اهواز فرهنگی غنی دارد به همین دلیل پیشنهاد می‌کنیم با ما همراه باشید تا بدانیم فرهنگ عامه اهواز چیست.

آشنایی با فرهنگ غنی اهوازی‌ها

سلام نو _ سرویس گردشگری: اهواز شهری در بخش جنوبی ایران است که آب و هوای گرمی دارد. مردم این منطقه، آداب و رسوم ویژه ای دارند. اگر قصد سفر به این شهر را دارید بهتر است تا با فرهنگ بومی و عامه مردم اهواز آشنا شوید.

جشن‌های شگفت‌انگیز اهواز

قدمت این منطقه به هزاره سوم پیش از میلاد مسیح بازمی‌گردد؛ از همین روی مردم اهواز و سایر شهرهای خوزستان، بیش از هر منطقه دیگری از کشورمان، به آداب و رسوم و جشن‌های چند هزارساله ایرانیان پایبند هستند. همچنین با توجه به اینکه اکثریت جمعیت اهواز را مسلمانان تشکیل داده‌اند، اعیاد اسلامی نیز نقش پررنگی در فرهنگ بومی اهواز ایفا کرده‌اند.

نوروز

اهوازی‌ها نیز مانند سایر ایرانیان جشن نوروز را به شکل مفصلی برگزار می‌کنند. این عید در فرهنگ بومی اهواز حال و هوای متفاوتی به خود می‌گیرد. مردمان این خطه چند روز قبل از آغاز سال نو کلوچه‌های خوشمزه‌ای آماده می‌کنند که از ترکیب آرد، روغن، زیره و رازیانه تهیه می‌شود. برگزاری مراسم چهارشنبه سوری در اهواز نیز مانند سایر نقاط کشور با برپا کردن آتش و پریدن از روی آن همراه است.

فرهنگ عامه اهواز چیست؟

مراسم قاشق‌زنی یکی دیگر از مناسک چهارشنبه سوری در اهواز است که بیشتر توسط کودکان و نوجوانان انجام می‌شود. در این مراسم گروهی از جوانان با در دست گرفتن قاشق و ضربه‌زدن به ظروف، نزد در و همسایه رفته و همراه با آواز خواندن از آن‌ها شیرینی و تنقلات طلب می‌کنند. همچنین خریدن لباس‌های نو، برپا کردن سفره هفت سین و دید و بازدید از دیگر مناسک عید نوروز در اهواز است.

جالب است بدانید سیزده بدر در استان خوزستان در دو روز برگزار می‌شود. در واقع بر اساس فرهنگ بومی اهواز سیزده بدر را یک‌بار با احتساب روز تحویل سال، و بار دیگر بدون در نظر گرفتن آن و بر اساس تقویم رسمی جشن می‌گیرند. مردم خوزستان در این دو روز به دامان طبیعت رفته، جشن می‌گیرند و مناسک مربوط به سیزده بدر را اجرا می‌کنند.

عید فطر

اگرچه در سال‌های اخیر در سراسر کشور برای عید فطر دو روز تعطیلی در نظر گرفته شده است، اما پیش از این چنین نبود و تنها همان روز عید تعطیل رسمی محسوب می‌شد.

فرهنگ عامه اهواز چیست؟

با این وجود استان خوزستان و شهر اهواز حتی در سال‌های گذشته نیز از این قاعده مستثنی بود. از آنجا که اکثریت ساکنان اهواز عرب‌زبان هستند و عید عطر از اهمیت فراوانی نزد اعراب برخوردار است، تعطیلات این عید در استان خوزستان همواره سه روزه بوده است.

بر طبق فرهنگ بومی اهواز، مردم این شهر در عید فطر در کنار خانواده و دوستان خود به شکرگزاری و جشن می‌پردازند. بدین‌ترتیب که پس از اقامه نماز عید فطر، خانواده‌ها به خانه بزرگان خاندان خود رفته و عید را به آنها تبریک می‌گویند. جالب است بدانید که این دید و بازدیدها گاهی اوقات تا یک هفته پس از عید نیز به طول می‌انجامد و بر اساس فرهنگ بومی اهواز، خانواده‌ها در طول این روزها همواره سفره تنقلات و پذیرایی خود را آماده نگه می‌دارند و تا یک هفته بعد آن را جمع نمی‌کنند.

مردم عرب‌زبان اهواز، دو روز قبل از عید را «ام الوسخ» می‌نامند. این کلمه به معنای «روز چرکین» می‌باشد و به نظافت و خانه‌تکانی اشاره دارد. آن‌ها در این روز به خانه‌تکانی، خرید لباس‌های نو، شیرینی‌، تنقلات و سایر لوازم پذیرایی می‌پردازند.

فرهنگ عامه اهواز چیست؟

همچنین در فرهنگ بومی اهواز یک روز پیش از عید فطر روز «ام الحلس» نام دارد که به معنای «روز نظافت» و بهداشت شخصی است. اهوازی‌ها در این روز به سر و وضع خود رسیدگی کرده و برای استقبال از عید فطر آماده می‌شوند.

گرگیعان

جشن گرگیعان یکی از فرهنگ‌های بومی محلی اهواز است که در روز پانزدهم ماه رمضان برگزار می‌شود. در این روز کودکان لباس‌های عربی به تن کرده و کیسه‌هایی به دست می‌گیرند. آن‌ها با خواندن سرودهای مخصوص به شب نیمه ماه رمضان، به در خانه همسایه‌ها رفته و از آن‌ها طلب عیدی و تنقلات می‌کنند. شعر زیر یکی از معروف‌ترین سرودهای فولکلوری است که کودکان اهوازی در جشن گرگیعان می‌خوانند:

“ما جینه یا ما جینه، حل الکیس و انطینه” (معنی: ما آمده‌ایم، ما آمده‌ایم، کیسه را باز کن و هدیه‌ای برای ما داخلش بگذار.)

آداب و رسوم جالب قهوه‌خوری در اهواز

از آداب و فرهنگ اهوازی ها مراسم قهوه خوری یا دله است. این رسم در بین افراد عرب اهواز دارای اهمیت زیاد و جایگاه مخصوصی است. بهتر است بدانید که این رسم در آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. نشانه فرهنگی این مراسم دله قهوه است که یک ابزار و وسیله مهم به حساب می آید که اعراب اهوازی از آن برای پذیرایی در میهمانی و همایش های بین المللی استفاده می کنند.

فرهنگ عامه اهواز چیست؟

این ظرف که برای دم کردن قهوه ساخته شده است به طور نمادین در میدان شهر اهواز گذاشته اند. همه مراحل آماده کردن قهوه در چنین روزی از آداب و رسوم ویژه ای برخوردار است و حتی پذیرایی از میزبان و شیوه برخورد طرف مقابل هم اهمیت دارد. مثلا در زمان پذیرایی مهمان باید با دست راست خود فنجان قهوه را بردارد وگر نه نشانه بی احترامی به میزبان می باشد. بعد از پایان خوردن قهوه دست شان را تکان می دهد که علامت کافی بودن قهوه برای یک بار می باشد.

کد خبرنگار: ۲۶
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • پربازدید

    پربحث

    اخبار عجیب

    آخرین اخبار

    لینک‌های مفید

    ***