لکنت زبان، نوعی اختلال ارتباطی است که در آن گفتار طبیعی فرد مختل می شود. گفتار درمانی به افراد مبتلا به لکنت کمک می کند که ارتباطات شفاهی، کلامی و اجتماعی خود را بهبود بخشد. گفتار درمانگر با کودک یا افراد بزرگسال مبتلا به لکنت کار می کند تا راه هایی را برای بهبود تکلم و کاهش تاثیرات لکنت روی زندگی آنها بیابد. توصیه می شود برنامه گفتار درمانی از سنین اولیه کودکی شروع شود. اهداف گفتار درمانی شامل بهبود زبان گفتاری، یادگیری مهارت های غیر کلامی مانند نشانه ها یا حرکات، یا یادگیری برقراری ارتباط با استفاده از یک روش جایگزین (مانند عکس یا تکنولوژی) میباشد.
لکنت زبان چیست؟
به گفته موسسه ملی ناشنوایی و سایر اختلالات ، لکنت زبان یک اختلال گفتاری است که بیش از 3 میلیون آمریکایی را درگیر می کند. لکنت زبان زمانی اتفاق می افتد که گفتار عادی با تکرار یا کشیدن صداها یا کلمات خاص قطع می شود. لکنت زبان که من و من یا گرفتگی زبان نیز نامیده می شود ، می تواند از نظر فرکانس و شدت از خفیف تا شدید متغیر باشد. گاهی اوقات ، صحبت کردن در مقابل گروه یا صحبت کردن با تلفن می تواند شرایط را تشدید کند ، در حالی که خواندن یا آواز خواندن می تواند لکنت زبان را کاهش دهد. استرس گاهی اوقات می تواند آن را بدتر کند. تلاش برای صحبت کردن ممکن است با حالات بدن یا حرکات فیزیکی همراه باشد.
علل لکنت زبان
متخصصان به طور قطع نمی دانند چه چیزی باعث لکنت زبان در کودکان می شود ، اما اکثر آنها معتقدند که اختلال گفتاری در نتیجه عوامل مختلفی رخ می دهد. این عوامل ممکن است شامل یک یا چند مورد از موارد زیر باشند:
ژنتیک. اکثر کارشناسان معتقدند که لکنت زبان دارای یک مولفه ژنتیکی است. شصت درصد از همه افرادی که لکنت زبان دارند یک عضو نزدیک خانواده آنها نیز لکنت زبان داشته است.
لکنت زبان رشدی. بسیاری از کودکان خردسال از 18 ماهگی تا 2 سالگی که مهارت های گفتاری و زبانی خود را تقویت می کنند دچار لکنت زبان می شوند. این نوع لکنت زبان معمولاً موقتی است.
عوامل عصبی. تحقیقات نشان داده مغز افرادی که لکنت زبان دارند متفاوت از افرادی که اختلال گفتاری ندارند پردازش می کند. در برخی موارد ، به نظر می رسد مشکلی در نحوه انتقال زبان از طریق مغز وجود دارد. دانشمندان دقیقاً نمی دانند چرا این حالت اتفاق می افتد.
بهبود تکلم از طریق گفتار درمانی
اگر از مردم در مورد اختلاتل گفتاری یا گفتاردرمانی سوال کنید، احتمالا اولین جوابی که می دهند،لکنت است. لکنت زبان، یک مشکل ارتباطی است که عموم مردم با آن آشنایی دارند.تنها حدود 5% از کودکان کمتر از 5 تا 6 سال،دچار لکنت خواهند شد.
در این بحث به طور خلاصه به اختلال لکنت و گفتار درمانی به عنوان بهترین روش درمانی اشاره می کنیم.
اختلالات گفتاری یا لکنت زبان، نوعی اختلال ارتباطی است که در آن گفتار طبیعی فرد مختل می شود. این اختلال می تواند به صورت لکنت زبان، نوک زبانی صحبت کردن و غیره باشد. کسی که به دلیل اختلال گفتاری قادر به تکلم نباشد،گنگ تلقی می شود.
درمان لکنت در مرکز تخصصی خانه لکنت
تیم تخصصی خانه لکنت با یک تیم حدوداً 20 نفره صرفاً برروی مشکلات تکلم و لکنت در کودکان و بزرگسالان به صورت حضوری و آنلاین فعال هستند.
