سلام نو _ سرویس گردشگری: بازارها که از هستههای اولیه شهرها به حساب میآیند، به خریدوفروش ارزاق عمومی مردم اختصاص داشتند. افزون بر این، بازارها مهمترین مرکز تعاملات اجتماعی و اطلاعرسانی جمعی به شمار میرفتند و آبستن رویدادهای سیاسی و فرهنگی بسیار بودند. بازار ملایر یکی از بازارهای مهم این شهر محسوب میشود که به جاذبهای گردشگری در استان همدان بدل شده است.
آشنایی با بازار ملایر
بازار ملایر به سبک و شیوه بازار های سنتی ایران ساخته شده و شامل چند راسته – تیمچه- چهار سو و تعدادی سرا و کاروانسرا است. شالوده اصلی این بازار توسط یکی از بزرگان شهر بنام شیخ الملوک در دوره قاجاریه نهاده شده و عبارت بود از راسته اصلی و کاروانسرای شیخ الملوک. بعد ها راسته ها و سرا ها به این مجموعه افزوده شده که برخی از آنها عبارتند از : بازار خان ، بازار مهر علیخان، بازار بلور فروشان،سرای خان و سرای حلاج ها. مجموعه بازار دارای پوشش طاق و تویزه ای است و در محل تلاقی راسته ها دو چهار سو موسوم به چهار سوی کوچک و چهار سوی بزرگ با پوشش گنبدی رفیع دیده می شود.
در میانه بازار مهر علیخان تیمچه ای قرار گرفته که زورخانه و محل ورزش های باستانی است. این تیمچه دارای کاشی کاری و نقاشی دیواری به سبک دوره قاجاریه است.این اثر به تاریخ ۱۳۸۵/۰۸/۱۰ و شماره ۱۲۸۶در فهرست آثار ملی ثبت شده است
بازار ملایر همدان یکی از بازار های سنتی و قدیمی ایران است که در فهرست آثار ملی نیز به ثبت رسیده است. این شهر تاریخی به تولید انواع مبل و منبت شهرت دارد. هدف از تاسیس این بازار در زمان خود رفع نیازهای مردم بومی آن شهر و همچنین مدیریت بازار به صورت گسترده توسط حاکم شهر و مدیریت امور مالیاتی بوده است. تاریخچه بازار ملایر همدان به زمان شیخ محمد علی میرزا فرزند فتحعلی شاه بانی شهر ملایر میرسد. این بازار از نمونه بازار های سنتی با معماری سبک دوران صفویه است که دارای یک هسته ی اصلی است که با دالان ها و راه های باریک که در دو طرف آن دارای حجره است به هم متصل می شود.
بازار قدیمی ملایر همدان در سال ۱۳۵۵ با شماره ۳/۱۲۸۶ در فهرست آثار ملی و تاریخی ایران به ثبت رسیده است. سبک معماری این بازار به سبک و روش بازارهای قدیمی آن زمان هم چون بازار وکیل ساخته شده است. بازار قدیمی ملایر به صورت خطی و ارگانیک ساخته شده است و دارای یک در ورودی می باشد. ساخت بازار اصلی و مرکزی در زمان شیخ الملوک بوده است و کسانی همچون مهر علیخان و ابوالقاسم خان این بازار را بصورت راه هایی در امتداد هم گسترش داده اند. پوشش سقف قرار گرفته شده در سر تاسر این بازار بصورت بصورت طاق های ضربی و گنبد های آجری است و نمای داخی حجره ا به سبک معماری آن روز ها دارای نورگیر هایی است تا هم نمای خوبی داخل حجره ایجاد شود و هم نور مناسب داخل این مکان تامین شود.
بخشهای مختلف بازار ملایر
بازار بزرگ ملایر همدان شامل یک بازار اصلی و دو بازار فرعی است و همچنین بنای این بازار دارای تعدادی سرا و منزل مسکونی در اطراف است.
قسمت های مختلف بازار ملایر عبارتند از : راسته شیخ الملوک – بازار خان – بازار مهر علیخان – بازار کفاش ها – بازار سوخته – سرای میر فتاح – سرای خان – چهارسو بزرگ و چهارسوی کوچک بازار و زورخانه بابک که در گذشته تیمچه بوده است. بازار اصلی ملایر از یک بازار طویل شمالی – جنوبی و یک بازار شرقی – غربی تشکیل شده است که در چهار سوق یکدیگر را قطع می کنند. چهار قسمت بازار به چهار منطقه ی پر رفت و آمد ملایر وصل می شوند. این بازار دارای انواع محصولات و کالاهای مورد نیاز برای تمام افراد بومی و گردشگران می باشد از جمله میتوان به انواع خشکبار و حتی پوشاک و کفش اشاره کرد که در سرتاسر بازار و در حجره های یک اندازه و یک شکل آن قرار دارد.
این بازار دارای ۴ ورودی و خروجی می باشد که مشتریان و گردشگران به سهولت می توانند از کوتاهترین راه که برایشان میسر است در این بازار تردد داشته باشند. این بازار در امتداد خود دارای مسجدی است تا فروشندگان و مشتریان بتوانند در صورت نیاز در ساعات اقامه نماز به آسانی نماز خود را بجا بیاورند.
منازل مسکونی در اطراف و سرتاسر بازار قرار دارد تا بتواند برای رفاه حال مشتریان خود شرایط مناسبی را فراهم آورد. هم چنین در اطراف بازار انواع رستوران ها با غذاهای متنوع و هتل ها جهت استراحت گردشگران قرار دارد تا در کنار بازدید و خرید از این بازار سنتی و تاریخی لحظات خوبی را نیز داشته باشند.
آدرس بازار ملایر : همدان، ملایر، انتهای خیابان صفرخانیان
نظرات