به گزارش سلام نو؛ عمارت زیبای باغ فردوس که روزگاری خانه حسینعلیخان معیرالممالک بود، هدیه لوکس ناصرالدینشاه به دخترش، عصمتالدوله، است. حسینعلیخان ساختمان باغ را با سبک معماری قاجاریه که به فیلگوش معروف است، تکمیل کرد و جشن عروسی خود را هم در همین باغ برگزار کرد.
باغ فردوس تجریش ازجمله زمینهایی بود که حاج میرزاآقاسی، آخرین صدراعظم محمدشاه قاجار، اواخر عمرش به محمدشاه بخشید. بعد از فوت محمدشاه هم به ناصرالدینشاه رسید. پس از اینکه ناصرالدینشاه دختر خود را به عقد حسینعلیخان معیرالممالک درآورد، این باغ را بهعنوان هدیه ازدواج به او بخشید. مراسم عروسی هم همینجا برگزار و شد خانه ییلاقی خاندان معیرالممالک.
هنر تعزیه و سینما در باغ فردوس
این عمارت زیبا با بیش از ۱۵۰ سال قدمت، به خاطر زیباییهایش، همچنین قنات معروف فردوس که آب این محل و چند آبادی دیگر را تامین میکرد، به باغ فردوس شهره است. زیرزمین باغ فردوس یک حوضخانه منحصربهفرد دارد برگرفته از معماری فرنگی با سقفی پوشیده از مقرنسهای گچی چشمنواز که امروزه به عنوان موزه سینما از آن استفاده میشود. باغ فردوس بارها دستبهدست شد و در این دستبهدست شدنها گاهی بر زیبایی آن افزوده شده، گاه چیزی از آن به سرقت رفته یا بخشی از آن تخریب شده است.
محوطه و هفت حوض بزرگ باغ فردوس در دوران قاجار محل مناسبی برای اجرای تعزیه بود، برای همین ناصرالدینشاه برای دیدن نمایشهای تعزیه به این باغ میرفت. همان چیزی که در خاطرات اعتمادالسلطنه آمده است: «شاه امروز خانه معیرالممالک رفته بودند برای تعزیه.»
بعد از انقلاب اسلامی باغ فردوس در اختیار نهاد فرهنگی کشور قرار گرفت و شد اولین و تنهاترین موزه سینمای ایران و برای اولینبار سینمای ایران صاحب مکانی شد برای ثبت میراث هنر هفتم، افتخارات آن و برگزاری رویدادهای هنری و سینمایی. در راهاندازی این موزه عباس کیارستمی و عزتالله انتظامی تلاش زیادی کردند.
وجود نخل طلا، مهمترین و باارزشترین جایزه جشنواره کن، که به کارگردان سینمای ایران، عباس کیارستمی، به خاطر فیلم طعم گیلاس اهدا شد، همچنین آثار بسیار دیگر در موزه سینمای ایران، این موزه و به تبع آن باغ فردوس را به یکی از جاذبههای دیدنی پایتخت برای گردشگران ایرانی و خارجی تبدیل کرده است.
نظر شما