سلام نو _ سرویس گردشگری: ابیانه روستایی خوشآبوهوا و یکی از جاهای دیدنی کاشان است که بهواسطه معماری شگفتانگیز و تاریخی غنی، مورد توجه گردشگران فراوان داخلی و خارجی قرار دارد.
جغرافیای کوهپایهای روستا سبب شکلگیری خانهها و بناهای پلکانی شده است که همگی از مصالحی یکسان و هماهنگ پدید آمدهاند.
این روستا که قدمتی باستانی دارد، آتشکدهای به نام «هارپاک» را در برمیگیرد که یکی از مهمترین جاذبههای گردشگری ابیانه به شمار میرود.
آتشکده منحصر به فرد هارپاک
روستای ابیانه که یکی از قدیمی ترین روستاهای ایران با قدمت ۱۵۰۰ ساله، جاذبه های تاریخی و کهن متعددی را در خود جای داده که در تمام طول سال علاقه مندان بسیاری برای بازدید از این بناها راهی این روستا می شوند.
یکی از بناهای تاریخی به جا مانده از دوران هخامنشیان در ابیانه آتشکده هارپاک می باشد. این آتشکده متعلق به دوران هخامنشی بوده و در زمان ساسانیان به اوج خود رسید و بخش هایی به آن اضافه گردید.
آتشکده تاریخی هارپاک با گویش اهالی ابیانه هِر پَک که هر کدام به ترتیب به معنای زیر و پله می دهد خوانده می شوند.
برخی در این میان معتقدند که هارپاک نام یکی از بزرگان دوره های هخامنشی و ماد بوده است.
در بخش میانی این آتشکده جهت روشنایی مسیر کاروان آتشی روشن بوده و آن را قابل احترام می دانستند.
می توان از ابیانه به عنوان یکی از دیدنی ترین روستاهای ایران زمین نام برد، روستایی زیبا از توابع استان اصفهان با آثار و بناهای تاریخی متعدد.
آتشکده هارپارک یکی از قدیمی ترین و کهن ترین جاذبه های این منطقه به شمار می رود، بنایی باستانی که قدمتش به دوران هخامنشیان یعنی سال های ۵۵۰ تا ۳۳۰ قبل از میلاد باز می گردد.
ساختار اولیه آن در دوران هخامنشیان از سنگ و شن آهک بنا گردید، در دوران ساسانیان یعنی از سال های ۲۲۴ تا ۵۶۱ قبل از میلاد این بنا مورد بازسازی و مرمت قرار گرفت و از نظر معماری به اوج خود رسید.
افسانه ها حاکی از آن است که کوروش بزرگ این آتشگاه را به حرمت بزرگداشت شجاعت و زیرکی هارپارک، یکی از بزرگترین چهره های تاریخی آن زمان، بنا کرد.
امروزه روستای زیبای ابیانه نظر بسیاری از علاقمندان به هنر و گردشگری را به خود جلب می نماید البته سفر به این روستای باستانی بدون دیدن جاذبه های کهن آن نظیر آتشکده هارپارک کامل نیست.
آتشکده ای که حضورش و ماندگاری اش تا به امروز نشان از پایبندی و اعتقادات قوی مردم این منطقه به سنت هایشان دارد.
آتشکده هارپاک یکی از بناهای به جا مانده از دوران هخامنشیان می باشد که در زمان ساسانیان بیشتر شناخته شد. یکی از سابات های ایران که در کوچه پس کوچه های ابیانه قرار دارد، درست محلی است که این آتشکده در آن ساخته شده است.
آتشکده قدیمی هارپاک متشکل از سه طبقه و چهار طاقی بوده و معماری آن به گونه ای است که از تمام سمت ها قابل مشاهده می باشد.
در این کوچه به تعداد ۴ سابات وجود دارد که نخستین آن ها میزبان این آتشکده است. برای ساخت این آتشکده از مصالحی همچون گچ و سنگ لاشه به کار برده اند.
افسانه جالب آتشکده هارپاک
هوخشتره (شاه ماد) پس از نابود کردن آشور به سال ۶۱۲ پیش از میلاد و ایجاد امپراتوری ماد، ثروت بزرگی برای فرزندش به ارث گذاشت؛ اما فرزند وی بهجای محافظت از این ارزش ها به ظلم کردن و عیاشی پرداخت.
شبی خواب دید که از شکم دخترش (ماندانا) چشمهای جوشید که سراسر آسیا را در بر گرفت. تعبیر خواب او چنین بود که دختر او ماندانا پسری به دنیا خواهد آورد که سلطنت را از وی خواهد گرفت.
شاه ماد ماندانا را به کمبوجیه که مردی نجیب بود داد؛ به امید اینکه از وی فرزندی آرام و نجیب مانند خودش به دنیا خواهد آمد.
ماندانا کوروش را به دنیا آورد و دوباره خواب پادشاه بهگونهای دیگر تکرار شد. شاه ماد اینبار کوروش را به «هارپاک»، وزیر خود، سپرد تا وی را نابود کند؛ اما هارپاک از کشتن این کودک صرفنظر کرد و او را به چوپان دربار (مهرداد) سپرد و این طفل در قصر پدرش بزرگ شد.
سرانجام روزی شاه ماد، فرزند ماندانا را شناخت و درصدد انتقام گرفتن از هارپاک برآمد؛ تا آنجا که دستور داد پسر وی را کشتند و در یک مهمانی گوشت بدن پسر را به خورد پدر دادند. هارپاک با این وجود که از ماجرا با خبر شده بود، سکوت کرد.
هنگامی که کوروش در پارس دست به قیام زد، شاه ماد هارپاک را به فرماندهی سپاه برای سرکوب کردن کوروش برگزید و هارپاک نیز فرصت را غنیمت شمرد و در اولین فرصت سپاه را تسلیم کوروش کرد.
کوروش نیز پایتخت ماد را فتح کرد و سلسله ماد منقرض شد. کوروش به پاس بزرگواری هارپاک، دستور داد تا در جایجای ایران آتشکدههایی را به نام هارپاک بنا کنند که یکی از آنها احتمالا آتشکده ابیانه است.
با اینحال، این افسانهسرایی تاریخی دلیلی بر اثبات وجود این آتشکده به دوران هخامنشی بهصورت صددرصد نیست.
نظر شما