سلام نو _ سرویس گردشگری: کتابخانه ملی کرمان یکی از آثار به جا مانده از دوران پهلوی اول است؛ زمانی که چهره شهرها با قوانین جدید شهرسازی تغییر کرد و بناهای متعددی در شهرهای مختلف ایران ساخته شد. کتابخانه ملی کرمان نیز یکی از این ابنیه تاریخی است که در سال ۱۳۰۸ خورشیدی ساخته شد.
کتابخانه ملی کرمان، خاص و دیدنی
محمد علی راوری معمار این بنا است. بنایی که در ابتدا به سفارش تعدادی از سرمایهداران کرمان، رفسنجان و یزد ساخته شد. کارخانه ریسندگی و بافندگی خورشید در این ساختمان فعالیت خود را آغاز کرد. کارخانهای که البته عمری طولانی نداشت و پس از مدتی به دلیل رخدادهای سیاسی و مشکلات پیش آمده تعطیل شد.
با وقوع انقلاب اسلامی، این بنا در دورههای مختلف به دست ارگانهای مختلفی افتاد، تا این که در نهایت مصوب شد بازسازی و به عنوان یک مجموعه فرهنگی مورد استفاده قرار بگیرد. در نهایت در سال ۱۳۶۸ و پس از بازسازی و تخلیه دستگاههای کارخانه، این بنا با عنوان مرکز کرمانشناسی فعالیت خود را آغاز کرد. دو سال بعد نیز با تلاشهای سازمان میراث فرهنگی کارخانه ریسندگی و بافندگی سابق به کتابخانه ملی تبدیل شد.
این بنا در میان باغی از درختان همیشه سبز سرو جای گرفته است. سردر ورودی کتابخانه ملی کرمان از دیگر بخشهای جذاب آن است که هنرمندانه با کاشی و آجر تزیین شده است. در بازدید از این بنا احتمالا شباهتهایی با سردر باغ ملی تهران میبینید که بیدلیل نیست؛ معمار هر دو بنا یک نفر است! کاشیکاریها و آجرکاریهای جذاب کتابخانه ملی کرمان جلوهای خاص به این بنای تاریخی داده است.
کتابخانه ملی کرمان از بخشهای مختلفی تشکیل شده که از میان آنها میتوان به نسخههای خطی و چاپ سنگی، مرجع، منابع دیداری-شنیداری، کرمانشناسی، کتابخانه نابینایان، کتابخانه کودکان، کتابخانه تخصصی دفاع مقدس و سالنهای مطالعه اشاره کرد. چیزی در حدود ۱۲۱ هزار جلد کتاب در این کتابخانه موجود است.
کتابخانه ملی کرمان در خیابان شهید رجایی، خیابان خورشید این شهر جای گرفته و در سال ۱۳۷۸ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. کارخانه خورشید کرمان نورپردازی شبانه هم دارد و به همین دلیل بازدید شبانه از آن هم خالی از لطف نیست.
فضاهای جالب کتابخانه ملی کرمان
ساختمان اولیه کتابخانه ملی کرمان فعلی نزدیک به ۹۰ سال پیش، توسط عده ای از تجار کرمانی و یزدی، با عنوان کارخانه پشم ریسی و پنبه پاک کنی ساخته شد. حدود ۴۰ سال قبل این فعالیت ادامه داشت که با ورود کارکنان آن به فعالیتهای سیاسی، کارخانه عملا تعطیل و به یک ساختمان خالی تبدیل شد.
در سال ۱۳۶۸ این ساختمان از وجود دستگاه ها خالی و بازسازی شده، مدتی با نام مرکز کرمان شناسی شروع به فعالیت کرد و دو سال بعد، همزمان با کنگره جهانی خواجوی کرمانی، با همکاری سازمان میراث فرهنگی به کتابخانه ملی تبدیل شد. تعداد کتابهای موجود در کتابخانه ۱۲۱ هزار جلد می باشد و بیش از ۳۰ نفر کتابدار در این کتابخانه فعالیت می کنند.
کتابخانه ملی کرمان که با نام کتابخانه مرکزی کرمان نیز شناخته میشود، ساختمان یک طبقهای است که در وسط محوطهای زیبا قرار دارد. داخل محوطه، درختهای سرو و نیز حوض آب و آبنمایی به چشم میخورد که زیبایی دوچندانی به ساختمان داده است.
درها و پنجرههای آن هنوز سبک و سیاق اصلی خود را حفظ کردهاند و تزیینات آجرکاری آن بسیار زیبا و نفیس به نظر میرسند. این بنا علاوه بر کاشیهای معرق دارای آجرتراشهایی است که بافت بسیار زیبایی در نما ایجاد کردهاند.
آنچه که در نگاه اول توجه هر شخصی را به خود جلب میکند شباهت سر در این بنا به سر در موزه صنعتی کرمان و نیز بیمارستان نوریه کرمان است. در واقع، شاهد دو بنایی هستید که تقریبا همزمان ساخته شدهاند و شباهت زیادی در نوع مصالح ساختمانی و تزیینات وابسته به آن دارند.
بنای کتابخانه همانند سایر بناهای قدیمی کرمان و با توجه به اقلیم این شهر، گنبدی است. فضای داخلی کتابخانه، یک لابی ورودی دارد و سپس شاهد حوض آب و گیاهانی خواهید بود که فضایی آرامبخش ایجاد کردهاند.
در حال حاضر، کتابخانه مرکزی کرمان از بخشهای گوناگونی مانند پذیرش، خدمات فنی، امانت، مرجع، نسخههای خطی و چاپ سنگی، منابع دیداری-شنیداری، کرمانشناسی. نمایشگاه تازههای کتاب، کتابخانه نابینایان، کتابخانه کودک، کتابخانه تخصصی دفاع مقدس، بخش جستجوی کتاب و سالنهای مطالعه تشکیل شده است.
آدرس : استان کرمان، کرمان، خیابان شهید رجایی، پارک ریاضیات
نظر شما