سلام نو _ سرویس گردشگری: شهر اصفهان که با لقب «نصف جهان» شناخته میشود، بخش وسیعی از بناهای تاریخی، فرهنگ و هنر ایران را در خود جای داده است. اصفهان را میتوان مهد موسیقی اصیل ایرانی دانست؛ در موسیقی قدیم ایران، مقامی به نام مقام اصفهان وجود داشته است. این شهر از گذشته محل تجمع افراد از اقوام و ادیان مختلف بوده و در گذر زمان این تجمع تا حدودی بر فرهنگ موسیقی شهر تاثیر گذاشته است؛ بهطوری که ترکیبی از سازهای لری و بختیاری، موسیقی کرمان و بم، موسیقی کوچنشینان قشقایی و سازهای ارامنه و گرجیان در موسیقی اصفهان بهچشم میخورد.
موزه موسیقی؛ گشتوگردی فراموش نشدنی
بازدید از این موزه زیبا باید بدانید که در موزه موسیقی اصفهان بیش از سیصد ساز وجود دارد. از جمله این سازها میتوان به ساز قانون اشاره کرد که یکی از کهنترین سازهای ایرانی محسوب میشود و توسط فارابی اختراع شده است. ساز دیگر، سازی زهی به نام قیچک است. قیچک ساز محلی جنوب شرقی ایران به خصوص سیستان و بلوچستان است. چنگ، ساز دیگری است که در موزه موسیقی با آن آشنا خواهید شد که نیاز به معرفی ندارد.
زیرا از مشهورترین و باستانیترین سازهای ایرانی قلمداد میشود. ساز تار نیز از سازهای موجود در موزه است که به نوعی ساز چند ملیتی است. زیرا در کشورهای همسایه ایران نیز نواختن این ساز رایج است. همچنین میتوانید با نحوه ساختن این ساز و اجزا و جنس چوب به کار رفته در آن در کارگاه ساز آشنا شوید که تجربه بسیار جذابی خواهد بود. سازهای دیگری از جمله رباب، بربط، نی، کمانچه، تمبک، سنتور و غیره را نیز میتوانید در این موزه بیابید.
اگر با وسیله شخصی خود به موزه میروید، میتوانید از خیابان توحید میانی-خیابان شهید قندی(مهرداد) پلاک ۷۴ موزه را پیدا کنید. ولی اگر از وسایل نقلیه عمومی استفاده میکنید اتوبوسهای میدان شهدا به سمت ایستگاه زاینده رود را سوار شوید و در خیابان حکیم نظامی پیاده شوید. با کمی پیاده روی به سمت خیابان شهید قندی میتوانید به موزه برسید.
موزه موسیقی اصفهان برای هر نفر ورودیه در نظر گرفته است. گردش در این موزه با شنیدن موسیقی زنده عجین و بسیار خاطره انگیز میشود.
نکته قابل توجه این است که این مبلغ برای گردشگران ایرانی و خارجی متفاوت است. در واقع برای بازدید کنندگان خارجی این هزینه کمی بیشتر است. با توجه به جذابیت خاص موزه، معمولا مهمانان ۲ الی ۴ ساعت از زمان خود را به بازدید از آن اختصاص میدهند.
بخشهای جذاب موزه موسیقی
موزه موسیقی اصفهان شامل تالار سازهای ملی، تالار سازهای محلی، گذر سرآهنگان، تالار سُل، کارگاه سازسازی، کافه و فروشگاه میشود.
تالار سازهای ملی
در سالن سازهای ملی، می توانید از سازهای مختلفی که در پهنه جغرافیایی ایران گسترده شده و در این مناطق مورد استفاده اند دیدن کنید. اینجا سازها و انواع آنها به دو زبان فارسی و انگلیسی به شما معرفی می شوند و امکانات صوتی و تصویری مجموعه کمک می کند تا تجربه بهتری از گردش در این تالار به دست بیاورید.
تالار سازهای محلی
تالار سازهای محلی که به موسیقی محلی مناطق مختلف ایران اختصاص دارد، یک شناسنامه جامع از سبک و فرهنگ موسیقی اصیل محلی است.
در این بخش، سازها با توجه به مناطق مختلف، دستهبندی شدهاند و سازهایی مثل بینجو، دودوک، کوزه، دوتار، سرنا، کرنا، دهل، دایره، قیجاق، للـه، بالابان، تنبور، جره و آدم و حوا و حتی سازهای بسیار ساده که با حلب روغن و سیم مفتول ساخته شده است، در این سالن وجود دارند. در هر دو تالار سازهای ملی و سازهای محلی، امکانات صوتی و تصویری مناسبی قرار دارد که به درک بیشتر از ماهیت ساز کمک میکند.
در تالار سازهای محلی داستانهای جذاب بسیاری برای شنیدن وجود دارد؛ اینکه ترکمنها چگونه موقع اسبسواری قیجاق مینوازند و اینکه ساز آدم و حوا در جشن عروسی نواخته میشود؛ چراکه سازی دو لوله است که هیچیک بدون دیگری صدا ندارد. وقایع تاریخی گرهخورده با سازها مانند آغاز جنگ ایران و رم با نواختن کرنا نیز در این بخش بازگو میشود.
سرای سرآهنگان
در سرای سرآهنگان می توانید با اساتید برجسته موسیقی اصفهان آشنا شوید و از زندگینامه و اثری که بر موسیقی اصفهان گذاشته اند اطلاعاتی به دست آورید.
موسیقی سرا
جذابیت بازدید از موزه موسیقی در تماشای سازهای مختلف ایرانی و به دست آوردن اطلاعاتی در مورد آنها خلاصه نمی شود بلکه در پایان گردش تان در موزه می توانید از تماشای یک اجرای زنده موسیقی سنتی ایرانی لذت ببرید.
کارگاه سازسازی
اگر دوست دارید بدانید هر کدام از سازهای مشهور ایرانی چگونه ساخته می شوند و چه ساختار و اجزایی دارند می توانید سری به کارگاه سازسازی موزه موسیقی بزنید.
کافه و فروشگاه
موزه موسیقی اصفهان دارای کافه و فروشگاهی در مجموعه است که در آن برخی از آلات موسیقی، تعدادی صنایع دستی، سیدی نوازندگان و سیدی آموزش موسیقی وجود دارد که امکان تفریح و خرید را برای گردشگران این مجموعه فراهم میآورد.
در این مکان شما با سطح دیگری از موزه گردی آشنا میشوید و میتوان گفت نسبت به تمامی موزههای ایران از نظر ارائه خدمات حرفهایتر عمل میکنند.
در این موزه با بیش از ۳۰۰ ساز موسقی آشنا میشوید و به علاوه از اجرای موسیقی زنده نیز لذت خواهید برد.
فروشگاهی از آلات موسیقی و صنایع دیگر مخصوص اصفهان در این موزه دایر است.
سازهایی در این موزه خواهید دید که در هیچ کشور دیگری آنها را نمییابید.
حضور کارشناسان متخصص و آشنا به موسیقی برای توضیح آلات موسیقی که به زبانهای دیگر کشورهای دنیا نیز مسلط هستند( مانند فرانسه و انگلیسی و ... )، یکی دیگر از جنبههای منحصر به فرد آن است.
امکان تور مجازی از دیگر ویژگیهای این موزه مدرن است که تجربه جدیدی را برای شما به ارمغان میآورد.
نظرات