به گزارش سلام نو، ، براساس اطلاعات سازمان هدفمندسازی یارانهها از مجموع ۵ میلیون و ۹۳۰ هزار نفری که یارانه آنها در اردیبهشت قطع شده بود، ۳ میلیون نفر مجدد مشمول یارانه شدند.
با توجه به اطلاعات ارائه شده از سوی سازمان هدفمندسازی یارانهها کل افراد ثبت نام شده تا ابتدای آبان ۱۴۰۱ برابر با ٢،٦٥ نفر هستند. با توجه به بررسیهای انجام شده، از بین این افراد ١،٦٥ نفر در دهک ۱-۹ درآمدی قرار گرفتند و مشمول پرداخت یارانه شدند.
همچنین یک میلیون نفر نیز در دهک ۱۰ درآمدی قرار گرفتهاند و مشمول دریافت یارانه تشخیص داده نشدهاند.
لازم به ذکر است که کل افراد محذوف اردیبهشت ۱۴۰۱، ٥،٩٣ نفر بودند که از این تعداد ٤،٣ نفر در سامانه حمایت درخواست بازبینی ثبت کردند. از این تعداد ٣،نفر در دهک های درآمدی ١-٩ شناخته شدند و مجدد یارانه ایشان برقرار و معوقات یارانه به حساب سرپرست خانوار واریز شد.
گفتنی است، یکی از معیارهای تعیین دهک بندی خانوارها که اخیرا مورد تاکید قرار گرفته است، دریافت سهمیه ۲۰۰۰ دلاری است. به عبارت دیگر اگر فردی این سهیمه را دریافت کند، اطلاعات مربوط به آن تحت عنوان فعالیت اقتصادی فرد در سامانه رفاه ایرانیان ثبت خواهد شد و ممکن است دهک بندی افراد را دستخوش تغییر کند
اطلاعات خرید دلار از این جهت که یک فعالیت اقتصادی محسوب میشود به عنوان یکی از معیارهای دهکبندی در نظر گرفته خواهد شد؛ بنابراین ممکن است افرادی که کارت ملی خود را در اختیار دیگران قرار میدهند، به واسطه این فعالیت در دهک بالاتری قرار بگیرند.
پیگیریها از سازمان هدفمندسازی یارانهها حاکی است، اطلاعات هویتی افرادی که اقدام به خرید دلار با کارت ملی خود میکنند، به عنوان فعالیت اقتصادی خانوار در سامانه ثبت خواهد شد و معیاری برای دهکبندی قرار خواهد گرفت.
معاونت پیشگری از وقوع جرم قوه قضاییه در پیامکی ضمن هشدار به کسانی که کارت ملی خود را برای خرید ۲۰۰۰ دلار به دیگران اجاره میدهند، هشدار داد، بدیهی است اطلاعات هویتی خریداران برای سازمان هدفمندی یایانهها و سازمان امور مالیاتی ارسال خواهد شد.
رئیس سازمان برنامه و بودجه در اظهاراتی گفته، به احتمال زیاد همین میزان یارانه برای سال آینده ادامه داشته باشد.
رئیس سازمان برنامه و بودجه در رابطه با تصمیم گیری برای ادامه دار بودن پرداخت یارانه ۴۰۰ هزار تومانی یا ارائه کالابرگ در لایحه بودجه ۱۴۰۲ اظهار کرده، هنوز به این مرحله نرسیده ایم. فعلا کار بر روی منابع و مصارف در حال انجام است. باید درآمد ها و منابع و حقوق ها و غیره مشخص شود. بحث یارانه ها در تبصره ۱۴ مورد بررسی قرار می گیرد و هنوز به این مرحله نرسیده ایم.
به گفته مسعود میرکاظمی، به احتمال زیاد همین میزان یارانه برای سال آینده ادامه داشته باشد.
رئیس سازمان برنامه و بودجه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه در لایحه بودجه ۱۴۰۲ کالابرگ منتفی میشود و یارانه نقدی ۴۰۰ هزار تومانی ادامه دارد به برنا گفته، بر روی سامانه باید کار شود و سامانه آمادگی پیدا کند و به شکل نمونه در یک استان و یا شهری اجرایی شود، اگر موفقیت آمیز باشد و مردم استقبال کنند حتما در لایحه بودجه ۱۴۰۲ لحاظ خواهد شد.
