بر پایه چکیده این گزارش، در فاصله سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۱ به طور متوسط سالانه حدود ۸۶ هزار ویزا یا اجازه اقامت غیر توریستی برای ایرانیان در اروپا، آمریکای شمالی، استرالیا، ترکیه و سایر کشورهای عضو سازمان همکاری و توسعه اقتصادی (OECD) صادر شده است.
همچنین، تعداد دانشجویان ایرانی در خارج از کشور طی یک دو دهه گذشته روند صعودی داشته و از تراز ۱۷ هزار دانشجو در سال ۲۰۰۰ میلادی به تراز ۶۶ هزار دانشجو در سال ۲۰۲۰ رسیده است. بر همین اساس، رتبه دانشجو فرستی ایران در بازه زمانی سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۲۰ از رتبه ۲۶ در جهان به رتبه ۱۷ تغییر یافته است.
رصدخانه مهاجرت ایران در گزارش خود تایید کرده که آمریکا، آلمان، ترکیه، کانادا و ایتالیا به ترتیب پنج مقصد اصلی دانشجویان ایرانی در دنیا هستند.
مطابق این گزارش، ایرانیان در سه سال اخیر (۲۰۱۹ تا نیمه نخست ۲۰۲۲) از دو کشور کانادا و بریتانیا بیش از ۲۰۰۰ ویزای استارتاپ، کارآفرینی، سرمایهگذاری یا خوداشتغالی دریافت کردهاند. این گزارش میافزاید: «ایرانیان در ۱۲ سال اخیر سالانه به طور متوسط در حدود ۱۲ هزار ویزا یا اجازه اقامت موقت و دائم کاری در مقاصد آمریکا، کانادا، استرالیا، بریتانیا و اتحادیه اروپا دریافت کردهاند.»
در این گزارش همچنین آمده است: «طبق سرشماری سال ۲۰۱۸ آمریکا، ۲۹ هزارنفر ایرانی در کل بخش بهداشت و درمان آمریکا فعال بودهاند که ۲۴ هزار نفر آنها در مشاغل تخصصی و ۵ هزار نفر آنها در مشاغل مراقبتی مشغول به فعالیت بودهاند. در میان آنها هشت هزار نفر پزشک و جراح بودهاند که ۲۶ درصد فعالان ایرانی در بخش سلامت آمریکا را تشکیل میدهند.»
رصدخانه مهاجرت ایران در عین حال گزارش کرده که در سال ۲۰۲۲ میلادی، در مجموع ۱۴۲ هزار و۹۸۹ ایرانی در کشورهای مختلف در وضعیت پناهندگی قرار داشتهاند. آلمان همواره یکی از مقاصد اصلی پناهندگان ایرانی در سالهای اخیر بوده است و در سال ۲۰۲۱ میلادی، حدود یک سوم اتباع ایرانی پناهنده در جهان در آلمان زندگی میکردهاند.
همچنین در سالهای ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ در مجموع ۱۶۶۱ شرکت با مشارکت اتباع ایرانی در ترکیه تاسیس و در کل ۲۲ میلیون و ۱۹۰ هزار ۶۳ دلار برای ثبت این شرکتها هزینه شده است.
در این گزارش همچنین نقل شده که تحلیل یافتههای گالوپ در سال ۲۰۱۸ حاکی از آن است که میل به بازگشت در میان مهاجران ایرانی یک درصد است که در مقایسه با میانگین جهانی هفت درصد، فاصله قابل توجهی دارد.
نظر شما