سلام نو _ سرویس گردشگری: در منتهی الیه جنوب شرقی ایران، در آخرین نقطه مرزی شهرستان چابهار و تماس با مرز پاکستان بندری کوچک و قدیمی اما زرخیز به نام «گواتر» قرار گرفته است. گواتر، تکه کوچکی از محدوده سیستان و بلوچستان واقع در منتهی الیه جنوب شرقی سرزمین زرخیز ایران اسلامی، چون گوهر بهشتی در ساحل دریای عمان میدرخشد. گواتر به واسطه قرار گرفتن در مجاورت جنگلهای حرا یکی از مناطق حفاظت شده محیط زیست به شمار میرود.
آشنایی با نقطه صفر مرزی گواتر
آیا میدانستید اگر از بندر گواتر به سمت قطب جنوب حرکت کنید، با هیچ خشکی برخورد نخواهید داشت و مستقیم به قطب جنوب میرسید؟ بندر گواتر، در کنار سومین اقیانوس بزرگ جهان، اقیانوس هند قرار دارد. این امر سبب شده تا دریای گواتر با دریاهای خلیج فارس و خزر متفاوت باشد.
بندر گواتر، برخلاف بندر چابهار، که در ۹۵ کیلومتری آن قرار دارد، از امکانات رفاهی محروم است. این بندر، در جنوب شرقی ایران قرار دارد و یکی از جاهای دیدنی چابهار است که در انتهای جادههای ایران، قرار دارد. بندر گواتر در مرز ایران و پاکستان قرار دارد و جزء استان سیستان و بلوچستان است.
بندر گواتر، در گذشته یکی از مراکز اصلی پرورش و صادرات ماهی بوده و در این منطقه این پیشه بسیار رونق داشته، اما امروز رونق گذشته را ندارد، اما همچنان به عنوان حرفه از آن یاد میکنند. روستای گواتر، همانطور که گفته شد، یکی از روستاهای مرزی منطقه است که امکانات رفاهی ندارد و بهتر است، هنگام روز به منطقه سفر کنید و شب به چابهار برگردید.
ولی اگر میخواهید شب را در بندر گواتر بمانید، به تازگی چند اقامتگاه بوم گردی در منطقه تأسیس شده که لذت سفر به این منطقه و تعامل با اهالی گواتر را دوچندان میکند. در این بندر، حتی عابر بانک نیز وجود ندارد، بنابراین با خودتان پول نقد همراه داشته باشید. برخلاف امکانات رفاهی که این روستا متأسفانه از آن بیبهره است، مردمانی، خونگرم و مهمان نواز دارد.
مردان و زنان این بندر بلوچ هستند و به زبان بلوچی صحبت میکنند. زبان بلوچی اهالی روستا، با بقیه مناطق استان سیستان بلوچستان متفاوت است و بیشتر شبیه زبان بلوچی پاکستان است.
بندر گواتر به انتهای جادههای ایران شهرت دارد. این بندر منطقهای در جنوب شرق ایران، هممرز با پاکستان و جزوی از استان سیستان و بلوچستان است. اگر فیلمهای علمی تخیلی را دیده باشید که فضای مریخ در آنها به تصویر کشیده شده است، کاملا فضای گواتر را با آن شبیه میبینید. از ابتدای جاده گواتر به هر آدمی حس عجیبی دست میدهد؛ مخصوصا اگر در روشنایی روز وارد جاده وهمانگیزش شوید، مجذوب سکوت و زیبایی آن خواهید شد و تجربه فوقالعادهای به دست خواهید آورد.
بندر گواتر در کنار دریای عمان قرار دارد و در ۹۵ کیلومتری چابهار و دقیقا هممرز با پاکستان است؛ به همین خاطر اجازه شنا در دریا داده نمیشود و تمام قایقرانها نیز مراقب هستند بهطور تصادفی وارد مرز پاکستان نشود.
بازدید از بندر گواتر
بهترین زمان سفر به این منطقه، زمستان تا اوایل بهار است. یکی از نکات بسیار بارز و متفاوت این منطقه، وجود موجهای ۵ متری آن است که به صخرهها برخورد میکند. در ماههای تیر و مرداد، به دلیل بادهای موسمی که در این منطقه میوزد، ارتفاع موجها به ۱۵ متر نیز میرسد.
با توجه به موجهای بلند بندر گواتر، به تازگی این مکان، گزینهی مطلوبی برای ورزش موج سواری شده و گردشگران داخلی و خارجی زیادی به این منطقه میآیند.
برای رفتن به بندر گواتر، باید ابتدا به چابهار بروید. راههای رسیدن به چابهار مختلف است، میتوان با هواپیما، قطار یا اتوبوس و یا ماشین شخصی سفر کرد. یکی از راههای مطمئن و راحت سفر نیز استفاده از تور چابهار است. در تو سفر چابهار آرندتور حداقل ۳ روز باید در چابهار اقامت داشتهباشید که به نظر ما، با وجود جاذبههای متعدد این منطقه، این تعداد روز کم است. چنانچه تمایل داشته باشید، میتوانید در این سفر با درجه سختی ۱ از ۶ گشتهای ویژه را نیز انتخاب کنید. بندر گواتر یکی از همین گشتهای ویژه و آپشنال منطقه است.
«کرائی» و «بریانی»، دو غذای معروف در چابهار و بندر گواتر هستند. مهمترین تفاوت غذاهای این منطقه، با سایر نقاط ایران و حتی چابهار، ادویههای است که استفاده میکنند. سبک غذاهای این منطقه تند بوده و شبیه غذاهای هندی و پاکستانی است.
بریانی، نوعی خورشت با مزهی تند این منطقه است که با گوشت تهیه میشود. این غذا را با برنج و یا نان سرو میکنند. یکی دیگر از غذاهای بندر گواتر، «کابلی پلو» است که برای پخت آن از مرغ و یا گوشت استفاده میکنند و با برنج خورده میشود. در بندر گواتر، نمیتوان از انواع ماهیهای خوشمزه منطقه چشم پوشی کرد. مزهی ماهی این منطقه، به دلیل تازگی و روش پختش با سایر نقاط جنوب متفاوت است.
«شیرچایی» و نان محلی، وعدهی غذایی است که در صبحانه یا عصرانه میل میکنند. طعم چاییهای این منطقه، متفاوت است. در این منطقه از چایی به شکل پودر، استفاده می کنند. معروفترین میوههای این منطقه، «میوه کاکتوس» یا «انارگلی» است که طعمی ترش دارد. علاوه براین میوه مشهور دیگر، «زیتون محلی» یا «زیتون چابهاری» است که ظاهری مشابه گلابی داشته و طعم آن شبیه انبه است.
نظر شما