رفتار صحیح و راهکارهای کمک به کودکی که لکنت زبان دارد
افراد دارای لکنت زبان از نظر هوش و استعداد با دیگران تفاوت ندارند و باورهای غلطی که آنها را افرادی خجالتی، عصبی، حساس، عجول یا درونگرا عنوان میکنند ریشه و اساس علمی ندارد. اما چگونه باید با فردی که دارای این ویژگی است رفتار کنیم تا نه تنها هیچکس دچار مشکل نشود، بلکه کمکم مشکلات ما کمتر و رفع شود؟
پیش از این که به درمان لکنت زبان با گفتار درمانی برسیم باید بدانید توصیههای زیر میتواند به شما در این مورد مهم کمک کند:
- علت لکنت را پیدا کنید و عامل ایجادکننده را بررسی و حل کنید.
- به دنبال تحقیق علمی و آگاهانه در مورد مسائلی باشید که لکنت زبان را بیشتر میکند و آنها را جدی بگیرید.
- در شروع، هدفتان را در کمک به حرف زدن روانتر کودک خلاصه کنید و نه حرف زدنی که بدون هیچ عیب و نقصی باشد.
- هرگز از کودک نخواهید و تشویقش نکنید که لکنتش را پنهان کند، بلکه کمک کنید تا با آن روبهرو شود.
- یادش بدهید تا به لکنتش مثل یک ویژگی نگاه کند؛ لکنت زبان یک عیب یا ایراد نیست.
- یادش بدهید هر وقت در حرف زدن دچار اضطراب و ترس شد، یادش باشد که نباید از چیزی خجالت بکشد.
- وقتی در صحبت کردن موفق است، او را خیلی تشویق کنید.
- از تعجب کردن بعد از حرف زدن کودک یا تحقیر به هر شکلی خودداری کنید.
- با لحن عیبجویانه در مورد لکنت کودک صحبت نکنید.
- موقعیتها را در نظر بگیرید. در زمان عصبانیت لکنت کودک بیشتر میشود، پس سعی کنید در زمان عصبانیت آرامش خود را حفظ و خشم او را بیشتر نکنید.
- مراقب باشید اطرافیان کودک به خاطر حرف زدنش او را مسخره نکنند. این کار اعتمادبهنفس او را کم و لکنت را بیشتر میکند.
- اضطراب میتواند بروز لکنت زبان را بیشتر کند، پس سعی کنید تا حد ممکن محیط زندگی شما آرام و دور از تنش و استرس باشد.
- صحبت کودکان دارای لکنت ممکن است با دشواری و در زمانی طولانی انجام شود، پس هرگز صحبت کودکتان را قطع نکنید و وسط حرفش نپرید.
- به صحبتهایش توجه کامل داشته باشید و به دلیل لکنت، حرفهایش را نادیده نگیرید.
- هنگام پاسخ دادن به حرفهایش آرام و شمرده حرف زدن خودتان را برایش الگو قرار دهید.
- از ترساندن، تهدید و تنبیه بدنی کودک به شدت پرهیز کنید، این رفتارهای غلط تربیتی، مشکل را چند برابر میکند.
- هنگام صحبت کردن فرزندتان، حسی دلپذیر و آرام را منتقل کنید و اگر میتوانید لبخند بزنید.
- اگر بعد از مکالمه ناامید به نظر برسید، کودک این موضوع را میفهمد که اصلاً اتفاق خوبی نیست.
- از اصلاح کلماتش او خودداری کنید. در عوض، بعد از گفتن کامل کلماتش، آن را به آرامی تکرار کنید تا او بداند که متوجه منظورش شدهاید.
- هر روز برای مکالمهای خوشایند و بدون استرس با کودک وقت بگذارید.
درمان لکنت زبان با گفتار درمانی ممکن است؟
درمان لکنت زبان با گفتار درمانی قطعی نیست اما این روش مهمترین و موثرترین روش است. صرف نظر از علت بروز لکنت زبان، گفتاردرمانی به درمان این اختلال کمک میکند. متخصص آسیبشناس گفتار و زبان میتواند نوع لکنت زبان و بهترین روش درمان مطابق با نیازهای شخص را تعیین کند. گفتاردرمانی در برقراری ارتباط مؤثر و بهبود روند گفتار به شخص کمک میکند.
علاوه بر گفتاردرمانی امکان دارد از روشهای دیگری شامل درمان شناختی- رفتاری و تجهیزات بازخورد شنوایی تاخیری نیز استفاده شود؛ چرا که جهت درمان افراد مختلف بایستی روشهای درمانی متفاوتی به کار برده شوند.
یکی دیگر از جنبههای گفتاردرمانی در بزرگسالان، کاهش اضطراب و افزایش اعتماد به نفس به منظور صحبت کردن با دیگران میباشد.
متخصص گفتاردرمانی جهت تقویت مهارتهای گفتاری به شخص کمک میکند تا لکنت زبان سبب بروز مشکل در روند طبیعی زندگی نشود.
نظر شما