پس از حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی از کالاهای اساسی در ماه اردیبشهت، دولت وعده داد که با جایگزینی کالابرگ الکترونیکی افزایش قیمت ناشی از حذف ارز دولتی را جبران خواهد کرد. بر این اساس قرار شد تا جایگزینی کالابرگ الکترونیکی یارانه معیشتی ۳۰۰ و ۴۰۰ هزار تومانی به ۹ دهک درآمدی پرداخت شود.
طبق اعلام ادارهکل روابط عمومی و ارتباطات مردمی سازمان هدفمندسازی یارانهها، در صورتیکه سرپرستان خانوار جزو دهکهای اول تا سوم هستند، مبلغ ۴۰۰ هزار تومان بهازای هر فرد و در صورتیکه جزو دهکهای چهارم تا نهم قرار دارند، مبلغ ۳۰۰ هزار تومان بهازای هر فرد به حساب آنان واریز خواهد شد.
گفتنی است، محسن زنگنه، نایبرئیس کمیسیون برنامهوبودجه مجلس ۱۱ مهرماه امسال گفته بود که یارانه نقدی جایگزین ارز ترجیحی است و ارائه کالابرگ منتفی شده، چون زیرساخت آن وجود ندارد و دیگر تاثیر هم ندارد. اما معاون تجارت و خدمات وزارت صمت در نشست خبری اخیر خود این موضوع را رد کرد.
رییس سازمان برنامه و بودجه گفت: به احتمال زیاد همین میزان یارانه برای سال آینده ادامه داشته باشد.
مبلغ یارانه در سال جدید تغییر می کند؟
«مسعود میرکاظمی» رییس سازمان برنامه و بودجه در رابطه با تصمیم گیری برای ادامه دار بودن پرداخت یارانه ۴۰۰ هزار تومانی و یا ارائه کالابرگ در لایحه بودجه ۱۴۰۲ گفت: هنوز به این مرحله نرسیده ایم. فعلا کار بر روی منابع و مصارف در حال انجام است. باید درآمدها و منابع و حقوقها و ... مشخص شود. بحث یارانهها در تبصره ۱۴ مورد بررسی قرار میگیرد و هنوز به این مرحله نرسیده ایم.
وی در ادامه گفت: ولی احتمال زیاد همین میزان یارانه برای سال آینده ادامه داشته باشد.
رییس سازمان برنامه و بودجه در پاسخ به این سوال که احتمال دارد در لایحه بودجه ۱۴۰۲ کالابرگ منتفی شود و یارانه نقدی ۴۰۰ هزار تومانی ادامه دارد شود گفت: بر روی سامانه باید کار شود و سامانه آمادگی پیدا کند و به شکل نمونه در یک استان و یا شهری اجرایی شود، اگر موفقیت آمیز باشد و مردم استقبال کنند حتما در لایحه بودجه ۱۴۰۲ لحاظ خواهد شد.
اصرار بیفایده برای قیمت دستوری
درست در روزهایی که دولت میلی به افزایش قیمت مرغ نداشت در فروشگاههای پروتئینی گلستان مرغ کیلویی ۶۳ تا ۶۷ هزار تومان به فروش میرسید که این یعنی اصرار دولت به ثبات قیمت بیفایده بوده است. شاید به همین خاطر بود که در روزهای نخست آبانماه معاون بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی از افزایش قیمت مرغ خبر داد و دلیل این تصمیم را افزایش هزینههای تولید و استمرار فعالیت مرغداریها اعلام کرد.
به اعتقاد برخی فعالان اقتصادی، در امسال صنعت مرغداری با تورم ۴۰ درصدی روبهرو شد؛ چراکه ارزش خوراک طیور در امسال حدود پنج الی شش برابر افزایش یافت و ازآنجاییکه حدود ۷۰ درصد هزینه تولید در این بخش خوراک است، این افزایش قیمت تأثیر مستقیم بر نرخ تمام شده کالا گذاشت. مطابق رقمهای اعلامی، برای هزینه تولید و قیمت مرغ در کشتارگاهها نرخ مصوب جدید هم برای تولیدکنندگان بهصرفه نیست و مصرفکنندگان ناچارند قیمت بالای ۷۰ هزار تومان را برای مرغ بپذیرند.
