سلام نو - سرویس گردشگری: از جاده تبریز-بستان آباد که میگذرید، حواستان باشد از دیدنیهای این مسیر غافل نشوید. تالابی در دل طبیعت که مثل تصویری از یک نقاشی است، جلوی چشمانتان ظاهر میشود. تالاب قوری گل از مهمترین جاذبههای استان آذربایجان شرقی است.
تالاب در کجا قرار دارد؟
تالاب قوری گل در ۴۰ کیلومتری جنوب شرقی تبریز، در ۱۵ کیلومتری غرب شهر بستانآباد و در نزدیکی روستای یوسفآباد قرار دارد.
برای دسترسی به تالاب، در جاده ترانزیت تبریز به بستانآباد، بهسمت جنوب شرقی تبریز پیش برانید. حدود ۱۵ کیلومتری بستانآباد و در قسمت شمال جاده، به تالاب قوری گل خواهید رسید.
- آدرس: استان آذربایجان شرقی، ۴۰ کیلومتری جنوب شرق تبریز، ۱۵ کیلومتری غرب شهر بستانآباد
ویژگیهای تالاب
اگر همیشه اهل گشتوگذار در طبیعت هستید، باید بدانید که تالابگردی هم صفای خودش را دارد. در مسیر جاده بستان آباد، تالاب قوری گل مثل یک اثر هنری در دل طبیعت خودنمایی میکند. این تالاب در ارتفاع ۱۸۹۰متری از سطح دریا و در دامنه کوههای گردنه شبلی شکل گرفته است. تالاب قوری گل بوستان آباد وسعتی ۲۰۰هکتاری دارد. درازا و پهنای دریاچه قوری گل به ۴کیلومتر میرسد. با این وجود مساحت تقریبی تالاب ۱۶ کیلومترمربع است. عمق تالاب در بخشهای مختلف با هم فرق دارد؛ اما عمیقترین بخشش را ۱۳ کیلومتر تخمین زدهاند.
ویژگی جانوری
تالاب قوری گل در سال ۱۳۵۴ بهعنوان تالاب بینالمللی در کنوانسیون رامسر به ثبت رسیده و از سال ۱۳۷۳ بهمنظور حفظ گونههای جانوری اطراف دریاچه جز مناطق شکار ممنوع مدیریت میشود. همچنین بهدلیل پذیرا بودن فصلی شماری از پرندگان حمایت شده مهاجر، از نظر زیستگاهی حائز اهمیت ملی و بینالمللی است. دریاچه قوریگل با توجه به داشتن قابلیتهای مختلف میتواند در برگیرنده اهدافی چون حفاظت از تنوع زیستی و آموزشی و تحقیقات و اکوتوریسم و غیره باشد.
گونههای جانوری که زیستگاه آنها در این تالاب و محوطه آن است، انواع مختلفی را شامل میشود. برای مثال، در دهههای قبل این منطقه محل عبور و زیستگاه قوچ و میشهای ارمنی بوده که با قوچ و میشهای منطقه سهند در ارتباط بودند؛ ولی امروزه، بهعلت توسعه حوزه شهری و احداث صنایع مختلف در مسیر این ارتباط بهکلی از بین رفته است. از جمله گونههای جانوری حاضر در منطقه تالاب میتوان به پستاندارانی چون جربیل ایرانی، موش کشتزار، موش مغان، گرگ، روباه و سمور سنگی اشاره کرد. علاوه بر این، حدود ۹۲ گونه پرنده نیز در این تالاب شناسایی شدهاند که از جمله آنها میتوان به اردک سرسفید، اردک مرمری و اردک بلوطی اشاره کرد. برخی دیگر از گونههای خرندگان و دوزیستان مانند انواع مارها (گرزه مار، مار پلنگی، کور مار و مار چلیپر)، مارمولکها، قورباغهها و ماهیها در تالاب زندگی میکنند.
پوشش گیاهی
تالاب قوری گل بهلحاظ پوشش گیاهی نیز از تنوع بالایی برخوردار است؛ در این رابطه، بیش از ۲۸۰ گونه گیاهی درتالاب بینالمللی قوری گل تشخیص داده شده که ۸۹ درصد آن درحوزه تالاب روییده و بقیه را گیاهان آبزی و نیمه آبزی تالاب و حوزه بلافصل آن تشکیل میدهند. گیاهان غوطهور در آب تالاب بهعنوان یکی از جذابترین جاذبههای تالاب به شمار میروند که گونههایی مانند بارهنگ آبی، آلاله آبی، قوشاب شانهای، انواع جلبک و فیتوپلانکتون را در بر میگیرد.
مناسبترین زمان سفر
برای بازدید از تالاب قوری گل بستان آباد، بهار و تابستان راهی تبریز شوید. دریاچه قوری گل در روزهای داغ تابستانی هم آبوهوای خوشی دارد.
نظرات