سلام نو _ سرویس گردشگری: دریاچه ارومیه از جاهای طبیعی ایران است که عنوان ششمین دریاچه آب شور جهان، بزرگترین دریاچه آب شور خاورمیانه و بزرگترین دریاچه ایران را با خود یدک میکشید. علاوه بر این، دریاچه ارومیه محل زندگی بسیاری از حیوانات مهاجر و بومی از جمله فلامینگو، پلیکان، حواصیل و اردک بود و سالانه صدها گردشگر را به خود جلب میکرد که ضمن تماشای این دریاچه زیبا بهدنبال استفاده از خواص درمانی لجن و آب دریاچه آن بودند. وجود سواحل زیبای ماسهای، صخرهای و لجنی در دور دریاچه، حدود ۱۰۲ جزیره منحصربهفرد، انواع گوناگون پرندگان و پستانداران بخشی از جاذبههای اکوتوریستی این پارک ملی هستند که گوشهای از عظمت خالق را پیش روی گردشگران قرار میدهند.
درباره دریاچه مشهور ارومیه
در شمال غربی کشورمان، دریاچه ای به نام ارومیه قرار دارد که در میان دو استان آذربایجان غربی و استان آذربایجان شرقی واقع شده است. این دریاچه به عنوان بزرگترین دریاچه داخلی ایران نیز شناخته میشود و پیش از آنکه خشکسالی گریبان گیرش شود، دومین دریاچه بزرگ آبشور دنیا بود.
از اواسط دهه ۸۰، این دریاچه شروع به خشک شدن کرد و حدود ۸۸ درصد از مساحت خود را از دست داد. خشکسالی، احداث بزرگراه بر روی دریاچه، و استفاده بیرویه از منابعِ آبِ حوزه آبریزِ دریاچه، از عوامل موثر در خشک شدن آن بودند که البته تاثیر عوامل انسانی بسیار بیشتر از عوامل طبیعی بوده است.
بارندگیهای پاییز ۱۳۹۴ موجب آبگیری بیش از ۷۰۰ کیلومترمربع از نواحی خشک شده در جنوب دریاچه شد و جانی دوباره به آن بخشید. در همین سال وسعت این دریاچه به حدود ۶ هزار کیلومترمربع رسید و همین وسعت، نامِ دریاچه ارومیه را در رده بیست و پنجمین دریاچه بزرگ دنیا از نظر مساحت قرار داد.
دریاچه ارومیه ۱۴۰ کیلومتر طول ۵۵ کیلومتر عرض دارد و حداکثر عمق آن به ۱۶ متر می رسد. بسیاری از شما تصاویری را از دریاچه ارومیه دیدهاید که به رنگ سرخ و نارنجی است و خبری از آب نیلگون در آن دیده نمیشود. این تغییر رنگ بر اثر فعالیت موجودات میکروسکوپی در داخل دریاچه رخ میدهد. این موجودات با کم شدن آب دریاچه و افزایش غلظت نمک، حضور پر رنگتری از خود نشان میدهند تا جایی که تاثیر چشمگیری بر روی رنگ آب میگذارند.
به سبب وجود گونههای منحصربهفرد گیاهی و جانوری، نام دریاچه ارومیه در سال ۱۳۵۲ در فهرست پارکهای ملی ایران به ثبت رسید. وسعت این پارک ملی ۴۶۲۶۰۰ هکتار تخمین زده شد و در حدود سال ۱۳۵۴ - ۱۳۵۵ به عنوان ذخیرهگاه زیستکره، نامش در فهرست جهانی ثبت شد.
ذخیرهگاههای زیستکره، مناطق حفاظتشده طبیعی-زیستیِ بینالمللی هستند که برای جلوگیری از تغییرات برگشتناپذیر و بهرهبرداریِ ناپایدار از منابع طبیعی، در عین نیاز به بهرهبرداری از طبیعت (باتوجه به رشد روزافزون جمعیت) شکل گرفته و به یکی از تقسیمبندیهای مهم در امور حفاظتی جهان تبدیل شدهاند.
دیدنیهای خاص و جذاب دریاچه ارومیه
پیش از خشکشدن دریاچه ارومیه، قایقسواری و تماشای جزایر آن، یکی از تفریحهای اصلی گردشگران بود که کمکمرنگ باخت؛ اما اکنون که آب دریاچه در حال بالاآمدن است، این تفریح دوباره جان گرفته است. گردشگران علاقهمندان برای قایقسواری باید به بندر شرفخانه بروند که در مسیر سلماس به تبریز قرار دارد. منطقه کاظم داشی که در ساحل غربی دریاچه قرار دارد تا قبل از اتفاقهای ناخوشایندی که برای دریاچه بیفتد، بهشکل شبه جزیره بهنظر میرسید.
این منطقه که از جاهای دیدنی استان آذربایجان غربی محسوب میشود، بهخصوص در فصل رویش شقایقهای وحشی، بسیار دیدنی است و میتواند گزینهای عالی برای عکاسی باشد. تماشای غروب خورشید در کنار دریاچه نیز چنان جذابیتی دارد که اغلب سوژه عکاسی گردشگران میشود.
یکی از ویژگیهای منحصربهفرد دریاچه، خواص گلولای کف دریاچه است که برای درمان انواع بیماریهای پوستی، روماتیسمی، بیماریهای تنفسی مثل آسم و برونشیت، بیماریهای زنان و... مناسب است و لذت گلبازی را نصیبتان میکند. علاوه بر این، بهخاصر غلظت بالای نمک دریاچه، گردشگران میتوانند تنی به آب بزنند و با شناورماندن روی آب، به آرامش برسند. کریستالهای نمکی دریاچه، جذابیت آن را دوچندان کردهاند؛ بهخصوص که با انباشت این کریستالها روی هم، در برخی نقاط تپههای زیبا و درخشانی ایجاد شده است.
اگر در فصل مهاجرت پرندگان، راهی دریاچه شده باشید، انواع و اقسام پرندهها از فلامینگو تا پلیکان، لکلک، مرغ نوروزی را خواهید دید که شاید دیدن آنها در هیچ کجای ایران امکانپذیر نباشد. افراد علاقهمند به پرندهنگری این فرصت را غنیمت میشمارند تا به تماشای تعدادی از نادرترین گونههای پرندگان بنشینند و تجربهای متفاوت برای خود بسازند.
پلی از روی دریاچه میگذرد که چشمانداز زیبایی از دریاچه را پیشکشتان خواهد کرد. برای عبور از روی دریاچه ارومیه باید سوار بر خودرویتان شوید و از بزرگراه ارومیه-تبریز بگذرید. در فصل بهار و تابستان، بازار سفر به دریاچه ارومیه حسابی داغ میشود؛ اما با فرارسیدن پاییز و زمستان و برودت هوا، گردشگران کمتری به دیدن دریاچه میروند.
نظر شما