سلام نو _ سرویس گردشگری: حرا به درختانی با شاخ و برگ سبز روشن با ارتفاع حدود سه تا ۶ متر گفته میشود که آبشورزی هستند. پوست این درخت خاصیت تصفیهکنندگی دارد و آب دریا را میگیرند و با دفع نمک آن، بخش شیرین آن را جذب میکنند. با این اوصاف، درخت حرا را میتوان یک تصفیهخانه آب شیرینکن طبیعی دانست. درختان جنگل حرا قدمت زیادی دارند و در همه فصول سال سرسبز هستند و به همین دلیل، به نام جنگل همیشه بهار نیز شناخته میشوند. با فرارسیدن خرداد، درخت حرا گلهای زردرنگی میدهد که در میان انبوه شاخ و برگ آن بسیار چشمنواز و دیدنی میشود.
جنگل حرا؛ افسانهای و تماشایی
جنگل حرا در قشم، یکی از جاذبههای خاص ایران و از جلوههای بینظیر طبیعت است که برای دیدن آن باید با قایق به دل آبهای شور خلیج فارس بزنید. این جاذبه که شهرتی جهانی دارد، جزو میراث طبیعی کشور به شمار میرود. جذابیت جنگل حرا زمانی است که این درختان در آب فرو رفتهاند و با پایین آمدن سطح آب، جنگل شگفتانگیزی مشابه فیلمهای علمی-تخیلی از آب بیرون میزند و هر بینندهای را حیرتزده میکند.
جنگل حرا که در شمال غرب جزیره قشم خودنمایی میکند، از جنگلهای پنجگانه استان هرمزگان و یکی از ذخیرهگاههای زیستکره ایران به شمار میرود. جنگل حرا (مانگرو) از جاهای دیدنی قشم است که آن را بهعنوان جنگل دریایی نیز میشناسند. با حرکت در میان آبهای این جنگل، شاهد درختان سبزی خواهید بود که گویی در میان انبوهی چوب روییدهاند.
جالب اینکه این چوبها در واقع ریشه درختان هستند که انتهای آنها رو به آسمان است و با تبدیل آب شور دریا به آب شیرین توانستهاند سالیان زیادی در این شرایط دوام بیاورند. پوشش گیاهی این جنگلها را درختان «حرا» و «چندل» تشکیل میدهند. این درختان زیبا زمان جزر دریا، از آب بیرون میآیند و با مد دریا تا نیمه در آب فرو میروند. آبوهوای استوایی این مناطق نیز مزید بر علت شده است تا درختان حرا رشد خوبی داشته باشند.
جنگل حرا قشم با وسعتی معادل ۸۲,۳۶۰ هکتار در سال ۱۳۵۱ بهعنوان «منطقه حفاظت شده حرا» معرفی شد؛ سپس در سال ۱۳۵۴ با افزایش وسعت به ۸۵,۶۸۶ هکتار، عنوان پارک ملی را از آن خود کرد.
تا اینکه این جنگل دیدنی قشم در سال ۱۳۵۶ به شبکه جهانی انسان و زیستکره یونسکو ملحق شد. این منطقه هماکنون توسط اداره کل محیط زیست استان هرمزگان محفاظت میشود.
جنگل حرا شرایط اکولوژی مناسبی دارد و از همین رو زیستگاه پرندگان مهاجر مناطق گرمسیری نظیر حواصیل بزرگ، حواصیل هندی، کفچه نوک تیز، گیلانشاه، سلیم خاکستری، کاکائی است. همچنین انواع گوناگون پرندگان، آبزیان و دوزیستان نظیر انواع مارهای دریایی و ماهیها و همین طور لاکپشتها در این منطقه ساکن هستند. جالب است بدانید که ۸۰ درصد از آبزیان دریای خلیج فارس در این منطقه تخمریزی میکنند.
داستانهای متعددی درباره درختان حرا مطرح است؛ بهعنوان مثال، برخی معتقدند این درختان از اشک چشم انسان روییدهاند و عدهای میگویند که آنها سوغاتی از هندوستان هستند که در نزدیکی بندر لافت کاشته شدهاند.
بازدید از جنگل حرا
برای سفر به جزیره قشم زمانی را میان آبان تا اردیبهشت در نظر بگیرید چرا که در سایر ایام سال، گرمای هوا آزاردهنده خواهد بود.
بهار: در دو ماه ابتدایی این فصل، قشم آب و هوای نسبتا معتدلی دارد اما در خرداد ماه گرمای هوا به شدت افزایش می یابد.
تابستان: گرمای هوای قشم در فصل تابستان به اوج خود می رسد؛ اما یکی از زیباترین جشن های ساکنان این جزیره به نام نوروز صیاد در اواخر تیر برگزار می شود که می تواند بهانه ای برای سفر به قشم باشد.
پاییز و زمستان: با شروع ماه آبان، بازار سفر به قشم داغ می شود و این مسئله تا اواخر زمستان نیز ادامه دارد. در این فصول می توانید پرندگان مهاجر را نیز ببینید.
در جزیره قشم نقاط مختلفی وجود دارند که دارای قایق برای گردش در جنگل حرا هستند. از جمله این نقاط می توان به اسکله سهیلی، بندر لافت، روستای طبل اشاره کرد.
اسکله سهیلی شهرت بیشتری نسبت به سایر مکان ها دارد و دارای امکاناتی همچون سرویس بهداشتی، فروشگاه های سوغات و صنایع دستی، سوپرمارکت است.
جنگل های حرا از مناطق حفاظت شده کشور و یکی از ذخیره گاه های زیست کره است، پس رعایت نکات زیر در بازدید از آن ضروری است:
۱- سلاح گرم برای شکار به همراه نداشته باشید و با توجه به نقش پروانه ها و حشرات در امر گرده افشانی، از آوردن تورهای مخصوص برای صید آنها خودداری کنید.
۲- شاخ و برگ درختان را قطع نکنید و به موارد ایمنی، مانند مراقبت از برخورد با شاخه درختان و خودداری از روشن کردن آتش، توجه داشته باشید.
۳- آرامش و سکوت منطقه را در طول بازدید از جنگل بر هم نزنید و به مسائل بهداشتی و حفظ محیط زیست آبی و خاکی منطقه توجه کامل داشته باشید.
۴- از دست زدن و تخریب آشیانه پرندگان و موش ها و مخصوصا برداشتن تخم پرندگان خودداری نمایید و به توصیه های راهنما توجه کنید.
به سبب تراکم جنگل و تعدد آبراهه های فرعی و بن بست، باید از وارد شدن به مسیرهای ناشناخته خودداری کرد پس قایقرانان را تحت فشار قرار ندهید.
نظر شما