اما باتوجهبه اینکه مصرفکنندگان برای تهیه گوشت مرغ با رقم کیلویی ۷۰ هزار تومان با مشکل مواجه خواهند شد به باور کارشناسان تنها راه جایگزینی این بخش عرضه کارت پروتئین است. این موضوعی است که چندی پیش امیر میران عضو اتاق بازرگانی ایران هم درباره آن تأکید کرده بود. به اعتقاد این فعال اقتصادی، بهجای شارژ حساب بانکی افراد کمدرآمد بهتر است کارت پروتئین در اختیار آنها قرار گیرد تا درایو صورت تولیدکننده و مصرفکننده با هم نفع ببرند.
کارت پروتئین به جای یارانه نقدی؟
شروین اردلان رئیس هیات مدیره زنجیره تولید گوشت مرغ پیگیر همین نظر را دارد و در گفتوگو با خبرنگار بازار میگوید: شارژ حساب بانکی، اقتصاد و بازار تولیدکنندگان را کوچک میکند. اگر قرار به ارائه یارانه به مردم است، باید کارت پروتئین عرضه شود؛ چراکه در صورت تخصیص یارانه نقدی، تضمینی برای صرف این هزینه در بخش پروتئین نیست تداوم این روند دولت را ناگزیر به پرداخت تاوان، آن هم در حوزه بهداشت، درمان و مسائل پزشکی برای مصرفکنندگان میکند.
باوجود تأکید کارشناسان و تولیدکنندگان به عرضه پروتئین در قالب کالابرگ یا کارت پروتئین، دولت پس از گذشت شش ماه هنوز تصمیمی برای این اقدام نگرفته است موضوعی که از منظر برخی صاحبنظران نگرانکننده است چندی پیش نایبرئیس کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید مجلس در گفتوگو با رسانهها اعلام کرده بود: بیتوجهی دولت به اجرای قانون بودجه درباره تأمین کالاهای اساسی با نرخ شهریور ۱۴۰۰ منجر به افزایش بیضابطه قیمت کالاها شد.
غلامرضا نوری قزلجه درباره نابسامانی بازار و گرانی کالاها گفته است: دولت قانون بودجه سال ۱۴۰۱ درباره تأمین کالاهای اساسی با نرخ شهریور ۱۴۰۰ از طریق کالابرگ الکترونیکی را اجرایی نکرد، اقدامی که منجر به افزایش بیضابطه قیمت کالاها شد؛ زیرا این موضوع موج تورمی را به دنبال داشت.
اهمیت پروتئین در سبد خانوار
بنا به نظر کارشناسان، مقرر بود ساماندهی ارز ترجیحی با چند شرط اصلی صورت گیرد که متأسفانه دولت به هیچ یک از این شرطها عمل نکرد، به این معنا که اکنون نه کالا با نرخ شهریور ۱۴۰۰ بهدست مصرفکننده میرسد و نه اینکه سازوکار کالابرگ الکترونیک به کار گرفته میشود تا مابهالتفاوت افزایش قیمتها برای مردم لحاظ شود.
باتوجهبه اهمیت پروتئین در سبد غذایی مردم به نظر میرسد دولت بهجای پرداخت نقدی یارانه به دهکهای کمدرآمد باید نسبت به تهیه کارت پروتئین و قراردادن آن باتوجهبه سرانه مصرف در سبد غذایی مردم اقدام کند تا بهاینترتیب از تولیدکننده و مصرفکننده بهصورت همزمان حمایت شود.
بیستم آبان ماه هفتمین یارانه نقدی دولت رئیسی باید به حساب سرپرستان خانوار واریز شود. یارانهای که قبل از این عنوان شده بود که به صورت نقدی واریز میشود. اما برخی اظهارنظرها در این مورد باعث ابهام شده است.
ماه گذشته بود که دولت تکلیف پرداخت یارانه نقدی را مشخص کرد و گفت که واریز یارانهها فعلا به صورت نقدی ادامه دارد و فعلا خبری از توزیع کالابرگ نیست.
کمی بعد هم یکی از نمایندگان مجلس تاکید کرد که دولت قید پرداخت کالابرگ را زده و کمک معیشتی ماهانه باید به صورت نقدی واریز شود. چون این شرایط برای مردم مطلوبتر است.
