سلام نو-سرویس گردشگری: آیا عبور ماشین از سی و سه پل امکان پذیر است؟!؟ این سوالی است که ذهن بسیاری از مخاطبین را به سمت خود مشغول کرده است. اگر امروز نگاهی به وضعیت سی و سه پل بیندازید، هرگز باور نمیکنید که زمانی این پل یک معبر مناسب برای گذر ماشین آلات بوده است. این پل تاریخی که حدود ۴۰۰ سال از افتتاح آن میگذرد یکی از پلهای ماشین رو در شهر اصفهان به شمار میرفت.
همانطور که میدانید یکی از مهمترین اهداف ساخت سی و سه پل اصفهان اتصال محله چهارباغ عباسی به چهار باغ بالا و محل جلفا بوده است. از این رو این پل به عنوان یکی از طولانیترین پلها در شهر اصفهان شناخته شده است. با توجه به معماری خارقالعاده و همچنین استفاده از متریالهای مرغوب در دوره صفوی برای تولید این پل، شاهد بهرهبرداریهای زیادی از آن بودهایم. به طوری که این پل از جمله ماندگارترین بناهای دوران صفوی، قبل از خشکی رود زاینده رود شناخته میشد.
عبور ماشین از سی و سه پل در زمانهای گذشته:
قبل از بهره برداری از پل بزرگمهر، عبور ماشین از سی و سه پل و پل خواجو بسیار رایج بود. اتومبیلها و ماشینهای سواری این پل را یکی از بهترین معابر برای رفت و آمد میشمردند. در برخی از کتب تاریخی آمده است که: (در زمان جنگ جهانی دوم و روز ارتش، جهت نمایش اقتدار کشور این پل را برای نمایش تانکها و ماشینهای نظامی انتخاب کرده بودند. اما مرحوم عباس بهشتیان، با توجه به عدم توانایی پایههای پل برای تحمل بار سنگین ماشینها، از عبور آنها ممانعت کرد.)
همانطور که میدانید این پل از عرض بسیار مطلوبی نیز برخوردار است. در هنگام ساخت این پل، به عبور کاروانها، اسبها و ... نیز اندیشیده شده بود. بنابراین این پل سالها به عنوان بهترین معبر برای گذر کاروانهای اسب و شتر و قاطر بود. سپس کم کم و با ورود انواع ماشین آلات، این پل محل عبور آنها نیز شناخته شد. تا جایی که بسیاری از کامیون های باری (که از وزن چند تنی برخوردار بودند) این پل را برای عبور انتخاب میکردند.
بنابراین سی و سه پل اصفهان در زمان گذشته نه تنها بهترین محل برای گذر افراد و گردشگران به شما میرفت، بلکه از آن برای عبور و مرور انواع ماشین آلات نیز استفاده میشد. اما با گذر زمان و نشست و آسیب دیدن پل و همچنین بروز خسارات مختلف، از عبور و مرور انواع ماشین آلات بر روی آن جلوگیری کردند.
عبور ماشین از سی و سه پل
عبور ماشین از سی و سه پل در زمان حال:
بروز برخی از اتفاقات ناهنجار بر روی این پل، سبب ممنوعیت عبور ماشین از سی و سه پل گشت. این موضوع سبب شد که انسانها راه دیگری را برای عبور و مرور ماشین آلات انتخاب کنند. همین امر سبب احداث پلهای جدید با مصالح کاربردی و مقاوم شد. بنابراین امروزه برای عبور و مرور ماشینها از پلهای دیگری به جز سی و سه پل، استفاده میشود. این پل به سبب بروز برخی از مشکلات مختلف مانند: بی آبی زاینده رود، با خسارات قابل توجهی مواجه شده است.
در طراحی و ساخت این پل، میتوان شاهد دو طبقه بود. در گذشته یکی از طبقههای ذکر شده، مخصوص عبور کاروانها و ... بود. به مرور زمان از این طبقه برای عبور ماشین آلات استفاده کردند. اما امروزه این پل اصلا حال خوشی ندارد. این ناخوشی سبب شده است که هرگز معبر امن و مناسبی برای عبور انواع ماشینها نباشد. بسیاری از افراد بر این باورند که یکی از دلایل مهم برای ترک خوردن این پل، عبور ماشینهای سنگین از روی آن است.
عبور ماشین از سی و سه پل
چه ماشینهایی از این پل عبور میکردند؟
زمانی که عبور ماشین از سی و سه پل رواج داشت، شاهد عبور و مرور بسیاری از انواع ماشین آلات از روی این پل بودیم. یکی از خصوصیات قابل توجه در این پل، برخورداری از عرض ۱۴ متری آن است. همچنین این پل دو منطقهی بسیار مهم در شهر اصفهان (چهار باغ عباسی، چهار باغ بالا، محله جلفا) را به یکدیگر متصل نموده است. بنابراین یکی از با ارزشترین پلها در شهر اصفهان، شناخته میشود. هدف از انتخاب عرض گسترده برای این پل، سهولت عبور کاروانها، کجاوهها و ... بود. به طوری که از این پل برای عبور بسیاری از کاروانهای شتر، اسب و ... استفاده میکردند. با ورود ماشینهای چهار چرخ، این پل یک معبر مناسب برای رفت و آمد آنها شناخته شد.
از جمله ماشینهایی که این محل را برای عبور و مرور انتخاب میکردند، انواع اتومبیلهای شخصی، انواع سواربها، کامبونها و ... بودند. امروزه به جهت عدم مقاومت و همچنین فرسایش شدید این پل، عبور هیچ نوع وسیلهی نقلیهای از روی آن، آزاد نیست. اغلب گردشگران به راحتی از دو طبقه، راهروها و جذابیت این بنا دیدن کرده و بهترین لحظات خود را در آن به ثبت میرسانند.
اما شاید این سوال برای شما پیش آید که: (حال که عبور ماشین از سی و سه پل ممنوع شده، چه مسیری برای آنها در نظر گرفته شده است؟) همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم، پس از مشاهدهی عوامل مخرب در این پل، اقدام به ساخت پلهای مقاوم با متریالهای امروزی نمودند. در یک برههی زمانی و برای تجات جان سی و سه پل، از پل مارنان برای گذر کامیونها و ... استفاده میکردند. اما امروزه با برخی از تدابیر هوشمندانه، شاهد بسیاری از خیابانها و پلهای مختلف برای عبور و مرور وسایل نقلیه، هستیم.
نظرات