سلام نو _ سرویس گردشگری: در حقیقت سبک معماری کلیساهای جلفا برگرفته از سبک معماری سنتی ایرانی است. به همین خاطر میتوانید شاهد گنبدهایی باشید که مشابه آنها را فقط در مساجد اصفهان میبینیم. همچنین نقاشیهایی روی دیوارهای داخلی کلیساهای جلفا کشیده شدهاند که بر اساس سبک سنتی هستند. در میان این کلیساها، ناقوسهایی بزرگ وجود دارند. این ناقوسها زمانهای مشخصی به صدا در میآیند. جالب است بدانید که هنوز هم برخی از این ناقوسها در محله جلفا اصهفان وجود دارند و هر روز به صدا در میآیند.
کلیسای وانک
کلیسای وانک را باید مهمترین و معروفترین کلیسا در محله جلفا اصفهان و حتی و یکی از معروف ترین کلیساهای ایران دانست. این کلیسا اولین کلیسای جامع ارامنه در محله جلفا اصفهان بود.
البته باید بدانید که اهالی ارامنه این محله، کلیسای وانک را با نام کلیسای آمنا پرکیچ میشناسند. کلیسای وانک حدود ۹هزار مترمربع مساحت دارد. حدود ۴هزار مترمربع آن را ساختمان و مابقی قسمتها را فضای سبز و حیاط تشکیل میدهد. این کلیسا در دوران شاه عباس دوم ساخته شده است.
در ساخت کلیسای وانک از معماری کلیسای سنت استپانوس معروف استفاده کردهاند که در شهر جلفای کشور آذربایجان قرار دارد. این کلیسا دارای یک گنبد عظیم است. در ساخت این گنبد از سبک معماری سنتی ایرانی الهام گرفتهاند. در سقف بنای این کلیسا، نقوش بسیار ارزشمند و طلاکاریهایی بسیار زیبا دیده میشود. این نقوش، بسیار ارزشمند و زیبا هستند؛ به حدی که وقتی وارد کلیسا میشوید، نمیتوانید چشم از آنها بردارید.
تمامی این نقوش با رنگ روغن و آب طلا طراحی شدهاند. این نقوش همگی نشاندهنده بخشهای مختلف زندگی حضرت مسیح هستند. بد نیست بدانید که کنار هر بخش نقاشی، یک عدد نوشته شده است و میتوانید با دیدن عدد، به راهنمای کنار کلیسا مراجعه کرده و داستان نقاشی را متوجه شوید. پشت هر نقاشی یک داستان تاریخی و دینی نهفته است. بسیاری از داستانها از انجیل گرفته شدهاند. از ساختمان اصلی کلیسا که خارج شوید، میتوانید از موزه کلیسای وانک دیدن کنید. در این موزه آثار بسیار ارزشمندی قرار دارند؛ پس بهتر است از تمامی آثار داخل موزه نیز دیدن کنید. در گوشهای از حیاط نیز یک مجسمه نمادین به چشم میخورد. این مجسمه نمادین یادگاری از نسلکشی ارامنه است.
کلیسای بیت لحم
کلیسای بیت لحم دومین کلیسای مهم محله جلفای اصفهان به حساب میآید. این کلیسا نیز در دوران صفویه ساخته شده است. از نظر معماری و ظاهری، کلیسای بیت لحم شباهت بیشتری به کلیساهای اروپایی دارد.
برخلاف کلیسای وانک که دارای ظاهری آجری و ساده است، در طراحی نمای این کلیسا از سنگهای مرمر بسیار زیبا استفاده کردهاند. این کلیسا در سال ۱۶۲۸ میلادی بنا شد. یعنی بعد حدود ۲۵ سال سکونت ارامنه در محله جلفا اصفهان، این کلیسا را بنا کردند.
کلیسای بیت لحم در نزدیکی میدان جلفا اصفهان قرار دارد. همچنین این کلیسا دارای فاصله کمی از کلیساهای مریم مقدس و هاکوپ واقع شده است. پس میتوانید یک تیر و دو نشان بزنید. این کلیسای بزرگ به دست فردی با نام خواجه پطرس ولیجانیان ساخته شده است.
او یکی از تاجران و بازرگانان بزرگ ارامنه در دوران صفوی بود. جالب است بدانید که آرامگاه برخی اعضای خانواده او به همراه خود خواجه پطرس در حیاط کلیسای بیت لحم قرار دارد.
کلیسای بیت لحم دارای نقاشیهای بسیار زیبایی در فضای داخلی است. همچنین میتوانید شاهد نقاشیهایی بسیار باشکوف در فضای بیرونی آن باشید. این کلیسا دارای گنبدی بسیار بزرگ و زیباست.
شاید برایتان جالب باشد بدانید که کلیسای بیت لحم در لیست ۲۳ کلیسای زیبای جهان از نظر روزنامه دیلی تلگراف در سال ۲۰۱۶ محسوب شد. کلیسای بیت لحم جزو آثار ملی ایران است و ارزش تاریخی بسیاری دارد.
کلیسای مریم و هاکوپ
کلیسا مریم و هاکوپ از دیگر کلیساهای مهم محله جلفا اصفهان است که حتماً باید از آن دیدن کنید. این کلیسا در محله جلفا نو اصهفان قرار دارد و قدمت آن به دوران صفویه باز میگردد. این کلیساها، یعنی کلیسای مریم و هاکوپ نیز جزو قدیمیترین کلیساهای این محله به حساب میآید.
این کلیسا در سال ۱۶۰۷ بنا شده است. یعنی میتوان گفت که ارامنه به محض ورود به اصفهان و سکونت در محله جلفا، این کلیسا را بنا کردند. کلیسای مریم و هاکوپ مساحت بسیار کمی دارد. به همین خاطر پاسخگوی نیاز ارامنه منطقه نبود. از این رو کلیسای مریم مقدس در سال ۱۶۱۳ در نزدیکی این کلیسا بنا شد.
از نظر معماری، شباهت بسیاری بین کلیسای مریم و هاکوپ با کلیسای وانک وجود دارد. بهراحتی میتوان تأثیر معماری سنتی ایرانی را در ساخت این کلیساها مشاهده کرد. همچنین فضای داخلی هر دو کلیسا دارای تزئینات و نقاشیهای بسیار ارزشمند و زیبا است.
کلیسای سرکیس
کلیسای سرکیس محله جلفای اصفهان تنها کلیسایی است که دو گنبد دارد. هر گنبد ۸نورگیر دارد و نور داخل کلیسا را تأمین میکنند. کلیسای سرکیس در سال ۱۶۵۹ میلادی بنا شد؛ اما کلیسایی که امروز با نام کلیسای سرکیس میشناسیم، همان کلیسای قدیمی نیست. این کلیسا در سال ۱۸۵۰ ویران شد. پس از آن کلیسای دیگری را بنا کردند و سرکیس نامیدند. این کلیسا بارها و بارها مرمت شده است. به همین خاطر بافتهای مختلف آن آسیب دیده هستند. با این حال کلیسای سرکیس هنوز هم جزو زیباترین کلیساهای تمامی جلفا به حساب میآید.
منبع: اصفهان زون
نظر شما