اما این گفته با واکنش احسان ارکانی، نماینده مجلس مواجه شد. او تاکید کرد که پرداخت کالابرگ مصوبه مجلس است و بر اساس قانون بودجه، دولت راهی جز پرداخت کالابرگ ندارد و باید یارانه نقدی به زودی حذف و کالابرگ الکترونیک جایگزین آن شود.
کالابرگ در مرحله آزمایش است؟
حالا در جدیدترین واکنش، معاون وزیر صمت از اجرای آزمایشی طرح کالابرگ خبر داده و گفته «در حال حاضر طرح کالابرگ در مرحلهای است که مقرر شده از پایلوتهای شهری خارج و در سطح کشور اجرا شود. زمانی که حدود نصف فروشگاههای مربوطه به پایانههای فروش مخصوص مجهز شوند، دیگر مشکلی برای اجرای طرح نیست و برای بقیه فروشگاهها هم راههایی پیشبینی شده که بدون ایجاد صندوق فروشگاهی و با تغییر همین دستگاههای پز موجود بتوانند کالاهای مشمول را ثبت کنند.»
این مقام دولتی هم بر قانونی بودن اجرای طرح کالابرگ الکترونیک تاکید کرده و گفته «چیزی به عنوان نظر جمعبندی شده برای منتفی شدن طرح کالابرگ مطرح نشده است. طرح کالابرگ قانون است و بر اساس مصوبه مجلس باید اجرا شود.»
گفتهای که نشان میدهد دولت باید دیر یا زود بساط پرداخت یارانه نقدی را جمع و به جای آن کالابرگ توزیع کند.
یارانه آبان ماه نقدی است؟
با وجود اظهارنظرهای متفاوت و متناقض دولت درباره شیوه پرداخت یارانه معیشتی، چیزی که مشخص است این است که یارانه نقدی آبان ماه هم باید نقدا پرداخت شود چون دولت حداقل به گفته خودش هنوز زیرساختهای توزیع کوپن را فراهم نکرده و وزیر اقتصاد هم ابراز امیدواری کرده بود که تا آخر سال بتوان کوپن الکترونیک را پرداخت کرد.
اما سوالی که وجود دارد این است که این همه اظهارنظر متفاوت و متناقض درباره یک طرح اقتصادی برای چیست؟ چرا یک نهاد بحث حذف یارانه را مطرح میکند و فرد دیگری از همان نهاد، ماجرای پرداخت یارانه را میان میکشد.
حداقل هفت ماه است که دولت برای بررسی شیوه پرداخت یارانه نقدی و توزیع کوپن الکترونیک زمان داشته و احتمالا فرصت مناسبی در اختیار دولت بوده که ابعاد این طرح را بررسی کند. اما مشخص نیست که چرا فردی در دولت و یا مجلس یکبار برای همیشه تکلیف شیوه حمایتی دولت از مردم را مشخص نمیکند.
البته به نظر میرسد که مشکل در کمبود منابع است. دولت برای پرداخت کالابرگ منابع لازم را ندارد و مجلس هم میخواهد بر اساس قانون بودجه دولت را موظف به اجرای این طرح کند.
تاکنون چهار مرحله از یارانههای جدید ۳۰۰ تا ۴۰۰هزار تومان را به حساب سرپرستان خانوار واریز شده است.
بر اساس برنامههای موجود پیشبینی میشود که یارانه آبانماه هم بیستم همین ماه به حساب سرپرست خانوارها واریز شود
جاماندگان یارانه پس از ثبت درخواست، اگر مشمول دریافت یارانه باشند، یارانه آبانماه را دریافت میکنند.ثبتنام از افرادی که تاکنون از دریافت یارانه نقدی جا ماندهاند یا متقاضی جدید دریافت یارانه هستند از طریق سایت https://my.gov.ir امکانپذیر است. علاوه بر این، متقاضیان بازبینی دهکبندی و افرادی که یارانه آنها از اردیبهشتماه ۱۴۰۱ قطع شده است، همچنان میتوانند جهت ثبت یا پیگیری درخواست خود به سامانه اعلامی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به آدرس https://hemayat.mcls.gov.ir مراجعه کنند.
