به گزارش سلام نو، گونههای بومی خزندگان در کشور با سایر کشورهای خاورمیانه و همچنین کشورهای جنوب، مرک و غرب آسیا مشترک است.
ایران و همسایگان آن انواع مختلفی از مارها، کروکودیلها و لاک پشتهای دریایی را در خود جای داده اند. افعی شاخدار دم عنکبوتی یکی از خزنده های بی نظیر بومی رشته کوه های زاگرس ایران است.
برخلاف دیگر افعیها، این گونهها دمی شبیه عنکبوت دارند که پرندگان شکاری حشرهخوار را فریب میدهد و سپس به غذای مار تبدیل میشوند. گونه گوشتخوار بنگال مانیتور نیز در داخل عراق زندگی می کند.
افعی شاخدار دم عنکبوتی Pseudocerastes urarachnoides، گونه ای بومی در رشته کوه های زاگرس در غرب ایران است. سر آن شبیه به دیگر گونههای Pseudocerastes است، در حالی که دم آن منحصربهفردتر است و انتهای لولهای شکلی دارد که با فلسهای بلند و دراز پوشانده شدهاست و ظاهری شبیه عنکبوت به آن میدهد. در اطراف چشم، فلسها بالا میآیند تا ظاهری شاخدار ایجاد کنند. بین شاخ ها حدود شانزده تا هفده فلس وجود دارد. این گونه دارای ۱۵ جفت دم فرعی است.
برای اولین بار در سال ۱۹۶۸ پژوهشگران آمریکایی یک نمونه از افعیهای شاخدار را در ایران پیدا کردند که نام علمی Pseudocerastes persicus بر آن نهاده شد؛ ولی در سال ۲۰۰۶ مجدداً گونهای پیدا شد که با موارد قبلی تفاوت زیادی داشت. تقریباً بین ۱۶ تا ۱۷ فلس بین دو شاخ جود دارد و فلسهای بدن نسبت به گونههای دیگر زبرتر است. تقریباً ۱۵ جفت فلس زیر دمی وجود دارد و فلسهایی دارد که اطراف دم آن شبیه پای بندپایان به نظر میرسد. نوک دم برجسته و حالت کروی دارد که شبیه بدن عنکبوت است.
نام علمی آن Pseudocerastes urarachnoides میباشد که urarachnoides ریشهای از یونان باستان دارد و به معنای عنکبوت میباشد و به دم عنکبوتی شکل آن اشاره دارد. اسم رایج و غیر علمی آن افعی شاخدار دم عنکبوتی است. این مار بین مردم محلی با نام های افعی بدل کار یا افعی فریب کار رواج دارد.
نظر شما