(س) از نوع خاصی عطر و مشک استفاده می کرده است. (امالی طوسی، ص۴۱)

عدم سرزنش شوهر بر مشکلات اقتصادی

یکی از رفتارهای آموزندۀ حضرت فاطمه(س) در برخورد با همسر بود که هرگز حضرت علی(ع) را به خاطر فقر و مشکلات اقتصادی که همیشه با آن مواجه بودند، سرزنش نمی کرد.

کمبود امکانات از ویژگیهای بارز تاریخ صدر اسلام و به ویژه زندگی خانواده حضرت فاطمه(س) بود،حتی برخی زنان قریش به ایشان به خاطر ازدواج با مردی فقیر طعنه زدند،(ارشاد مفید۱/۳۶) اما در هیچ جا گلایه ای از این بابت نداشتند و بنابر برخی گزارشات با نخ ریسی برای دیگران به اقتصاد خانواده کمک هم می کردند. (امالی صدوق، ص۳۲۹- مناقب خوارزمی، ص۲۶۸)

فداکاری و صبر بر فقر

صبح یکی از روزهایی که علی(ع) و فاطمه(س) در کنار هم بودند، علی(ع) برای رفع گرسنگی شدید خود، غذایی را از همسرش طلب کرد.

زهرا(س) گفت: خود دو روز است که چیزی نخورده ام و هرچه در خانه بود برای شما و فرزندان آوردم.

علی(ع) فرمود:چرا مرا از این امر آگاه نساختی تا برای تهیه غذا اندیشه ای کنم.

زهرا(س) پاسخ داد: از خدای خود شرم کردم که چیزی از تو بخواهم که انجام آن برایت دشوار باشد.

امام علی(ع)فرمود:چرا به من اطلاع ندادی؟

حضرت زهرا(س)پاسخ داد:کَانَ رَسُولُ اللَّهِ(ص) نَهَانِی أَنْ أَسْأَلَکَ شَیْئاً فَقَالَ:لَا تَسْأَلِی ابْنَ عَمِّکِ شَیْئاً إِنْ جَاءَکِ بِشَیْءٍ عَفْواً وَ إِلَّا فَلَا تَسْأَلِیهِ؛

رسول خدا(ص) مرا نهی فرموده است که از تو چیزی بخواهم و به من سفارش کرده است که:از پسر عمویت چیزی درخواست نکن اگر خودش چیزی آورد، بپذیر؛ وگرنه خودت درخواست نکن.

(بحارالانوار، ج ۴۳، ص ۶۰؛ فاطمه من المهد الی الحد، ص ۲۵۴ )

حضرت فاطمه(س) الگویی نمونه در همسرداری و تربیت فرزند

این ویژگی اخلاقی حضرت فاطمه(س) پیام های مختلفی برای انسان دارد مانند:

۱. در زندگی مشترک، مقدم داشتن دیگری بر خود و گذشت از حق خویش یکی از زیباترین پیام های اخلاقی این روایت است. این موضوع باعث تقویت و استحکام بنیاد خانواده می شود زیرا با رعایت این خصوصیت، بسیاری از اختلافات و مشاجره ها در خانواده به اتمام می رسد.

۲. قانع بودن در زندگی به معنی عدم کار و تلاش و بی توجهی به مایحتاج زندگی نمی باشد زیرا اهمیت دادن به معیشت زندگی از جمله مهترین دستورات اقتصادی آموزه های اسلامی است.

۳. قناعت در زندگی روح رضایتمندی را تقویت کرده و مشکلات اقتصادی را قابل تحمل می کند.

۴. ابراز نارضایتی و شکوه در سخت های زندگی باعث می شود تا مشکلات غیر قابل تحمل شوند با صبر و بردباری می توان به همسر خود در رفع سختی ها کمک کرد.

کد خبرنگار: ۲۵
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • پربازدید

    پربحث

    اخبار عجیب

    آخرین اخبار

    لینک‌های مفید

    ***