۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۲ - ۲۳:۰۳
کد خبر: 55435399

از زیباترین بناهای تاریخی دوران زندیه می‌توان به ارگ کریم خان اشاره کرد از این رو با ما همراه باشید تا بدانیم ارگ کریم خان شیراز کجاست.

ارگ کریم خان شیراز کجاست؟

سلام نو _ سرویس گردشگری: یکی از آثار تاریخی شیراز، ارگ کریم خان است که درست در قلب این شهر قرار گرفته است. این بنا متعلق به دوران زندیه است و یکی از بهترین جاذبه های گردشگری شیراز محسوب می شود. ارگ کریم خان در بین سال‌های ۱۷۶۶ تا ۱۷۶۷ میلادی یا به گفته‌ای سال ۱۱۸۰ هجری قمری ساخته شد. کریم خان از معماران بسیار برجسته و با تجربه‌ برای ساخت این مکان استفاده کرد که مهارت زیادی در کار ساخت و ساز داشتند. بعضی از مصالح مورد نیاز برای ساخت این ارگ از خارج کشور و بعضی دیگر از بهترین کوه‌های شهرهای داخلی کشور آورده شدند. در دوران زندیه برای استقرار حکومت و در دوران قاجار از آن برای زندگی فرماندهان محلی استفاده می‌کردند. طبق سندهای تاریخی می‌توان فهمید به دستور عبدالحسین میرزا فرمانفروا که حکمران فارس بود بازسازی‌های مینیاتوری روی این مکان انجام شد.

آشنایی با ارگ کریم خان؛ جاذبه‌ی تماشایی شیراز

ارگ کریم خان شیراز یکی از بناهای تاریخی دوران زندیه است که به دستور کریم خان زند در سال ۱۱۰۸ قمری ساخته شد.

ارگ کریم خان شیراز کجاست؟

این ارگ در شهر شیراز و در خیابان کریم خان زند قرار گرفته است و سالانه گردشگران زیادی را جذب می کند. همانطور که گفته شد معماری این بنا به سال ۱۱۰۸ قمری می رسد که در هر دوره، کابردهای خاص خود را داشته است. برای مثال در دوران زندیان محل زندگی پادشاه بود در صورتی که در زمان پهلوی به زندان تبدیل شد.

ارگ کریم خان ۴۰۰۰ متر مربع وسعت دارد و دارای دیوارهای بسیار بلندی که به ۱۲ متر می رسد، است. نمای این بنا، آجر بوده و در واقع طراحی آن هم مسکونی و هم نظامی است. بطور کلی این ارگ به شکل یک ذوزنقه ی ناقص است که گفته می شود علت آن، این بوه که در زمان ساخت، معماران به این نتیجه رسیده اند که قسمتی از خاک شمال غربی برای چنین بنای با عظمتی نامناسب است و در صورت ساخت امکان نشست دارد و در نتیجه تصمیم گرفته شد تا بنا به سمت غرب متمایل شود.

ارگ کریم خان شیراز کجاست؟

بخش مسکونی ارگ در ضلع شمالی، جنوبی و غربی آن واقع شده است. هر کدام از این بخش ها دارای ۶ اتاق مسکونی و یک ایوان هستند. جالب است بدانید همه ی اتاق ها از داخل به هم وصلند. همه ی اتاق ها و ایوان های با تزیینات خاص آن دوره ومقرنس تزیین شده اند.

ضلع شرقی از بقیه ی ضلع ها به مراتب پر طرفدارتر است. در ورودی ارگ در ضلع شرقی قرار دارد که با یک تابلوی بسیار بزرگ از صحنه ی رزرم رستم و دیو سفید تزیین شده است. این تابلو که کاشیکاری است، در دوران قارجاریه به ارگ اضافه شده است. یکی دیگر از دیدنی های ضلع شرقی، حمام خصوصی پادشاه است که سعی شده بصورت دست نخورده باقی بماند.

محل قرارگیری ارگ کریم خان

آدرس: استان فارس، شیراز، شمال‌شرقی میدان شهدا

مترو: ایستگاه زندیه نزدیک‌ترین ایستگاه به ارگ است و پس از آن حدود ۱۰ دقیقه پیاده‌روی تا میدان شهدا در پیش دارید که البته می‌توانید آن را با تاکسی نیز طی کنید.

ارگ کریم خان شیراز کجاست؟

اتوبوس: برای رسیدن به ارگ اتوبوس‌هایی را انتخاب کنید که در مسیرشان از میدان شهدا می‌گذرند. در این میدان از اتوبوس پیاده شده و چند قدم آن طرف‌تر ارگ را ببینید.

در مرکز شهر شیراز و شمال‌شرق میدان شهدا، بنایی عظیم توجه را به خود جلب می‌کند که یادگاری ارزشمند از دوران زندیه به شمار می‌رود. نامش ارگ کریم خان است و با دیوار و برج و بارو از دیگر قسمت‌های شهر متمایز می‌شود. ارگ گونه‌ای از ساختمان‌های بلند و محصور است که نمونه‌های متنوعی از آن در معماری قدیم به چشم می‌خورد. این واژه در لغت‌نامه دهخدا به قلعه کوچکی گفته می‌شود که در میان قلعه‌ای بزرگ ساخته شده باشد. بسیاری بر این عقیده‌اند که ارگ کریم خان نشانه‌ای از ارگ‌های دیگر همچون بم ندارد. گفته می‌شود کریم خان زند تحت‌تاثیر معماری صفویه میدان بزرگی را در شهر شیراز ساخت و ضلع غربی این میدان را به کاخ اندرونی خود و جایی برای اسکان خانواده سلطنتی اختصاص داد که به اشتباه آن را ارگ نامیدند.

ارگ کریم خان شیراز کجاست؟

این ارگ زمانی محل زندگی کریم خان زند بود و به همین سبب با نام کریم خانی مشهور شد. ارگ کریم خان سرد و گرم روزگار را چشید و پابرجا ایستاد تا امروز به یکی از مهم‌ترین دیدنی‌های شیراز و برجسته‌ترین یادگاری سلسله زندیه بدل شود و گردشگران را به سوی خود بکشاند.

ثبت ملی: این بنا در ۱۴ خرداد ۱۳۵۱ با شماره ۹۱۸ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

ساعت بازدید ارگ کریمخان در ۶ ماه اول سال از ۸:۳۰ صبح تا ۹ شب و در ۶ ماه دوم سال: ۷:۳۰ صبح تا ۸:۳۰ شب است.

شماره تلفن ارگ کریمخان: ۳۲۲۴۷۶۴۸-۰۷۱

کد خبرنگار: ۲۶
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • پربازدید

    پربحث

    اخبار عجیب

    آخرین اخبار

    لینک‌های مفید

    ***