به گفته سخنگوی ستاد هدفمندی یارانهها هر ماه عدهای از جاماندگان یارانه در سامانه my.gov.ir ثبتنام میکنند و مشمول یارانه جدید میشوند. اکنون افرادی که مشمول یارانه نشدهاند میتوانند در این سامانه ثبتنام کنند و یارانه جدید را دریافت کنند.سخنگوی سازمان هدفمندی یارانهها اعلام کرده که هر ماه درخواست افراد جدید بازبینی میشود و چنانچه این افراد جزو دهک اول تا نهم شناخته شوند به جمع یارانهبگیران اضافه میشوند و معوقات یارانه به حساب آنها واریز میشود. اما از میان افرادی که یارانهبگیر هستند فردی حذف نمیشود.
همه افرادی که تا ابتدای سال ۱۴۰۱ یارانه دریافت نمیکردهاند یا به هر دلیلی یارانه آنها قطع شده بود باید به سامانه my.gov.ir مراجعه و ثبتنام کند؛ پس از ثبتنام آزمون وُسع و دهکبندی برای آنها انجام میشود و چنانچه دهک یک تا ۹ شناسایی شوند به آنها یارانه نقدی تعلق میگیرد، اما افرادی که از اردیبهشت ۱۴۰۱ به آنها یارانه داده نشده باید به سامانه حمایت وزارت رفاه مراجعه و درخواست بازبینی کنند. در شهریورماه امسال ۷۰هزار سرپرست خانواری که قبلا درخواست بازبینی داشتند این ماه به جمع یارانهبگیران افزوده شدند.
این افراد اگر دهک یک تا ۳ باشند، رقم یارانه دریافتی آنها ۴۰۰هزار تومان به ازای هر فرد و اگر دهک ۴ تا ۹ باشند رقم ۳۰۰هزار تومان به ازای هر عضو خانوار به حساب سرپرست خانوار واریز میشود.گفتنی است دولت از اردیبهشتماه به این سو، تاکنون چهار مرحله از یارانههای جدید ۳۰۰ تا ۴۰۰هزار تومان را به حساب سرپرستان خانوار واریز کرده است. ضمن آنکه با دستور رئیسجمهور، مبالغ یارانه برای معترضان نیز تا زمان روشن شدن وضعیتشان واریز میشود.
همچنین بر اساس برنامههای موجود این یارانه روز بیستم هر ماه به حساب سرپرستان خانوار واریز میشود و با توجه به این که تغییراتی در برنامه واریز یارانه تاکنون اعلام نشده، پیشبینی میشود که یارانه آبانماه نیز بیستم همین ماه واریز شود.براساس آخرین وضعیت محاسبه مشمولان یارانه در مردادماه ۱۴۰۱ توسط پایگاه رفاه ایرانیان، از بین حدود ۸۶میلیون نفر جمعیت کل کشور، حدود ۲۵میلیون و ۵۰۰هزار خانوار معادل ۷۷میلیون و ۹۰۰هزار نفر بهعنوان مشمول به سازمان هدفمندسازی یارانهها معرفی شدهاند(معادل ۸۹٫۹درصد جمعیت کشور).
مبلغ جدید یارانه نقدی جدید
از این میزان حدود ۸۰۰هزار خانوار مشمول یارانه ۴۰۰هزار تومانی و حدود یک میلیون و ۷۰۰هزار خانوار مشمول یارانه ۳۰۰هزار تومانی هستند. از بین هفت میلیون جامانده که شامل انصرافیهای قدیم، محذوفین قدیم و افرادی است که به هر دلیلی در فروردین ماه سال ۱۴۰۱ یارانه ۴۵۵۰۰ تومانی دریافت نمیکردند، تعداد کل ثبتنامیهای جدید (پس از اردیبهشت ۱۴۰۱) حدود دو میلیون و ۷۰۰هزار نفر هستند که حدود یک میلیون و ۶۰۰هزار نفر از این افراد در جمع مشمولان فعلی حاضر هستند.
همچنین از بین محذوفین جدید یارانه در اردیبهشت سال ۱۴۰۱ حدود چهار میلیون و ۲۰۰هزار نفر اقدام به ثبت اعتراض کردند که در وسع سنجی تیرماه یک میلیون و ۷۰۰هزار نفر در جمع مشمولان تیرماه یارانه به سازمان هدفمندسازی یارانهها معرفی شدند.
نظر شما