۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۲ - ۱۷:۴۰
کد خبر: 55434453

برج رادکان به دلیل پیشینه تاریخی و کاربری جذابی که داشته، بسیار مورد توجه گردشگران است از این رو با ما همراه باشید تا بدانیم برج رادکان کجا قرار دارد.

برج رادکان کجا قرار دارد؟

سلام نو _ سرویس گردشگری: برج رادکان یکی از جاذبه‌های تاریخی و معماری و مکان های دیدنی ایران است که بسیاری از آن بازدید کرده‌اند و از کنار آن گذشته‌اند و برخی نیز به آن توجه و برداشت‌های خاصی از آن کرده‌اند. داشتن اطلاعات نجومی و معماری در بازدید از جاذبه‌های تاریخی سبب می‌شود که قضاوت بهتری در مورد این آثار داشته باشیم.

آشنایی با برج رادکان

ارتفاع برج رادکان در حدود ۲۵ متر است. این برج بدنه‌ای استوانه‌ای شکل دارد و گنبد آن به‌شکل مخروط است. این اثر تاریخی را مربوط به دوره ایلخانان و قرن هفتم هجری دانسته‌اند. در تاریخ ۱۵ دی ۱۳۱۰، برج رادکان به شماره ۱۴۶ در آثار ملی ایران به ثبت رسید. نمای خارجی این بنا تا ارتفاع سه متری آن به‌صورت ۱۲ضلعی و پس از آن تا زیر گنبد دارای ۳۶ ترک یا نیم استوانه بوده و داخل آن هشت ضلعی است. بانی برج رادکان را خواجه نصیرالدین طوسی می‌دانند که با دانشمندی و اندیشمندی خود این برج را بر اساس داده‌های نجومی و به قصد خاصی که به آن اشاره خواهد شد، ساخته است.

برج رادکان کجا قرار دارد؟

ساخت و طراحی این بنا به خواجه نصیرالدین توسی نسبت داده شده است و هیچ منبع خاصی وجود ندارد که آن را به‌طور قطع تایید کند. برخی از مستشرقین سابقه ساخت این بنای آرامگاهی از آثار دوره دیلمی می‌دانند و آن را آرامگاه زنی به نام مطلع‌الشمس معرفی می‌کنند. این نظریه نیز چندان قابل قبول نیست و در هیچ‌یک از منابع تاریخی ایرانی اشاره‌ای به آن نشده است.

بلندای برج رادکان در حدود ۳۶ متر است. قطر داخلی بنا ۱۴ متر و قطر خارجی آن ۲۰ متر است. منظر بیرونی بنا تا ارتفاع ۲/۵ متری به‌شکل ۱۲ضلعی و از آن جا تا زیر گنبد به‌صورت ۳۶ ترک نیم‌ستونی ساخته شده است. برج رادکان گنبدی مخروطی دارد و ساختمان آن در سال ۶۰۷ قمری به پایان رسیده است. تاریخ احداث این بنا را هرتسفلد در سال ۶۸۰ ق.م ذکر کرده است. تاریخ منقوش بر کتیبه روی برج نیز سال ۶۶۰ هجری قمری را که هم‌زمان با اتمام ساخت بناهای وابسته به رصدخانه مراغه است را به‌عنوان تاریخ ساخت برج، نشان می‌دهد.

برج رادکان کجا قرار دارد؟

هرتسفلد برج را مقبره یکی از حکام مغول می‌داند که برخی او را امیر ارغون مغول دانسته‌اند. این در حالی است که برخی منابع مقبره ارغون را در سلطانیه ذکر کرده‌اند. این برج با ۱۲ دیوار خشتی بیرونی با پهنا و بلندی، پایه‌گذاری شده که برج را به ۱۲ بخش ۳۰ درجه‌ای تقسیم می‌کند. هر دیواره ۳۰ درجه از زاویه افق را در بر می‌گیرد. دو در دیوار مقابل هم ساخته شده است و بر دیواره ۳۶۵ ترک نی ستونی وجود دارد که برج را به ۳۶ ترک ۱۰ درجه‌ای تقسیم کرده است. دقت در انتخاب مکان درها و دریچه‌ها در برج نشان می‌دهد که تعبیه آن‌ها یحتمل اتفاقی نبوده است. این برج دارای منفذهای دوازده‌گانه است.

محل قرارگیری برج زیبای رادکان

در گوشه‌ای از شرق ایران، در استان خراسان رضوی و در نزدیکی شهر مشهد برجی قرار دارد که اکنون به یکی از جذاب ترین دیدنی های مشهد تبدیل شده است و هر ساله گردشگران زیادی در قالب تور مشهد راهی چناران می‌شوند تا از این مجموعه تاریخی دیدن ‌کنند.

برج رادکان کجا قرار دارد؟

مناره‌ای قدیمی که به برج رادکان چناران معروف است، به دلیل نزدیکی به شهر چناران به این اسم نیز در بین مسافران و اهالی این منطقه شناخه شده است. برخی نام رادکان را با راه و مسیر یکی دانسته‌اند و در زبان پهلوی نیز واژه‌ی راد به نظم و ترتیب معنا شده است. این مناره که در کنار جاده اصلی چناران به مشهد قرار دارد، در گذشته به عنوان یک راهنمای مسیر به مسافران کمک می‌کرد تا به آسانی راه خود را پیدا کرده به سلامت به مقصد برسند. برج رادکان چناران مشهد که به میل یا مناره نیز شهرت دارد، با ارتفاع ۲۵ متری خود دارای بدنه‌ای استوانه‌ای و گنبدی مخروطی است که در قرن هفتم هجری احداث شده و تاکنون باقی مانده است.

برج رادکان از جاهای دیدنی خراسان رضوی به شمار می‌رود و در ۷۴ کیلومتری شمال مشهد و ۳۶ کیلومتری چناران قرار گرفته است. برای دسترسی به میل رادکان از مشهد به‌سمت چناران و از چناران به‌سمت جاده قوچان بروید. پیش از رسیدن به روستای بیگ نظر، مسیر خود را به‌سمت روستای رادکان عوض کنید. در جاده فرعی به یک دوراهی خواهید رسید.

برج رادکان کجا قرار دارد؟

یکی از جاده‌های دوراهی به‌سمت روستای رادکان می‌رود. البته مسیر اصلی جاده برج رادکان در واقع از سمت روستای زینگر است که مسیر دوم در دوراهی مذکور محسوب می‌شود. این برج ابزاری بسیار مفید و کاربردی که با محاسبه نور خورشید و سایه می‌توان به وسیله‌ی آن زمان را معین کرد. برج میل رادکان در سال ۱۳۱۰ به عنوان اثر ملی به ثبت رسیده است که بازدید از آن باعث افتخار به گذشتگان کشور ایران است. فاصله برج رادکان تا چناران تنها ۲۶ کیلومتر است و می‌توانید به آسانی خود را به آنجا برسانید و از آن بازدید کنید.

کد خبرنگار: ۲۶
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • پربازدید

    پربحث

    اخبار عجیب

    آخرین اخبار

    لینک‌های مفید

    ***