سلام نو _ سرویس گردشگری: موزه ملی ایران از قدیمیترین موزههای تهران و بزرگترین موزه باستان شناسی کشور است، تا حدی که از آن به عنوان موزه مادر/ موزه مرجع یاد میشود. این موزه به خوبی آثار متفاوتی از قدیمیترین دورههای تاریخی کشور تا به امروز را به نمایش گذاشته و از آن جا که نمایشگاهها و نشستهایی را نیز در این زمینه برگزار میکند، میتواند اطلاعات بسیار مفیدی را در اختیار علاقه مندان بگذارد. موزه ایران باستان بنایی دو طبقه است. در طبقه اول موزه آثاری از دوران پارینه سنگی، دوران نو سنگی، مس و سنگ را خواهید دید. در طبقه همکف این بنا بازدید از عصر مفرغ و آهن شروع شده و با دوره هخامنشی و سلوکی ادامه یافته و در دوران پارتی و ساسانی به پایان خواهد رسید.
درباره موزه ملی ایران
در سال ۱۲۹۵ بود که مرتضی قلی خان ممتاز الملک یکی از اتاقهای مدرسه دارالفنون تهران را به فضایی به نام موزه تبدیل کرد و بیش از ۲۷۰ شی تاریخی را در آن گردآوری کرد. پس از مدتی که حفاریهای باستان شناسی آغاز شد (۱۳۰۶)، جای خالی فضایی تحت عنوان موزه به شدت احساس میشد و در نتیجه دستور ساخت موزه صادر شد.
ابتدا این دستور در سال ۱۳۰۸ به آندره گدار فرانسوی ابلاغ شد تا نقشه ای شایسته برای موزه ایران طراحی کند. این معمار فرانسوی با مطالعه سبک معماری ایرانی و با الهام از ایوان طاق کسری طرحی مطابق معماری و تاریخ ایران طراحی کرد. این طرح در سال ۱۳۱۴ به معماران ایرانی حاج عباس قلی معمار باشی و استاد مراد تبریزی داده شد تا عملیات ساخت و ساز را آغاز کند و در نهایت پس از دو سال فعالیت، موزه ملی ایران مورد بهره برداری قرار گرفت.
مجموعه موزه ملی ایران از جاهای دیدنی تهران و دارای دو ساختمان مجزا است. ساختمانی که با آجرهای قرمز مشاهده میشود همان بنای است که معمار فرانسوری طرح آن را کشید و امروزه عنوان قدیمیترین موزه کشور را به خود اختصاص داده.
این ساختمان قدیمی به دوره پیش از تاریخ و دوره تاریخی اختصاص دارد و به نام موزه ایران باستان خوانده میشود. در سمت دیگر این ساختمان قدیمی، بنایی نسبتا تازه را مشاهده خواهید کرد. این ساختمان جدید در سال ۱۳۷۵ با طرحی الهام گرفته از سبک معماری ساسانی افتتاح شد. در این بنا به دوره اوایل اسلام تا دوران قاجار پرداخته و با نام موزه دوره اسلامی شناخته میشود.
مهمترین نکتههای بازدید از موزه
۱- قبل از حضور در سالن موزه، تلفن همراه تان را به حالت سکوت درآورید. در مسیر بازدید نیز با تلفن همراه صحبت نکنید.
۲- از ورود کیف و وسایل غیرضروری تان به داخل سالن موزه جلوگیری می شود. کیف و وسایل تان را باید پیش از حضور در موزه به قسمت مربوطه تحویل دهید.
۳- عکاسی در موزه تنها بدون فلاش آزاد است.
۴- آداب بازدید از موزه را به کودکان تان آموزش دهید تا با رعایت نظم، سکوت و آرامش، مزاحم دیگر بازدیدکنندگان نشوند.
۵- از ویترین های نمایش آثار و اشیای باستانی فاصله خود را حفظ کنید و به آثار دست نزنید.
۶- اطلاعات مورد نیاز خود را تنها از کارشناس های موزه که با کارت شناسایی مشخص هستند بپرسید. پرسنل حفاظت نیز با پوشش مخصوص به شما خدمت رسانی می کنند. هرگز از افراد ناآشنا به موزه و قوانین بازدید اطلاعات نگیرید.
