سلام نو _ سرویس گردشگری: خانهای که این شاعر در آن چشم به جهان گشود، در محله ششگلان قرار دارد. مساحت کلی خانه هزار و ۳۰۰ مترمربع است که از زمان افتتاح تا امروز محل دائمی نمایشگاههای اداره کل میراث فرهنگی و صنایعدستی و گردشگری آذربایجان شرقی شده است. کمتر کسی این خانه را میشناسد و میداند که این مکان، محل تولد بزرگ بانوی شعر ایران بوده است. قدمت این بنا به دوره اول پهلوی میرسد و پروین اعتصامی تا سن هفت سالگی در این خانه زندگی کرده است. در بدو ورود به این خانه، باغچه زیبا و حوض وسط خانه نظر شمارا جلب میکند، کمی که جلوتر میروید با ساختمانی آجری مواجه میشوید که مجسمه پروین در حال بالا رفتن از پله را مشاهده میکنید.
آشنایی با خانه پروین اعتصامی
در شهر تبریز محله مقصودیه و خیابان عباسی، شانزلیزه ایران نامیده میشود، جایی که قدیمی ترین خانه های ایرانی از جمله خانه پروین اعتصامی، خانه نیکدل، خانه پروین اعتصامی و بسیاری از خانه های قدیمی دیگر را در خود جای داده است و به همین خاطر، تبریز را پایتخت خانه های قدیمی ایران میدانند.
خانه پروین اعتصامی تبریز با معماری زیبایش، شما را با دنیایی از ظرافت ها و جذابیتها آشنا میکند که شاید نمونهاش را در هیچ جای این مرز و بوم نتوانید ببینید. این خانه تاریخی که در سال ۱۳۸۵ به عنوان یکی از آثار ملی کشور ثبت شده است، امروزه به یکی از مقصدهای گردشگری جذاب دیار آذربایجان تبدیل شده است. در این بازدید وقتی شما به سمت کوچه پروین اعتصامی خیابان عباسی بروید، تابلوی بزرگی از دور، گویی شما را به نظاره نشسته است.
تابلویی که رویش نوشته شده است خانه پروین اعتصامی (۱۲۸۵-۱۳۲۰). این جا مکانی است که پروین، زمان کودکی خود را در آن جا سپری کرده و قدمتش به اوایل دوره پهلوی اول باز میگردد. این خانه زیبا و مجلل دو طبقه دارد که در محله ششگلان تبریز قرار دارد و حیاط بزرگ و باغچههای با صفایش، روزگاری، روزگاران پروین ادب ایران بود. این خانه دارای حیاطی وسیع و دلنواز در مساحتی به وسعت ۹۰۰ متر است که شاید همین فضای دلگشا و رمانتیک باشد که طبع شعر و ذوق هنری اختر چرخ ادب (پروین اعتصامی) را به سر ذوق آورده است.
ساختمان خانه پروین اعتصامی شهر تبریز، معماری آجری مانند دارد و مجسمهای از پروین، در ابتدای پلهها، مخاطبان را به انتظار میکشد. گویی که در این میان شاعر به میهمانانش میگوید که داخل شوید تا با هم از پله ها بالا رفته و به داخل ساختمان برویم. در طبقه نخست خانه، دو اتاق و یک سالن با دو وردی شرقی و غربی، منظر خلوت و دلنشینی را تشکیل میدهد که بر روی دیوارهای آن، اشعار و تصاویر از اختر چرخ ادب مشاهده می کنیم که نمونه اش را در قطعه شعری که به دست خط پروین برای سنگ مزارش انتخاب شده است را میتوانید مشاهده کنید.
در طبقه بالا این خانه نیز سه اتاق که یکی از آن ها به آب انبار قدیمی راه دارد مشاهده میشود و یک تنور پخت نان که اتفاقا در جریان مرمت خانه در چند سال اخیر از دل خاک بیرون آمده است توجه همگان را به سوی خود جلب میکند. این خانه نیز به مانند بسیاری از خانه های قدیمی تبریز دارای زیر زمین بوده که در واقع برای شب نشینیهای تابستانی از آن استفاده میشد و معمولا هم از حوضی بزرگ هشت ضلعی، آبی در آن جا جریان داشته تا هوای محیط را مطبوع نماید.
در حال حاضر خانه یک هزار و سیصد متری پروین اعتصامی، چند سالی است که محل عرضه و فروش آثار صنایع دستی و ادبی استان آذربایجان شرقی است و مخاطبان زیادی را به خود تجربه کرده است. آنچه که اکنون توجه بسیاری از گردشگران تور تبریز را در بازدید از خانه پروین اعتصامی به خود جلب میکند، آجر کاری زیبا و شیک و ساده بنا است که امروزه در خانه های مدرن عصر مدرن، جایگاهی ندارند. پنجرههای چوبی این خانه قدیمی تبریز، یادآور ارسی ها و پنجره های چوبی در خانه های قدیمی و تاریخی محله مقصودیه تبریز است که بازدید از ان را نیز به مخاطبان این خانه توصیه میکنیم.
ساعت بازدید از خانه پروین اعتصامی در تبریز
شاید زمان آن رسیده که به جای تنها تصویری که از پروین در کتابهای فارسی دبستان و تندیسی که در برج میلاد تهران در ذهنمان داریم، دل به دریا زده و به پروین بانوی ایران، نزدیکتر شویم و از خانهای که او دوران کودکیاش را در آن گذرانده است، دیدن کنیم. خانه پروین، میزبان شما گردشگران عزیز در ساعت ۹ صبح الی ۵ بعد از ظهر است.
برای تهیه بلیط این خانه، اگر در زمان برپایی نمایشگاه باشد، مبلغ ناچیزی میپردازید و در عوض در صورتی که خوش شانس باشید، در زمان بازدیدتان، علاوه بر بازدید از حیاط خانه، میتوانید از داخل خانه نیز دیدن کنید.
امکان ندارد اهل تبریز باشید و تابلوی خانه پروین اعتصامی به چشمتان نخورده باشد. خانهای که پروین، کودکیاش را در آن گذراند، در محله ششگلان تبریز قرار دارد. برای بازدید از این خانه تاریخی که روزگاران دور و درازی را به خود دیده، به خیابان عباسی بیایید. مسجد میرآقا را میبینید. نبش مسجد، کوچه ساوجبلاغی قرار گرفته است و پس از آن دیوارهای بیرون خانه که نقش بانوی شاعر را به خود دارد، شما را به سمت پلاک ۶ راهنمایی میکند.
نظر شما