۷- در صورت بروز هر گونه مشکل و مشاهده موارد امنیتی به سرعت به واحد حفاظت و امنیت موزه اطلاع رسانی کنید.
۸- دویدن و سر خوردن در محوطه موزه ممنوع است.
۹- قرار دادن کودکان بر روی شانه در طول بازدید، بر خلاف مقررات بازدید از موزه است.
۱۰- برای رسیدگی و انجام مراقبت های ویژه نوزادان از جمله شیر دادن، تعویض پوشک، ... از فضای مخصوص در جنب سرویس بهداشتی استفاده کنید.
۱۱- از تجمع در مسیرهای بازدید، مسدود کردن راه دیگران، خوابیدن روی نیمکت ها و خم شدن روی آثار خودداری کنید.
۱۲- هرگونه تبلیغات هنری، تجاری، سیاسی و ... در محیط موزه ممنوع است.
۱۳- توزیع و نصب هر گونه اقلام تبلیغاتی بدون هماهنگی با موزه ملی ایران ممنوع است.
۱۴- در صورت بروز آتش سوزی و به صدا درآمدن آژیر خطر، بازدیدکنندگان باید با حفظ آرامش و در اسرع وقت ساختمان را ترک کنند.
۱۵- در مواقع ضروری و به تشخیص مسوولان، اقدام های فوری مثل بسته شدن موزه و بازرسی در زمان خروج از موزه انجام می شود.
۱۶- بازدیدکنندگانی که قوانین موزه را رعایت نکنند توسط نیروهای حفاظت موزه به بیرون راهنمایی و در صورت نیاز اقدامات قانونی در مورد آنها انجام می شود.
۱۷- هر گونه برخورد فیزیکی یا توهین به کارمندان و ماموران دولت در حین انجام وظیفه مشمول ماده ۶۰۹ قانون مجازات اسلامی می شود.
۱۸- ورود به فضای سبز موزه و چیدن گل ممنوع است.
۱۹- ورود موارد زیر به داخل موزه ها ممنوع است:
انواع سلاح های گرم (نظامی-شکاری)، سلاح سرد، هرگونه وسایل تیز و برنده، مواد قابل اشتعال
حیوانات اهلی و غیراهلی
خوردنی و آشامیدنی
اسباب بازی و هرگونه وسایل سرگرمی کودکان
سایر موارد بر حسب تشخیص گروه حفاظت مستقر در موزه
۲۰- قوانین عکس برداری:
استفاده از دوربین حرفه ای، فلاش، سه پایه و مونوپاد مجاز نیست.
استفاده از فلاش باعث آسیب دیدن آثار و برهم زدن تمرکز سایر بازدیدکنندگان می شود.
عکاسی از تجهیزات ایمنی، فنی، امنیتی و حفاظتی در کلیه فضاهای موزه ملی ایران به هر نحوی ممنوع است.
عکاسی حرفه ای، فیلم برداری، ضبط برنامه های رادیویی یا تلویزیونی، همگی به کسب مجوز از رییس موزه ملی دارد.
تصویربرداری (عکاسی و فیلم برداری) و ضبط صدای کارکنان و بازدیدکنندگان موزه نیاز به کسب مجوز از رییس موزه و کسب رضایت از افراد دارد.
امکانات موزه ایران باستان
کتابخانه
کتابخانه موزه ملی ایران که همزمان با تأسیس موزه ملی برپا شده یکی از کتابخانههای غنی و مهم در زمینه باستانشناسی و تاریخ است. در این کتابخانه کتابهای خطی و چاپ سنگی مانند مجمعالفصها، ناسخالتواریخ، چاپ سنگی قرآن مجید و... که متعلق به دوره قاجاریه است نگهداری میشود.
گالری
در فضای حیات موزه ملی ایران، گالری صنایع دستی وجود دارد که بعد از بازدید از موزه میتوانید از آن دیدن و خرید کنید.
کافه رستوران
بعد از موزهگردی در اعماق تاریخ ایران نوشیدن یک فنجان چای یا قهوه میچسبد. پس میتوانید لحظاتی را نیز در کافه رستوران موزه ملی ایران سپری کنید.
نظر شما